Gyerek

Ennyien regisztráltak és vették fel az oltást a 12-15 éves korosztályból

Június 10-e óta regisztrálhatnak a 12-15 évesek Pfizer-oltásra, miután a kormány engedélyezte a korosztály oltását. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) támogatja a 12 év feletti korosztály COVID-19 elleni védőoltását.
2021. Június 16.
Ennyien regisztráltak és vették fel az oltást a 12-15 éves korosztályból (fotó: Getty Images)

Június 10-től online regisztrálhatnak a 12-15 évesek szülei a koronavírus elleni oltásra, egyelőre ezt a korosztályt csak Pfizerrel oltják. Az elmúlt hat napban több mint 32 ezer gyermeket regisztráltak oltásra a 12-15 éves korosztályból és több mint kétszázan már fel is vették az oltást – írja a koronavirus.gov.hu.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) támogatja a 12 év feletti korosztály koronavírus elleni védőoltását. Közleményükben úgy fogalmaznak, hogy a gyermekek körében gyakran enyhe formában zajló fertőzés ellenére érintettségük nem elhanyagolható a közvetlen vírushatás és a járvány járulékos következményei miatt. A HGYE arra figyelmeztet, hogy nyájimmunitást a fiatalok védőoltása nélkül nem érhetünk el, ráadásul a fertőzés kimenetele még gyermekeknél sem megjósolható, ezért védőoltás jelenlétében súlyos szakmai hiba a gyermekek természetes immunitására építeni. Hozzátették, hogy a delta variáns már számos európai országban jelen van és a legnagyobb veszélyt éppen az oltatlanok számára jelenti. A HGYE szerint “az mRNS oltás hatékonysága kiváló a fiatal korosztályban, a variánsok ellen is véd és a járvány őszi fellángolásának rizikója lényegesen meghaladja az oltás esetlegesen előforduló kockázatait.”

Az összes beoltott száma itthon 5 363 124 fő, közülük 4 271 990 fő már a második oltását is megkapta. Az oltásra folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.