Egyéb

Dr. Kenessey Albert Kórház, Balassagyarmat

Balassagyarmat az ország egyik legszegényebb megyéjében fekszik, a kórház modern szülészete azonban fővárosi színvonalú.
2011. Január 06.

Az alig két éve elkészült szülészet kialakításában aktívan részt vevő osztályvezető főorvos, dr. Szép József büszkén vezetett minket körbe a barátságos osztályon. A pasztellszínű falak, világos helyiségek üdítő látványt nyújtanak, a szülőszobák, a vajúdó, a kórtermek a kismamák minden igényét kielégíthetik.A kellemes környezet és a modern, korszerű felszerelés mellett azonban a legfontosabb az anyák aktív közreműködése, erről azonban kevésbé lelkesen beszél az osztályvezető.

– Sajnos hiába teszünk meg mindent egy-egy magzatért, ha az anyuka egyáltalán nem figyel a terhességére, a születendő baba egészségére. Az alacsony szociális helyzetben élő családokon persze sokat segít a mozgó szakorvosi szolgálat, különösen a környék rossz közlekedése miatt. A császármetszések száma például azért növekszik, mert a népességhez képest jelentős a 18 év alatti kismamák, valamint az abortuszok száma – nyilatkozta szomorúan dr. Szép József.

Pedig minden feltétel adott, hogy a szülészetet választó nők nemcsak modern környezetben, de a XXI. századot követő szemlélet mellett hozzák világra a kisbabát. Sok kismama – orvosát követve – Budapestről érkezik a kórházba. Az alternatív szülőszobában kádban is vajúdhatnak az anyukák, kényelmes ágy, szülőszék, valamint az idő múlását segítő tévé is található a barátságos szobában. A szülésznők közül akad olyan is, aki a homeopátia támogatásával támogatja a kismamákat.Dr. Kenessey Albert Kórház, Balassagyarmat

A hagyományos szülőszobán három ágy fogadja az anyát, ebből kettő szülőszékké is alakítható, s minden ágynál érzéstelenítő gáz nyújthat enyhülést a fájdalmak erősödésénél.– Epidurális érzéstelenítést szinte kizárólag terápiás céllal alkalmazunk, kapacitás hiányában nem tudjuk mindenki számára elérhetővé tenni – mondja Szép doktor. Véleménye szerint a szülések 15-20 százalékában indokolt csak az EDA alkalmazása.Az osztályon dolgozó szakemberek a szülés természetes folyamatát támogatják, a beöntés, borotválás nem kötelező, valamint a gátmetszés kérdéséhez is rugalmasan állnak. Ameddig lehetséges, sétálhatnak a kismamák vajúdás közben. A csecsemőosztályon 24 órás rooming-in ellátás működik.

Tények, adatok:

– 2010-es születésszám: 422

– Császármetszések aránya: 38 százalék

– Alternatív szülőszoba, káddal, labdával felszerelve.

– Szülésznőválasztás lehetséges.

– A szülő nőt egy ember kísérheti a szülőszobába.

– Apa a császárnál nem lehet jelen a műtőben.

– Korlátlan látogatási idő, kórtermi látogatás van.

– 24 órás rooming-in rendszer működik.

– Normál szülés után 3-4, császár után 4-5 nappal lehet hazamenni.

– Vajúdás közben enni-inni a kezdeti szakaszban lehetséges.

– Szülésfelkészítő tanfolyam kéthetente van.

– Terhestorna a gyógytornászok vezetésével működik.