Gyerek

Eddig közel 500 iskola kérte iskolaőr kirendelését

Az iskolaőrök lőfegyvert nem, de gumibotot, bilincset és gázspray-t használhatnak, a szükségesség és az arányosság elvének megfelelően.
2020. Július 06.
Eddig közel 500 iskola kérte iskolaőr kirendelését (fotó: Getty Images)

A tankerületi fenntartású iskolák közül 288, míg az Innovációs és Technológiai Minisztérium által felügyelt szakképző iskolák közül 204 intézmény kérte eddig az iskolaőrök kirendelését – számolt be a Magyar Nemzet nyomán a 24.hu.

A legkevesebb igény Heves és Vas megyéből érkezett.

Az iskolaőröknek augusztusban többhetes pedagógiai-pszichológiai, valamint rendészeti képzésen kell részt venniük. Az őrök munkáltatója a rendőrség lesz, de egész nap az iskolában fognak dolgozni. A rendőrség megállapodást köt minden érintett intézménnyel a megállapodás részleteiről, az iskolaőr konkrét feladatait pedig utasításban pontosítják a helyi igényeknek megfelelően.

Az iskolaőrök lőfegyvert nem, de gumibotot, bilincset és gázspray-t használhatnak, a szükségesség és az arányosság elvének megfelelően. A tervek szerint a későbbiekben készül majd egy olyan mobilapplikáció, amelynek segítségével a pedagógusok egy pánikgombbal tudják azonnal riasztani az iskolaőrt.

Forrás: 24.hu