Baba

Ne adj neki citromlevet, ha csuklik!

Ki tudja miért, már a magzat is csuklik néha odabent. Az első hónapokban a kisbaba vegetatív idegrendszere még igen érzékenyen reagál a külvilág ingereire.
2007. Szeptember 08.

A rekeszizom görcsös összerándulását okozhatja a hideg, a mozgatás, a tele pocak, a sírás. Naponta többször is csuklik a baba minden komolyabb ok nélkül: ha kivesszük ágyikójából, pelenkacserekor, fürdetéskor, öltöztetéskor. Figyeljük meg, mi váltja ki a csuklást, és milyen gyakori.

A csuklás elállítására vonatkozó ötletek (megijesztés, hideg, savanyú, édes fogyasztása) a vegetatív idegrendszer ingerlésén alapulnak: az erős inger vélhetőleg elfojtja a rekeszizom görcsét. Tudományosan bizonyított tény azonban, hogy a vér magasabb széndioxid-tartalma gátolja a csuklást, a lélegzet-visszatartás tehát valóban eredményes, de nem alkalmazható kisbabáknál.

Ne ijedj meg, ha sokszor csuklik

Ne adjunk kiskanállal citromlevet a szájába, bár a savanyútól a lélegzete is eláll – túl erős inger ez a babának. Ne akarjunk feltétlenül segíteni rajta, magától is el fog múlni. Ahogy a baba fejlődik, egyre kevesebbet csuklik, egyéves kora környékére normalizálódik a helyzet.

Ha mindenképpen adni akarsz neki valamit, kínáld ilyenkor anyatejjel, vízzel, pár korty segíthet, hogy elálljon a csuklás. De hidd el, téged jobban zavar, mint őt, ha nem sír, akkor nem feltétlenül kell beavatkoznod ebbe a természetes folyamatba.

Ezek is hasznosak lesznek:

Forrás: Kismama magazin