Gyerek

Ennyivel rövidítik meg az életünket a plusz kilók

A felnőtt magyar lakosság közel kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, ezzel az eredménnyel 2018-ban Magyarország volt a világ negyedik legelhízottabb országa. A fölösleges kilók nem csak esztétikai problémát okoznak, de rengeteg betegséghez is vezethetnek.
2018. December 14.
Ennyivel rövidítik meg az életünket a plusz kilók

Az elhízással kapcsolatos tanulmányok szerint, akin többletsúly van, annak 3-10 évvel is megrövidülhet az élete, ráadásul a túlsúlyos személy betegen eltöltött évei száma akár a 25-öt is elérheti – árulta el Dr. Bajnok Éva, a Duna Medical Center obezitológus szakorvosa.

Legyenek reális elvárasaink!

A normál testsúlyvesztés a fölösleg nagyságától függően heti fél-egy kiló. A szakember szerint nem lehet elégszer kiemelni, az olyan diéták, fogyókúrás eljárások, amelyek azt ígérik, hogy egy-két hét alatt akár 5-10 kilótól is megszabadulhatunk, hatástalanok, vagy komoly egészségügyi kockázattal járnak. Ráadásul, ha a várt eredmény elmarad, a kudarcélmény következtében sokkal nagyobb az esélye annak, hogy visszatérünk a korábbi életmódunkhoz és ezzel a fölösleges kilók is visszatérnek.

Dr. Bajnok Éva, a terület szakértője hangsúlyozta, hogy amennyiben a fogyás nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi okból is javasolt, elengedhetetlen, hogy a diéta és a fogyás egyénre szabott és hosszú távra tervezett legyen. Így elkerülhető, hogy ne szedjük vissza azt, amit leadtunk és ezzel ne rontsunk tovább egészségünkön, hiszen a túlsúllyal járó betegség is súlyosbodhat. A cél az, hogy a testsúlycsökkenés hosszú távú legyen, kerülve a káros mellékhatásokat, például a jojó effektus kialakulását. Ha szakembertől kapunk személyre szabott információt, rendszeres támogatással és motivációt nyújtva mindenki saját testének orvosává válhat.

95%-ban javul az életminőség

Amikor elhatározzuk, hogy leadunk néhány kilót, a kisebb ruhaméret mellett azt is érdemes szem előtt tartani, hogy rengeteget teszünk az egészségünkért. Az elhízással foglalkozó tanulmányokból kiderül, hogy a fogyást követően a betegek általános életminősége jellemzően 95%-ban javul, ez pedig nagyrészt az egészségügyi állapot javulásának köszönhető.

Na de mik azok a betegségek, amelyek az elhízáshoz kapcsolhatóak? Sokan nem tudják, de nem csak szív és érrendszeri, illetve vérnyomás problémákat okozhatnak a plusz kilók, de alvásproblémáink is adódhatnak, ha feljön pár kiló. Ha fogyunk, akkor javulhat a cukorszintünk, és enyhülhet az asztmánk, valamint a migrénünk is. Továbbá mérséklődhetnek az ízületi és vizelettartási betegségeink is, mivel a fogyás következtében csökken a szerveinkre, ízületeinkre nehezedő nyomás.

Mi várható az elhízás kezelésétől?

10%-os testsúlycsökkenés esetén:

    • 10-20 Hgmm-rel csökkenő vérnyomás
    • 10-15%-kal csökkenő koleszterin szint
    • 30%-kal csökkenő triglicerid szint
    • 50%-kal csökkenő vércukor szint
    • A diabétesz visszafejlesztése prédiabéteszbe (a cukorbetegséget megelőző állapotba)
    • A prédiabétesz normalizálása
    • 40%-kal kevesebb elhízás függő daganat
    • 30%-kal kevesebb diabéteszes halálozás
    • 20%-kal csökkenő összhalálozás

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Avantgarde Group Kft.