Terhesség

Csapj a hullámok közé! Terhesség nem akadály

A babavárás idején a rendszeres, kíméletes testmozgás az, amitől a legkevésbé sem kell kímélned magad. Az úszóedzőtől megtudhatod, mik a tapasztalatok a kismamák úszásával kapcsolatban.

A terhesség elején a rossz pillanatokban azt gondoljuk, hogy ezt biztos nem lehet kibírni, sportolni meg főleg nem lehet, hiszen egész nap csak aludnánk. Amikor meg nem szippant be az ágy, akkor biztos, hogy hányingerrel vagy szédüléssel, esetleg fülzúgással küzdünk. A gyomorégésről nem is beszélve!A szerencsésebbek átvészelik az első három hónapot evési rohamokkal, vagy észre sem veszik, hogy egy kis élet növekszik bennük.

De lássuk csak, milyenek a lehetőségek a sport terén!Szögezzük le az elején, hogy senki nem a kilenc hónap alatt fog egyéni csúcsokat dönteni. Ezt, azt hiszem, mindenki tudja, akinek bármi köze volt valaha a sporthoz. De az is tény, hogy az ellenkezője is hiba volna: nem szabad hátradőlni és naphosszat csokit enni, csak mert babát vársz. Kettő helyett sem kell enni.

Meg kell találni azt a mozgásformát, amit a lehető legtovább tudsz folytatni a terhesség alatt. Nem javaslom, hogy teljesen új mozgásformába kezdj, jobb, ha mindenki megmarad annál, amit addig is csinált.

Induljunk ki egy teljesen átlagos, húszas-harmincas éveiben járó nőből! Aki a terhesség kezdetéig hetente kétszer futott, nyugodtan futhat tovább, aki aerobikórára járt, aerobikozzon tovább, természetesen szóljon az edzőnek, hogy babát vár. Nem árt beszerezni egy pulzusmérős órát, így jobban ellenőrzésed alatt tarthatod a terhelés mértékét. Konzultálni a szakedzővel, orvossal, főleg amikor már egyre nagyobb az édes teher.

Az úszás kivétel!

Ez az, amit akár várandósan is bármikor elkezdhetsz. Hiszen a vízben nem érzed a megnövekedett súlyt, és, valljuk be, kellemes érzés könnyűnek érezni magunkat. Az orvosok kétféleképpen szoktak a kismamák úszással kapcsolatos kérdéseire válaszolni. Az egyik javasolja az úszást minden esetben, a másik nem örül neki, mert úgy véli, így gyakrabban szedhet össze fertőzéseket a kismama. Ez az aggodalom nem is egészen alaptalan, hiszen az uszodák vize közel sem steril. Viszont aki a fertőzésekre nem túlzottan érzékeny, annak javaslom az úszást. Természetesen az orvossal feltétlenül tanácsos egyeztetni, mert nem a fertőzésektől való félelem lehet az egyetlen érv az úszás ellen. Minden terhesség más, és számos oka lehet annak, hogy az orvos nem ajánlja.

Aki viszont teheti, akár egy héten kétszer-háromszor is elmehet uszodába. Ha rendszeresen jársz, biztosan ismersz olyan helyet, ahol még sosem lettél beteg. Menj bátran, terhesen sem lesz másképp!

Csapj a hullámok közé! Terhesség nem akadály

Amikor az úszóedző vár babát

Úszóedző lévén naphosszat állok a kisvízben, sokat vagyok a mély vízben is. A szervezet előbb-utóbb alkalmazkodik ehhez. Terhességem alatt viszont fél óránál (na jó, 40 percnél) többet nem voltam vízben, a kisvizet, amiben a gyerekek tanulnak úszni, és bizony azért ott néha előfordul „baleset”, meg sem közelítettem, onnan valóban könnyebb fertőzést összeszedni.

Több olyan tanítványom volt, aki az úszni tanulás hosszú hónapjai alatt esett teherbe (lehet, hogy ilyen termékeny, jótékony hatása is van az úszásnak?). Az egyik hölgynek ikerlányai lettek, gyönyörűek, egészségesek. Ő éppen addig járt úszni, amíg az orvos ágyfogságra nem ítélte. Azóta már visszatért a három hónapos babái mellől az uszoda világába.

Egy másik tanítvány épp a hatodik hónapban van. Addig szeretne járni, amíg csak bírja. Én mindenben támogatom, hiszen annál nincs jobb érzés, mint amikor belecsobbanunk a vízbe és kinyújtózhatunk. Csak a vízben tudunk olyan mozgásokat kivitelezni, amelyek szárazföldön már nagyon nehezünkre esnek. A fájós deréknak és lábnak is felüdülés a víz.

Kismamák oktatásánál fokozott figyelmet fordítok arra, hogy kizárólag olyan mozgást végezzenek, ami jólesik, és annyit, amennyi jólesik. Ez kicsit megnehezíti az oktatást, de ha megszületik a kis csöppség, a maminak remek érzés lesz visszatérni és folytatni ott, ahol abbahagyta.

Aki már jól úszik, annak nem kell gondolkoznia azon, hogy mit szabad csinálnia a vízben. Ami jólesik. Természetesen pillangózni nem kell, de minden más úszásnem jöhet, ha nem húzódik, feszül a hasad. Deszkával, tenyérellenállással, esetleg uszonnyal. Még az sem baj, ha picit elfáradsz. Ha van pulzusmérős órád, remekül belőheted azt a tartományt, amiben az orvosod sem talál kivetnivalót.

További információért látogass el a www.maganuszas.hu oldalra!