Terhesség

Erre utalhat az ájulás az első trimeszter alatt

Nagyobb az egészségi problémák kockázata azoknál az anyáknál, illetve magzataiknál, akik elájulnak a terhességük első trimesztere alatt - derítette ki egy kutatás.
2019. Május 26.
Mire utalhat az ájulás a terhesség alatt?

A Journal of the American Heart Association című szakmai lapban megjelent tanulmány az első olyan, mely a terhesség alatti ájulások gyakoriságával és lehetséges szövődményeivel foglalkozik. A szakemberek 481 930 kanadai terhességet vizsgáltak, 2005 és 2014 között. Úgy találták, 4 667 nőnek volt legalább egy ájulása, ezek egyharmada (32,3 százaléka) az első trimeszterben, 44 százaléka a második trimeszterben, 23,6%-a pedig a terhesség utolsó harmadában következett be. A nők 8 százaléka többször is elájult a terhessége alatt.

Azokban a terhességekben, ahol az anya többször is elájult, szignifikánsan nagyobb (4,9%) volt a születési rendellenességek aránya, mint azokban, ahol csak egyszer történt ilyen (2,9%).

Azoknál az anyukáknál, akik az első trimeszter alatt ájultak el, 18,3% volt a koraszülés aránya. Ez a második, illetve harmadik trimeszterben elájuló anyák esetében 15,8 és 14,2 százalék volt (azokban a terhességekben, amelyek során nem fordult elő ájulás, az arány 15%).

A szakemberek a szülés után is vizsgálták az anyák és a gyerekek egészségét. Azoknál az anyukáknál, akik a terhesség alatt elájultak, később sokkal nagyobb volt például a rendellenes szívritmus, illetve az ájulások előfordulása.

“Nagyon kevés adatunk van a terhesség alatti ájulásokkal kapcsolatban” – mondta Padma Kaul, Ph. D., a kutatás vezető szerzője, a University of Alberta orvostudományokkal foglalkozó professzora. “A vizsgálatunk adatai szerint az ájulás a terhességek mintegy 1 százalékában fordul elő, de úgy tűnik, hogy ez az arány folyamatosan növekszik. Eddig ráadásul úgy vélték, hogy az ájulás alapvetően nem ártalmas, de az adataink azt mutatják, hogy az ájulás időpontja, illetve gyakorisága is fontos előrejelzője lehet az anya és a baba egészségének, hosszú és rövid távon egyaránt. Ha egy anya elájul a terhessége alatt, sokkal fontosabbak nála az orvosi ellenőrzések, mint ahogyan az is, hogy a szülés után is rendszeresen kardiológiai kontrollokon vegyen részt.”

(Cikk forrása: medicalxpress.com)

Ez is érdekelhet: