Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egy hely, ahol az egészség születikCsaládtervezési Szolgáltatás

Szerző: Hajós Anett, pszichológus

2009. március 19.

Forrás: HáziPatika.com

A magyar családtervezési modell bizonyos értelemben mindmáig egyedülálló, mégsem közismert eléggé. Tudjon meg többet arról, mit tehet születendő gyermeke egészségéért, s mit kínál ma egy családtervezési szolgáltatás.

A minőségi értelemben vett családtervezés Magyarországon több évtizedes múlttal rendelkezik, bátran mondhatjuk, hogy ebben a tudomány élvonalába tartozunk.
Az első, ún. perinatális tanácsadás 1984-ben alakult. A program kidolgozása Dr. Czeizel Endre nevéhez fűződik.
Ma az Országos Gyermekegészségügyi Intézet Ifjúsági és Családtervezési Osztályán működik egy egyedülálló Családtervezési Program, két és fél évtizedes alapokra és tapasztalatokra támaszkodva. A családtervezés célja, hogy a leendő szülők a lehetőségekhez képest mindent megtehessenek születendő gyermekük egészségéért. A program segítségével a gyermekek egészségesebben jönnek világra, csökken a veleszületett rendellenességek aránya, a koraszülés, a méhen kívüli terhesség.

Mikor javasolt részt venni családtervezési programon?

Ha egy pár a közeljövőben szeretne gyermeket vállalni, de a várandósság még nem jött létre, illetve a meddőség gyanúja nem merült fel (erre akkor kell gondolni, ha fogamzásgátlás nélküli rendszeres nemi élet ellenére 12 hónap alatt nem következett be a várandósság).
Valamint akkor, ha a lehetőségekhez képest mindent meg szeretnének tenni születendő gyermekük egészségéért. A program - ideális esetben - legalább három hónappal a tervezett terhesség előtt indul.

Miből áll a családtervezési program?

A program védőnővel történő konzultációkból, valamint szakorvosi vizsgálatokból áll. Ezek során megbeszélésre kerül minden olyan tényező, ami a megelőzést és a felkészülést szolgálja. Az első találkozás alkalmával rákérdeznek a pár egészségi állapotára (az esetleges gyógyszerszedésre), betegségeikre, életmódbeli- és táplálkozási szokásaikra, valamint a családban előforduló betegségekre.
A három hónapos - a várandósságra való - felkészülési idő alatt a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után óvszeres védekezést javasolnak. Ennek oka, hogy a tabletta ideiglenesen kikapcsolja a női szervezet nemi hormonjainak termelődését, és a szedés abbahagyása után a szervezetnek időre van szüksége a hormonszabályozás helyreállításához. A három hónapos felkészülési időszak általában elegendő időt biztosít a regenerálódáshoz; és egyben az ivarsejtek védelmét is szolgálja.
A családtervező nőt megtanítják az ébredési hőmérséklet helyes mérésére is. Ennek segítségével két-három női ciklus ideje alatt kiderül, hogy van-e peteérés, rendben van-e a ciklus.

Fontos a rizikófaktorok kerülése már a tervezett terhesség előtt is. A dohányzást, az alkohol- és koffeinfogyasztást, a fölösleges gyógyszerszedést kerülni kell.
Javasolják magzatvédő vitamin szedését is, a fogamzást megelőző három hónapos felkészülési időszakban, és a várandósság első három hónapjában. A folsav-tartalmú készítmények hozzájárulnak a magzat egészséges fejlődéséhez, és 90 %-ban kivédik a idegcső-záródási betegségeket (nyitott gerinc, koponyahiány). Az újabb nemzetközi vizsgálatok más veleszületett rendellenességek kockázatcsökkenését is igazolták: közel felére csökkent a szív- és húgy-ivarrendszeri rendellenességek aránya, csökkent a végtaghiányos és egyes bélrendellenességek előfordulása, de a koraszülés veszélye is.

Felkészülés a várandósságra

A három hónapos felkészülés során bizonyos szűrővizsgálatokra, szakorvosi konzultációkra is sor kerül(het):
  • A genetikai tanácsadás során átbeszélésre kerülnek a családban előforduló betegségek, fejlődési rendellenességek, melyre külön figyelmet szentelnek, és ha a családban örökletes ártalom valószínűsíthető, a genetikus orvos ad tanácsot. A szakember pontos képet ad arról, vajon mekkora az esélye az újbóli előfordulásnak, és válaszol arra a fontos kérdésre is, hogy megelőzhető-e a baj. Ebbe a problémakörbe tartoznak a munkahelyi ártalmak is, a súlyosság megítélésében szintén a genetikus kompetens.
  • Nőgyógyászati vizsgálatokra (rákszűrés, hüvelyváladék vizsgálat) is sor kerül.
  • Laborvizsgálattal szűrik a családtervező nő rózsa- és bárányhimlő-fertőzés iránti fogékonyságát. Ha nem esett át betegségen, vagy nem kapott oltást, védőoltást javasolnak még a várandósság előtt, mivel a vírus okozta betegség a várandósság alatt a magzat rendellenességét, vagy az újszülött betegségét okozhatja.
  • A családtervező férfi nemzőképességét mikroszkópos ondóvizsgálattal ellenőrzik. Ha a spermiumok száma vagy mozgékonysága nem megfelelő, vagy fertőzés valószínűsíthető, andrológus (férfigyógyász) szakorvos segít a probléma megoldásában.
  • Van lehetőség az Intézeten belül pszichiátriai, pszichológiai, szexuál-medicinai konzultációra, egyéni vagy csoportos dietetikai tanácsadásra, szájhigiénés szűrés igénybevételére.


A kora-terhesség fokozott védelme

Az Intézetben a kivizsgálások után 1 év "próbálkozást" javasolnak, mely alatt folyamatos kapcsolattartásra van lehetőségük a pároknak a védőnőjükkel. A várva-várt várandósság általában 4-6 hónap alatt jön létre. Pozitív terhességi tesztet követően kerül sor egy újabb védőnői találkozásra, ekkor megbeszélik a várandósság alatti teendőket.
A családtervezési program a várandósság korai (5-6. várandóssági hét), ultrahanggal, történő megállapításával (és a méhen kívüli terhesség kizárásával), valamint a 12-13. várandóssági héten elvégzett Down-szűréssel (kombinált teszt) fejeződik be. Az Intézetben ezek után is van lehetőség különböző programokon részt venni: ilyen a szülői szerepre való felkészítés, szoptatási tanácsadás, csecsemős- és kisgyermekes klub, allergia-megelőző program.

Hogyan lehet részt venni a családtervezési programon?

Bejelentkezés és időpont-egyeztetés feltétlenül szükséges, az alábbi telefonszámok egyikén: 363-5272, 363-2229, 383-8477.
Munkaidőben személyesen is lehet időpontot kérni; a helyszínen: XIV. kerület, Bolgárkerék u. 3. (Örs vezér tér mellett).
Kérdéseket feltenni a rendeles@ogyei.hu címen is lehet. A programnak egyszeri, 12000 Ft-os önköltsége van.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák