Gyerek

Döntött a kormány arról, milyen drágák lehetnek a koronavírus-tesztek

A szerdai kormányülés döntéseiről Facebook-oldalán tájékoztatott Orbán Viktor miniszterelnök.
2020. Szeptember 17.
Döntött a kormány arról, milyen drágák lehetnek a koronavírus-tesztek (Fotó: Getty Images)

“A járványügyi szakemberek úgy vélik, hogy a második hullám valamikor december-január tájékán éri el a csúcspontját. (…) Van egy haditervünk, amely arról szól, hogy hogyan védjük az időseket, hogyan gyógyítsuk a betegeket, és ezzel egy időben hogyan tartsuk fenn az ország működőképességét. Az egészségügyet felkészítettük, a védekezéshez szükséges felszerelések, kórházi ágyak, lélegeztetőkészülékek és az ezek működtetéséhez szükséges orvosok, ápolók megfelelő mennyiségben rendelkezésre állnak” – idézi a miniszterelnököt a 24.hu.

Az ágyak számát a két-háromszorosára is növelni tudják a jelenleg tízezerről.

A konkrét döntések:

  • továbbra is fenntartják a szeptember 1-jétől érvényes beutazási korlátozásokat,
  • az üzletek és a tömegközlekedés mellett kötelező lesz a maszkviselés a mozikban, a színházakban, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban is,
  • továbbra is fenntartják a kórházakban és az idősotthonokban a látogatási tilalmat,
  • október 1-jétől csak testhőmérésklet-mérés után léphetnek be a diákok és a tanárok az iskolákba.

Orbán Viktor végül két új intézkedést is bejelentett: megállapították a koronavírus-tesztek maximális hatósági árát, 19 500 forintnál több pénzt nem lehet elkérni értük; a szórakozóhelyeket pedig be kell zárni este 11 órakor.

A miniszterelnök mindenkit arra kért, hogy különösen az idősek és a betegek érdekében tartsa be a szabályokat – írja a hvg.hu. A rendőrséget pedig a belügyminiszteren keresztül arra utasította, hogy szigorúan ellenőrizze és tartassa be a szabályokat, és ha kell, akkor büntesse azokat, akik nem tartják be a szabályokat.

Forrás: 24.hu/hvg.hu