Gyerek

Ezek a gyermekkori pszichopátia jelei

A pszichopata gyermekre elsősorban az érzelemmentesség, az empátia és a bűntudat hiánya jellemző. Miként ismerhetőek fel a pszichopata személyiségjegyek gyerekkorban?
2019. Október 14.
Ezek a gyermekkori pszichopátia jelei (fotó: iStock)

A hétköznapi életben gyakran használjuk a pszichopata szót anélkül, hogy pontos jelentéstartalmát ismernénk. Egy dolog azonban biztos: a pszichopata kifejezés félelemkeltő az átlagember számára.

Tegyük tisztába először a fogalmakat!

A pszichopátia az antiszociális személyiségzavar egyik változataként jelenik meg a legújabb szakirodalomban. Definíciójuk is nagyon hasonló, de nem azonos egymással. Az antiszociális személyiségzavar egy tágabb fogalom és inkább az impulzív, bűnelkövető magatartásjegyek jellemzik.

A klasszikus pszichopátia viszont elsősorban a bűntudat és empátia hiányával, az egocentrizmussal, a manipuláció valamint a megtévesztés jegyeivel jellemezhető, és a társadalmilag deviáns magatartásformák együttes jelenlétét feltételezi.

A két fogalom megkülönböztetését az is nehezíti, hogy a pszichopátiás zavar nem önálló diagnosztikus kategória.

De milyen jegyek alapján észlelheti egy szülő, hogy gyermekénél ez a probléma állhat fenn?

Pszichopata gyermekek

Ha belelapozunk Csáth Géza Mesék, amelyek rosszul végződnek című kötetébe, akkor tökéletes képet kaphatunk a gyermekkori pszichopátia jeleiről. Az Anyagyilkosság című novellából például kiderül, hogy a Witman fiúk módszeresen kínoznak állatokat, később pedig megölik anyjukat, hogy hozzájuthassanak az ékszereihez, és egy prostituáltnak ajándékozhassák. A gyilkosság után elégedetten szétosztják a zsákmányt, és mint akik jól végezték dolgukat, időben lefekszenek, hiszen másnap iskolába kell menniük.

A pszichopata személyiségű gyerekek elsőre nem is tűnnek ki társaik közül, egy-egy helyzetben azonban érzelemmentességük, az empátia, a lelkiismeret-furdalás és a bűntudat hiánya jól megfigyelhető náluk. Jellemző rájuk, hogy szenvtelenül nézik végig, ha egy társuk elesik és fájdalmában sír, s ha együttérzést is mutatnak, azt általában manipulatív szándékkal teszik csak.

Csáth Géza maga is pszichiáter volt, és nagyon jól tudta, hogy az állatkínzás, amellyel gyakran élnek is novelláinak gyermekszereplői, szintén a pszichopata személyiség jellemző jegye lehet. Megfigyelhető, hogy ezek a gyerekek a későbbiekben nemcsak az állatokban, hanem más emberekben is kárt tesznek, rajzaik pedig sokszor árulkodnak halálról és fájdalomról.

Mikor ismerhetőek fel a pszichopata személyiségjegyek gyerekkorban?

Bár a szakértők óva intenek attól, hogy egy gyerek elhamarkodottan kapjon pszichopata diagnózist, mert ez stigmaként befolyásolhatja életét, a szakavatott szem akár 3-4 éves gyermeken is felismeri a tüneteket. Ranschburg Jenő pszichológus is úgy véli, hogy már az óvodában kiszűrhető a hajlam. Ezek a gyerekek jellemzően nagyobb felügyeletet igényelnek, ingerlékenyebbek és az empátia teljes hiánya figyelhető meg náluk. Emellett jellemző rájuk a gyakran agresszív színezetű intenzív figyelemkereső magatartás is.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy a pszichopátia leginkább felnőtt korban vehető észre és diagnosztizálható.

Milyen okok állhatnak a gyermekkori pszichopátia mögött?

Számos bizonyíték szól amellett, hogy a pszichopaták heterogén csoportot alkotnak, és a pszichopátiának is van elsődleges és másodlagos változata. Úgy tűnik, hogy míg az elsődleges típus veleszületett érzelmi deficittel bír és korán megmutatkozik; addig a másodlagos típus szerzett érzelmi zavarnak tekinthető, és kialakulásában inkább a környezeti tényezők játszanak döntő szerepet. Ilyen például a gyermeket elhanyagoló család, a gyerekkori abúzus vagy trauma.

Hová forduljon a szülő, ha ezeket a jeleket tapasztalja?

Mindenképpen gyermek pszichológushoz vagy pszichiáterhez kell fordulni, aki felállíthatja vizsgálatok alapján a kórképet. Jó tudni, hogy nevelési tanácsadóban is kiszűrhetik a problémás gyerekeket, hiszen ott is van pszichológiai szakszolgálat.

Mire számíthat a szülő, ha gyermeke megkapja ezt a diagnózist?

Minél korábban fedezik fel az adott viselkedési problémát, annál nagyobb az esélye, hogy szakember segítségével megelőzhetőek lesznek a súlyosabb következmények, így az erőszakos vagy akár kriminális viselkedés kialakulása. Vizsgálatok tanúsága szerint erre nemcsak a gyermekek, hanem még a serdülők esetében is jó eséllyel van még lehetőség.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozni kell, hogy a kezelések sokkal hatékonyabbak lehetnének, ha a szakemberek különbséget tennének a pszichopátia elsődleges és másodlagos változata között.

Szakértő: Dr. Dorogi Márta, pszichológus BA.

Kapcsolódó cikkeink: