Terhesség

Ennyit jelent a maszkviselés a vírus terjedése szempontjából

Habár a helyzet javulni látszik, nem szabad maradéktalanul visszatérni a járvány előtti életmódhoz. A tudósok elmagyarázták, miért kell komolyan venni az enyhítési időszakban is a maszkviselést.
2020. Június 03.
A maszk hatékonysága a vírus koncentrációjának csökkentésében - Forrás: science.sciencemag.org

A beszéd során az emberek száját 0,1 és 1000 mikron (mikrométer) méretű cseppek hagyják el. A cseppek terjedésének mértékét alapvetően a méret határozza meg: az 5 mikrométernél kisebb cseppek jóval távolabb képesek eljutni, ezen belül a szubmikron (1 mikrométernél kisebb) nagyságúak okozhatják a legnagyobb bajt, mert azok jóval mélyebbre juthatnak az emberek légzőszervébe. A nagyobb méretűek hamar “lecsapódnak” a  tárgyak felszínére. A koronavírus ezekkel a cseppekkel a tárgyak felszínéről illetve a levegőben meglapuló cseppeken keresztül kerülhet a szervezetünkbe – írja a G7.hu portál a Science magazinban megjelent tanulmány alapján.

A kutatások szerint 1 perc beszéd alatt nagyjából 1000 SARS-CoV-2 vírusrécsecske kerül a levegőbe, szuperfertőző emberek esetében pedig ennek a százszorosa. A tudósok szerint a nagyobb (100 mikrométer) méretű cseppek 2,4 méter után csapódnak le a tárgyakon légmozgás hiányában, tehát minden bizonnyal nem elég a WHO által ajánlott 1,8 méteres társadalmi távolság. Kültéren másabb a helyzet, hisz – részben a légmozgás miatt – gyorsan csökken a levegőben lévő részecskék koncentrációja. Ugyanezt a koncentráció-csökkentő hatást éri el a maszk is, tekintet nélkül a maszk anyagára. Hozzá kell tenni: kültéren az UV-sugárzás is segít a vírus elleni harcban, mivel elpusztítja a kórokozókat.