Terhesség

Ennyit változott a császármetszés gyakorlata

Milyen változások történtek a császármetszés gyakorlatában, ami miatt biztonságosabbá válhatott? Erről kérdeztük dr. Hetényi Gábor szülész-nőgyógyászt.
2020. Április 07.
Ennyit változott a császármetszés gyakorlata (fotó: Getty Images)

A császármetszés az egyik leggyakoribb műtétek közé tartozik, ami a XX. század során jelentős változásokon esett át. Mindezen változások pedig jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy ez a nagy hasi beavatkozásnak számító műtét biztonságosabbá válhatott.

Vegyük most sorra az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat!

Műtéti technika

A császármetszést érintő legjelentősebb változások elsősorban a műtéti technikában érhetőek tetten – avatott be bennünket dr. Hetényi Gábor szülész-nőgyógyász. Ma már szinte mindenhol az úgynevezett bikinimetszést alkalmazzák. Ilyenkor a bemetszést vízszintes irányban, a bikini vonalban végzik el. Ez a behatolási technika (amelyet Joel- Cohen párosról neveztek el), egy kíméletesebb technika, aminek nagy előnye, hogy kisebb hasfali traumával jár.

A másik jelentős műtéttechnikai változás a varróanyagok minőségének nagy mértékű javulása. Manapság már olyan korszerű varróanyagok állnak rendelkezésre, amelyek a megfelelő helyen megfelelőképpen felszívódnak.

“A varrótű és a fonal kapcsolata mindenhol atraumatikus” – fogalmazott Hetényi doktor úr, vagyis a tű testének átmérője és a szál vastagsága egybeesik, ami miatt a szöveti trauma is kisebb lesz a műtét során.

Ezek a technikai részletek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a császármetszés egy kisebb traumával járó műtétté válhasson- hangsúlyozta a doktor úr.

Érzéstelenítési módszerek

Szintén a császármetszést érintő fontos változás az érzéstelenítési technika átalakulása. A gerincközeli érzéstelenítés, a spinál és epidurál anesztézia elterjedésével és gyakorlatával a kismama már nincsen annyira kizárva a szülés folyamatából, mint az altatás estében. Ha altatás történik, akkor az édesanya az ébredést követően láthatja csak meg az újszülöttet, ezzel szemben az újfajta technikáknak köszönhetően részese, átélője annak, ahogy gyermeke világra jön. Ez a lehetőség mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy utólag pozitív élményként emlékezhessen vissza erre az eseményre.

“Fontos azonban hozzátenni, hogy annak is megvannak a szakma szabályai, kit és mikor lehet gerincközeli érzéstelenítésben részesíteni; illetve, hogy kiket vagyunk kénytelenek altatni” – tette hozzá dr. Hetényi Gábor.

Az antibiotikum elérhetőség

A császármetszést érintő változások között kell még megemlíteni, hogy az esetleges antibiotikus kezelésre is nagyobb lehetőség nyílik manapság, mint 30-40 évvel ezelőtt-hívta fel a figyelmet a doktor úr, ami szintén biztonságosabbá tette a császármetszést.

Milyen hatásai vannak ezeknek a változásoknak?

A műtéttechnika, az érzéstelenítés és az antibiotikumok területén bekövetkezett változások együttes hatására válhatott az egyébként nagy kockázatú hasi műtétnek számító császármetszés kis kockázatú műtéti beavatkozássá.

A változásoknak köszönhetően a műtét hossza is jelentősen megváltozott, hiszen az első metszéstől számítva kb. 3-5 perc telik el, mire minden rétegen átjutva kiemelik a babát, és nagyjából fél óra, amíg befejeződik a műtét.

A spinális érzéstelenítésnek köszönhetően pedig egy nyugodtabb műtéti körülmény áll az orvosok rendelkezésére, amikor a műtét hossza nem olyan fontos, mint altatáskor – tudtuk meg dr. Hetényi Gábortól.

Összességében a kismamák azt tapasztalhatják, hogy a beavatkozás jóval kisebb megterhelést jelent, a műtét után a fájdalom kisebb lesz, valamint gyorsabb és jobb felépülés várható. Emiatt – ha minden rendben van – a kórházból is hamarabb elbocsájtható a kismama. Természetesen nem lehet azt a tényt sem figyelmen kívül hagyni, hogy ezt a beavatkozást jellemzően a fiatalabb (20-40 év közötti) hölgyeken hajtják végre, akiknek a szervezete jobban viseli ezt a fajta traumát – tette hozzá a doktor úr.

Az apák helye a műtőben

A császármetszést érintő érdekes változás a korábbiakhoz képest, hogy néhány intézmény már lehetővé teszi az édesapák számára is, hogy bemehessenek a műtőbe. Hetényi doktor úr úgy véli, hogy ez mindenképpen egy remek lehetőség, amit érdemes biztosítani az apák számára. Ugyanakkor fontos, hogy a műtéti jelenlétet alapos felvilágosítás előzze meg, hogy ne váljék életre szóló lelki traumává ez a fontos esemény.