Terhesség

Babaváró hitel: összefoglaló

Mindjárt indul a babaváró hitel, ezek a legfontosabb tudnivalók.
2019. Június 24.
Babaváró hitel: összefoglaló

A babaváró hitel a családvédelmi akcióterv része, július elsejétől indul és 2022.december 31-ig vehetik fel a párok a maximum 10 millió forintos hitelt.

A babaváró támogatás igényléséhez először át kell esni a hitelminősítési procedúrán. Ez egyelőre még nem indult meg.

A hitelkérelemhez a NEAK-tól (korábbi OEP-től) kell majd igazolást szerezniük az igénylőknek, az állami intézmény viszont csak a törvény hatályba lépésével egyidejűleg, július 1-jén kezdi meg a formanyomtatványok kiállítását.

Az Index arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a néhány hetes eltérés annak okozhat valódi gondot, aki úgy tervezte, hogy terhessége vége felé járva veszi fel a hitelt. A babaváró támogatást részleteiben szabályozó rendelet szerint ugyanis az a gyerek, aki a kölcsönszerződés időpontjában már létezik magzatként, de még nem született meg, első gyereknek számít a támogatás szempontjából.

Ez pedig nem mindegy, hiszen ha az ilyen gyereket vehetjük elsőnek, akkor rögtön utána már kamatmentessé válik a hitel, az összeg teljes elengedéséhez pedig már csak kettőt kell szülni. Ha viszont a gyerek éppen megszületik, mire sikerül felvenni a babaváró hitelt, akkor újra nulláról indul a számláló a kedvező feltételek eléréséhez.

Egy kis zavarra ad okot az a körülmény, hogy bár a jogszabály szövegéből az következik, hogy a gyerekszámba csak akkor számít bele a gyerek, ha a kölcsönszerződés megkötésének pillanatában még terhes vele az anya, de a kormányzati csalad.hu oldalon egy kicsit más szerepel. Az Index olvasója arra hívta fel a figyelmet, hogy itt az áll: “A gyermekszámba csak a hitelkérelem benyújtását követően született vagy örökbefogadott gyermekek számítanak be.” Ha ez lenne a valóság, úgy azoknak sem kéne félniük, akik július elejére várják az újszülöttet, hiszen a szükséges tb-igazolás beszerzésével rögtön benyújthatnák az igénylést.

A hitelkérelem benyújtása és annak elbírálása között azonban 10 nap is lehet, így a két eset nagyon nem ugyanaz, azok a családok, ahol a terhes anya épp július első hetére van kiírva, most vakargathatják a fejüket emiatt.

A jogszabály szövegéből következően valószínűleg a szerződés megkötése, és nem az igény benyújtása számít majd, de a lap kérdéseire az EMMI még nem válaszolt.

Feltételek

A babaváróhitel tehát július elsején indul, ezekkel a feltételekkel:

  • A feleség már elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 41-et.
  • Mindkét házasfél rendelkezik magyarországi lakcímmel.
  • Legalább az egyik fél legalább 3 éve folyamatosan (legfeljebb 30 nap megszakítással) biztosított Magyarországon (ez az a feltétel, aminek bizonyításához a NEAK-igazolás kell majd), vagy kereső tevékenysége alapján valamely más állam tb-rendszerében,

    vagy legalább 3 éve folyamatosan a felsőoktatásban tanul nappali tagozaton.

  • Mindkét házasfél magyar állampolgár, vagy olyan személy, akinek 3 hónapot meghaladó tartózkodási engedélye van Magyarországon, esetleg hontalan jogállású.
  • Egyik fél sem követett még el bűncselekményt, vagy ha mégis, a büntetett előélet miatti hátrányos következményektől már mentesült.
  • Egyik félnek sincs az adóhatóságnál vagy a Központi Hitelinformációs Rendszerben nyilvántartott tartozása.
  • Fontos, hogy nem állhat fenn olyan tény vagy körülmény, ami alapján a közös gyermekvállalás nyilvánvalóan lehetetlennek tekinthető.
  • Akkor is felvehető a hitel, ha valamelyik félnek vannak már gyerekei egy korábbi kapcsolatából, de ebben az esetben legalább az egyik házasfélnek az első házasságában kell élnie (az özvegyülés miatt megszűnt házasságot ebbe nem számít bele)
  • Az  igénylőknek vállalniuk kell, hogy legalább egyikük a kölcsönszerződés után született vagy örökbefogadott gyermekeiket a nagykorúvá válásukig (de legfeljebb a kölcsönszerződés megszűnéséig) a saját háztartásában neveli.

A kölcsönkérelmet a hitelintézetnél kell benyújtani a feltételeket igazoló dokumentumokkal, a hitelbírálat pedig legfeljebb 10 napot vehet igénybe.

A bankok az állam által meghatározott feltételeken felül maguk szabják meg, milyen kondíciókkal adnak hitelt, ezek bankonként eltérhetnek.

A kölcsön törlesztését alapesetben a folyósítás napját követő hónaptól kell megkezdeni, a teljes futamidő nem haladhatja meg a 20 évet, de ebbe nem számít bele az első gyermek születése (vagy örökbefogadása) után igénybe vett szüneteltetés időtartama. A havi törlesztőrészlet a kamattámogatás időszaka alatt nem haladhatja meg az 50 ezer forintot, az előtörlesztés díjtalan.

A kamattámogatás első körben 5 évig tart, ebben az időszakban az állam nevében a kincstár folyósítja a banknak az ügyleti kamatot, a kedvezményes kamat nagysága pedig az 5 éves futamidejű állampapírhozamoktól függ, és az ÁKK legutóbbi közzététele alapján 4,73 százalék lesz júliusban.

Hogyha az 5 éves időkeretben megszületik az első gyerek, akkor marad a támogatás, illetve 3 évre kérhető a törlesztés felfüggesztése. Ha nem születik meg, akkor viszont a kölcsöntartozás hátralevő részére megszűnik a kamattámogatás, és a korábban ezen a címen kapott összeget vissza kell fizetni egy összegben 120 napon belül az államkincstárnak.

A nem teljesített gyerekvállalás esetén a tartozás maradékára fizetendő ügyleti kamat mértékét viszonylag bonyolultan számítják ki, a Bankmonitor kiszámolta, hogy az ehhez szükséges képletet alkalmazva júliusban a babaváró hitel normál kamata 7,73 százalék lenne a jelenlegi állás szerint.

Ez azt jelentené, hogy 5 év múlva a hitel normál havi törlesztőrészlete 70 510 forint lenne, a visszafizetendő kamattámogatás pedig 2 millió forint lenne.

Ha valaki bizonyítja, hogy egészségügyi okból veszélyes lenne számára a terhesség, meddő, akkor a rendelet szerint kérelmet nyújthat be, hogy ne kelljen visszafizetnie a korábbi kamattámogatást illetve ne essen el a kamattámogatástól. Ezeket a kérelmeket a hatóság mérlegeli, és méltányosságból felmentést engedélyezhet a hátrányos kötelezettségek alól.

A kamattámogatás egyébként akkor is megszűnik, ha mindkét szülő elköltözik Magyarországról (megszűnik a magyar lakcíme), a gyerek, akire a támogatás jár, már nem él velük egy háztartásban, vagy ha a felek elválnak. Viszont ha a támogatott személy a folyósítástól számított 5 éven belül új házasságot köt, és ebből gyerek születik, akkor érvényesítheti a kamattámogatást.

Ha az első gyerek megvan, akkor már teljesen biztos, hogy a hitelfelvétellel jól járt a házaspár. A második gyerek után egyrészt újabb 3 éves halasztást lehet kérelmezni a törlesztésre vonatkozóan, másrészt a kölcsön fennmaradó részéből az állam teljesen elenged 30 százalékot. Ha az első gyerek megszületik egy éven belül, ekkor halasztást kérünk a törlesztésre, és még 3 éven belül megszületik a második, akkor ez azt jelenti, hogy a maradék több mint 9 millió forint 30 százalékát adja az állam támogatás gyanánt.

A harmadik gyereknél pedig elengedik a teljes fennmaradó összeget, ami a 2×3 éves halasztás lehetőségét figyelembe véve 9 millió forint feletti összeg lehet. A támogatás lehívására és a halasztásra irányuló kérelmet már akkor be lehet nyújtani, ha a magzat elérte a 12 hetes kort.

A rendelet teljes szövegét minden apró részlettel a Magyar Közlönyben találjuk, vagy felhívhatjuk az erre a célra létrehozott állami ügyfélszolgálatot is.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu