Kisgyerek

Csokoládét csak a testemen keresztül!

Térdvédő és bukósisak a kismotorhoz, biogyümölcs az uzsonnához, pótpulóver, szőlőzsír és naptej a sarki játszótérre. Miért aggódjuk túl a dolgokat? Hogyan változtassunk rajta?
2012. Január 22.

Aggódós anyuka vagy?

Amikor megszületik az első gyerek, új univerzumban találod magad. Nincs minta, amit leutánozhatnál. Nemcsak azért, mert szülők, nagyszülők életstratégiái szinte használhatatlanok egy gyökeresen megváltozott világban, hanem azért is, mert olyan ritkaság lett a gyerek, hogy kevés alkalom nyílik a családon belüli megfigyelésekre. Mindent magadnak kell kikísérletezni, felfedezni. Természetes, hogy elbizonytalanodsz, és állandóan megkérdőjelezed önmagadat.

Anyai félelem – A világ egy életveszélyes hely

A szorongásra való hajlam, amit esetleg jól kezeltél független életedben, a gyerek születésével megsokszorozódva törhet elő. Egyrészt azért, mert a bejáratott technikákhoz nem mindig nyúlhatsz, nincs idő a sportra, masszázsra és elmaradnak a baráti beszélgetések. Másrészt a felelősség az, ami teljesen lebéníthat.

Fokozza a helyzetet, hogy túl sok az információ, egyetlen híradóban akár száz értelmetlen és feldolgozhatatlan halálesetről is tudomást adnak, hogy biztos legyél abban: a világ veszélyes hely.

Ezért aztán az anya megpróbál a gyerek körül mindent meghatározni. A saját maga által kialakított rendszertől való legkisebb eltérés is felidegesíti. Állandóan feszült, úgy érzi, ha nem a tervei szerint alakul valami, akkor vége a világnak. Bizonyos kérdésekben teljesen rugalmatlanná válik, humorérzéke nincs. Van, aki az egészséges étkezéssel készíti ki a családját, van, aki bukósisakot ad az épp járni tanuló gyerekre.

Anyával nem stimmel valami

Általában az érintettek is megfogalmazzák, hogy valami nem stimmel velük. “Túl aggódós vagyok, túl görcsösen csinálom, túl komolyan veszem, nem tudok ellazulni” – panaszkodnak. Gyakoribb azonban, hogy az első visszajelzéseket a környezetüktől kapják. A nagyszülők, a férj figyelmeztethetik, hogy elegük van a részletes utasításokból, a kiskorúsításból. Jelezhet a gyerek is dacossággal, anya-ellenes magatartással, szorongásos tünetekkel.

Hogyan változz meg?

Első lépésként jelölj ki olyan területeket, ahol szabad kezet adsz a gyereknek. Válassza ki a ruháját, öltözzön egyedül, kenje meg a vajas kenyeret, akkor is, ha fel kell takarítani utána a konyhát. Hagyd a gyereket a nagymamára, az apára, és ilyenkor teljesen engedd el. Így megtapasztalhatod, hogy a gyereknek semmi baja nem történt, és a kényszerképzet, hogy mindenről neked kell gondoskodni, oldódni kezd.

Dr. Battonyai Tünde, pszichiáter, életvezetési tanácsadó mindenkit arra biztat, keressen fel szakembert, ha túl nagy tehernek kezdi érezni a gyereknevelést. A túlzott szorongás egy állapot, amibe nagyon könnyű manapság szülőként belesodródni, de kikerülni belőle egy kis segítséggel nem is olyan nehéz.

Kapcsolódó cikkeink: