Baba

Covid és gyerekek: nem csak sokszervi gyulladás miatt kerülnek kórházba a gyerekek

Hogyan különböztethetjük meg más vírusfertőzések tüneteitől a sokszervi gyulladást? Mikor kell azonnal kórházba indulni a gyerekekkel?
2021. Május 06.
Nem csak sokszervi gyulladás miatt kerülnek kórházba a gyerekek (fotó: Getty Images)

A Babagenetika Egyesület szervezett beszélgetést Dr. Papp Eszter gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyásszal, aki poszt-Covid ellátásban is dolgozik. A beszélgetésből szemlézünk.

Dr. Papp Eszter elmondta, hogy a gyerekek esetében is a Covid lappangási ideje 2-14 nap. A tünetek megjelenése előtt 72 órával már fertőz. Leggyakoribb tünete a láz, hidegrázás, döntően száraz köhögés, fejfájás, hasmenés, torokfájás, izomfájdalom, ritkábban nátha, hányinger, hányás, hasfájás, íz és szaglásvesztés, bőrtünetek, kiütések.

Nem csak sokszervi gyulladás miatt kerülnek kórházba a gyerekek

A gyerekek többsége általában tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészeli át a fertőzést. Kis részük, 1-2 százalékuk kerül be kórházba a betegséggel, azonban, nemcsak a fertőzés utáni sokszervi gyulladás miatt, hanem lázcsillapítási- vagy folyadékpótlási nehézségek miatt is.

A sokszervi gyulladásnak szerteágazó tünetei vannak, ezért nagyon nehéz megkülönböztetni egy sima vírusfertőzéstől. Ami biztosan gyanúra adhat okot, ha:

– a gyereket nem tudjuk itatni

– nem tudjuk csillapítani a lázát

– aluszékony, elfekvő lesz a gyerek.

Ezekben az esetekben érdemes akár azonnal kórházba indulni.A poszt-Covid tünetek a gyerekeknél 2-4 héttel a vírusfertőzés után jelentkeznek, akár volt tünete a gyereknek, akár tünetmentesen vészelte át a fertőzést. Tehát előfordulhat, hogy nem is tudjuk, hogy a gyerekünk koronavírus-fertőzésen esett át, és egyszer csak olyan tüneteket tapasztalunk, ami egy sima vírusfertőzésre is jellemző. Gyanakodjunk sokszervi gyulladásra, ha a gyereknek minimum 3 napig magas láza van és a következő tünetekből is minimum kettőt tapasztalunk: hányás, hasmenés, erős hasi fájdalom, bőrtünetek, kiütések bárhol a testen, ujjbegyeken hámló eltérések, kezek-lábak ödémásodnak, kötőhártya-gyulladás, epernyelv, szájnyálkahártya gyulladás, fáradékony, aluszékony, tudatzavar, vérnyomás leesés, fejfájás, izomfájdalom, nyaki nyirokcsomó duzzanat.Míg korábban szinte kizárólag a nagyobb gyerekeket, addig ma már a kisebbeket is érinti a sokszervi-gyulladás, 3 éves gyerek is került kórházba miatta.A sokszervi-gyulladás kizárólag kórházban kezelhető, gyógyítható. A jó hír, hogy a gyerekeknek nagyon jó a regenerációjuk. A fáradékonyság, rossz hangulat, fejfájás azonban sokáig kísérheti a gyerekek életét.Dr. Papp Eszter elmondta, hogy azok a gyerekek, akik sportolnak, mindenképpen 4-6 hétig pihenjenek a poszt-Covid után.A fertőzésnek a piciknél amiatt nagyobb a kockázata, mert még nem érett az immunrendszerük illetve a tápszeres babák fogékonyabbak a fertőzésre, mint a szoptatott babák. Az pedig már régen nem igaz, hogy a gyerekek körében nem terjed a vírus – mondta Dr. Papp.

Megelőzés: mire figyeljünk?

Dr. Papp Eszter a megelőzéssel kapcsolatban a szokásos óvintézkedéséken túl (kézmosás, nagyobbaknál maszkhasználat) kitért arra, hogy nagyon fontos a megfelelő alvásmennyiség, a helyes táplálkozás mellett a lelki egészség is. És itt elsősorban a szülők lelki egészségét emelte ki: jól tudjuk, hogy a gyerekek szavak nélkül is letapogatják, érzékelik, ha feszültek, szorongók vagyunk, ha aggódunk, félünk. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a felnőttek hogy állítják át magukban a jelenlegi helyzetet. Kiemelte a testmozgás fontosságát, ami a testünknek, de lelkünknek is nagyon fontos. Ha nem tudunk vagy nem akarunk kimozdulni, akkor azt javasolja, hogy csatlakozzunk valamilyen csoporthoz, kihíváshoz, de mindenképp mozogjunk.Amikor nagyon magunk alatt vagyunk, akkor Dr. Papp Eszter szerint érdemes feltennünk magunknak azt a kérdést, hogy abban a pillanatban, van-e valamilyen problémánk, meglátni azt, amink van, és nem arra fókuszálni, amink nincs. Sokszor ha összehúzzuk magunkat lelkileg, akkor testileg is ezt tesszük: felhúzzuk a vállainkat, összeszorítjuk magunkat. Pedig a helyes légzés nagyon fontos lenne. Javasolja illóolajok párologtatását, vannak olyanok, amelyek fertőtlenítő hatással bírnak. Kisgyerek mellett mindenképpen konzultáljunk szakértővel, mielőtt illóolajat vetnénk be.Az észszerűségre hívta fel a figyelmet Dr. Papp a megelőzés kapcsán: észszerű határt kell szabni, bízzunk abban, hogy mindent megtettünk azért, hogy megvédjük a családunkat, de ne vigyük túlzásba a termékek vásárlását, a rettegést, természetesen a kézmosás, maszkhasználat mindenképpen szükséges.