Egyéb

Epilepszia: a nők különleges kezelést igényelnek

Az epilepsziás nőket kezelő orvosoknak a nők speciális hormonális helyzetét is figyelembe kell venniük. Ez a megközelítés csökkentheti a betegséggel kapcsolatos komplikációkat.
2010. December 06.

Erre a következtetésre jutott legújabb közleményében Sabine Weil, a Müncheni Egyetem kutatója. Németországban nagyjából 400.000 nő szenved epilepsziában. Minden 1000 gyermekből 3-4 születik epilepsziás anyától. Annak megállapítására, hogy mi az epilepsziás nők számára a legjobb kezelés, a szerző és munkatársai átvizsgálták az ajánlott irányelveket illetve a fogamzásról és várandósságról szóló nemzetközi szakirodalmat, beleértve a fogamzásgátlást, a hormonális hatásokat és a lehetséges gyógyszeres kezelést is.

Megállapították, hogy a gyermekvállalás előtt álló epilepsziás nők számára javasolt megelőzésként már a fogamzás előtt folsavat szedni. Ezt érdemes folytatni legalább a terhesség első harmadának végéig. Hacsak lehet, ezeket a betegeket nem szabad valproáttal, az epilepszia egyik gyógyszerével kezelni, annak lehetséges magzatkárosító hatása miatt. Azt is figyelembe kell venni, hogy a valproátot szedő epilepsziás nőknél gyakrabban fordul elő policisztás ovárium szindróma, a petefészkek cisztás elváltozásával járó, a hormonális rendszert befolyásoló betegség.

A kutatók azt találták, hogy néhány epilepszia ellenes szer gyengíti vagy akár kioltja a fogamzásgátlók hatását. Emellett a fogamzásgátlók is csökkenthetik az epilepszia elleni gyógyszerek koncentrációját a vérben.

A változókor után, a hosszútávú gyógyszeres kezelésben részesülő epilepsziás nők csontsűrűségét meghatározott időnként ellenőrizni kell, mivel minden második ebbe a csoportba tartozó nő a kezeléssel összefüggő csontritkulásban szenved.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Epilepszia: speciális diétával csökken a rohamok száma?
  • A gyermekkori epilepszia gyakoribb, mint gondolnánk
  • Új szemlélet az epilepsziás gyermekek gondozásában
  • Forrás: Medipress