Terhesség

Ez volt a különbség az első és a második szülés között – anyukák meséltek

Nincs két egyforma terhesség és szülés, még ugyanannál az édesanyánál sem. A legtöbb szülés ugyanazt az általános cselekményszálat követi, de a fordulatok soha nem teljesen egyformák, és minden babának megvan a maga egyedi születéstörténete.
2021. Június 23.
Ez volt a különbség az első és a második szülés között - anyukák meséltek (Fotó: Getty Images)

Ahogy Diana Spalding, szülésznő, a mother.ly internetes portál szerzője írja, valószínűleg a leggyakoribb mondat, amit szülésznőként elmond, az, hogy “minden terhesség és szülés más” – mert ez a legigazabb.

“Ez bár számomra izgalmasabbá teszi a szülésznői létet, a szülők számára zavaró lehet. Végül is az emberi természet olyan, hogy szeretne valamennyi kiszámíthatóságot, különösen olyan monumentális teljesítmény esetén, mint a szülés”- fogalmazott Spalding.

A szülésznő édesanyákat kérdezett arról, hogy miben különbözött az első szülésük a másodiktól (és a harmadiktól). Talán az ő tapasztalataik is segíthetnek a szülésre való felkészülés során.

Otthonszülés vs. kórházi szülés

“A második és harmadik szülésem otthon történt, szülésznőkkel. Hihetetlenül erőt adó élmények voltak. De nem hiszem, hogy változtattam volna az első szülésemen. Akkor nem tudtam, mi történik a testemmel a vajúdás és a szülés során, és jobban éreztem magam, hogy egy kórházban vagyok, ahol szükség esetén számíthatok orvosi beavatkozásra.”

Két különböző szülés, de mindkettő fájdalomcsillapító nélkül

“Az első szülésem természetes szülés volt, de burkot kellett repeszteni. 25 órán át vajúdtam, és egy órán át nyomtam. A második szülésemet indították, és megint burkot kellett repeszteni. Nyolc órán át vajúdtam, és 4 percig kellett nyomnom. Nem kellett ölteni egyik szülésnél sem. Nem volt fájdalomcsillapító egyik szülésnél sem.”

Más orvosok, más tapasztalat

“Az első szülésem az orvos kívánságai szerint történt, mert nem ismertem jobbat. Új orvosom lett. A második szülésnél már többet tudtam, és több közreműködésre számíthattam. Gyorsabban felépültem, lényegesen kevesebb sérülésem lett. Tudd, milyen lehetőségeid vannak – nem mindenkinek a hanyatt fekve szülés a legjobb.”

Két különböző tapasztalat az epidurálissal (és egy harmadik, gyógyszer nélküli szülés reménye)

“A gyerekeim két év különbséggel születtek, napra pontosan, azon belül 2 óra eltéréssel!

Az első: az éjszaka közepén elfolyt a vizem. Epidurális érzéstelenítést kaptam, és SEMMIT nem éreztem. A férjemmel viccekkel szórakoztattuk egymást az összehúzódások között. Csak 4 percig kellett nyomni, és vége is volt.

A második: az összehúzódások az éjszaka közepén kezdődtek, és burkot kellett repeszteni. Az epidurális érzéstelenítés csak a testem egyik felén hatott, de így sem volt elviselhetetlen. Kicsit tovább kellett nyomni.

A harmadik szülésre már bármelyik nap sor kerülhet, és elhatároztam, hogy epidurális nélkül csinálom! Kívánjatok szerencsét!”

Egy indított és egy spontán (nem indított) vajúdás

“Először: 0 cm-es tágulással kezdtem, majd (a méhszáj) 20%-a tűnt el. Szerda este mentem be, de csak pénteken kora reggelre született meg. Csak 20 percig nyomtam.

Másodszor: a magzatvíz hajnali fél 1-kor folyt el, nem voltak összehúzódások. Hajnali 2 óra körül kerültem a kórházba, és csak 1 cm-t tágultam. Valamivel több mint egy órán át kellett nyomnom. Aznap délelőtt 11:59-kor született meg.”

Minden vajúdás hosszabb volt, mint az előző

“A második sokkal hosszabb vajúdás és szülés volt. Az elsőnél nagyjából 10 percet kellett nyomni, a másodiknál egy órát. A harmadik baba halva született. A negyedik egy hosszú vajúdás utáni nagyon gyors szülés volt (az ápolónő is alig fogta fel).”

Két szülés gyógyszerek nélkül, különböző érzésekkel

“Mindkét szülésem gyógyszer nélküli hüvelyi szülés volt, minimális sérüléssel és gyors gyógyulással, és 12 órás vajúdással… de először kissé ködösnek éreztem az agyamat, és extrán fókuszált voltam, míg a másodiknál tudatosabb és nyugodtabb voltam – talán mert magabiztosabbnak éreztem magam?”

Programozott császár és egy nagyon hosszú VBAC

“Az első szülés programozott császármetszés volt, mert a babám, Frank farfekvéses volt. A másodiknál 61 óra vajúdás (ebből 13 óra aktív vajúdás) és 4 órás nyomás volt a sikeres VBAC érdekében. Őrületesen eltérő tapasztalatok. Ha harmadszorra is meg kellene tennem (amit nem fogok), tényleg nem tudom, melyiket választanám!”

Sürgősségi császármetszés és egy nyugodt VBAC

“Éles kontraszt először egy sürgősségi császárom volt. Másodszorra sikeres VBAC… hihetetlenül nyugodt és csodálatos.”

Egy hosszú szülés, egy gyorsabb szülés és egy otthonszülés

“Az első babám kislány: 37 óra színtiszta fájdalom… de… amikor végre kint volt, és rám tették, az hihetetlen volt.

A második lányom: fájdalmas volt, és úgy gondoltam, van időnk a kórházba érni, mert hosszú szülésre számítottam, de csak 20 perce voltam a kórházban, amire ő már kint is volt! Nagy különbséget jelentett, hogy megtanultam a megfelelő légzést.

A harmadik szülésem tervezett otthonszülés volt, apás szülés. Ez volt a legjobb élmény, a másik két lányom is ott volt… nyugodt és kényelmes volt, 3 óra és 10 perc hosszú, az elejétől a végéig. A lányaim elképesztőek voltak, miközben vártuk, hogy apa hazaérjen. A vajúdás akkor kezdődött, amikor kijöttünk az iskolából. Még a hátamat is megdörzsölték, hála nekik. A szülésznő éppen a férjem után érkezett meg. A harmadik volt a legnagyobb baba is.”

Nem tervezett császármetszés és programozott császármetszés

“Miután az elsőnél elfolyt a magzatvizem, nem tervezett császármetszésem volt, míg a másodiknál programozott császár. A második baba érkezésének napja sokkal gördülékenyebben telt, a regeneráció összességében ugyanolyan volt. Ami még fontosabb, hogy másodszorra a szoptatás is sokkal könnyebb volt, fájdalom és stressz nélkül.”

Nagyon nehéz első, és nagyon könnyű második szülés

“Másodszor – szuper könnyű volt. Az első életem eddigi legnagyobb erőfeszítése. Azóta dúla lettem, és szinte már azt kívánom, hogy bár újrakezdhetném az első szülésemet, az összes tudásommal a szülésről.”

Forrás: mother.ly