Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

BCG kötelező védőoltás

Szerző: Dr. Kulcsár Andrea

2006. december 7.

Forrás: HáziPatika.com

Hogyan előzhető meg a TBC-t? Mit kell tudni az oltóanyagáról? A régi betegség bizony napjainkban sem ritka.

A védettség kialakítása ugyanis egy alapimmunizálásból és egy esetlegesen szükséges emlékeztető oltásból áll.

Ahogy minden oltásnál, a TBC elleni oltás esetében is a következő fontos kérdésekre kell kitérnünk:
  • Miért van szükség a BCG oltásra?
  • Mit kell tudni az oltóanyagról?
  • Mik az ellenjavallatok, esetleges mellékhatások?

Miért van szükség BCG elleni oltásra?

Régen a TBC Európa-szerte elterjedt, sok áldozatot szedő fertőző betegség volt. Legelterjedtebb és legismertebb formája a tüdő-TBC, de a kórokozó, a Mycobacterium tuberculosis gyakorlatilag minden szervet képes megbetegíteni. A tuberkulózis Magyarországon a XX. század ötvenes évei előtt népbetegségnek számított; morbus Hungaricusnak is nevezték. A védőoltás bevezetésének, a tüdőgondozó-hálózat megszervezésének, a szociális helyzet javulásának, az állattartás kontrolljának köszönhetően a korábban járványosan előforduló TBC helyett az utóbbi évekig csak egy-egy sporadikus (szórványos) betegséggel lehetett találkozni. Sajnálatos módon a TBC-s betegek száma ismét nő.

Mit kell tudni az oltóanyagról?

Az oltás a Bacillus Calmette et Guerin rövidítésből kapta a nevét. Az eredeti tuberkulózis kórokozót a védőoltást kidolgozó kutatók, Calmette és Guerin 13 éven keresztül vitték át (passzálták) egyik táptalajról a másikra. A 13 éves passzálás alatt a baktérium kórokozó tulajdonságait irreverzibilisen elvesztette, de immunválaszt kiváltó (antigén) tulajdonságait megtartotta. Az oltás élő, attenuált baktériumot tartalmaz. Az oltás helyén később heg alakul ki, amelyet minden felnőtt megtalálhat a felkarján.

Mik az ellenjavallatok, esetleges mellékhatások?

A beadás helyén néhány nap múlva bőrpír, majd kb. lencsényi göbcse keletkezik, mely heteken, hónapokon keresztül megmarad. A göbcse időnként elgennyed, kifakad, vagy sebészi megnyitása válik szükségessé; a göbcse elgennyedése ép immunrendszer esetén nem veszélyes. Ellenjavallata az oltásnak a lázas állapot, súlyos immunhiányos állapot.
Bármilyen oltásra érvényes, így erre is, hogy a kezelőorvost mindenféle, az oltandó gyermeknél vagy a családban előforduló oltási szövődményről, allergiáról tájékoztatni kell. Az oltás mellékhatásaként esetlegesen jelentkező láz csillapítására előre fel kell készülni. Az oltást követő 24 órában szükség esetén az életkornak megfelelő lázcsillapítót kell adagolni.

Emlékeztetőül:
BCGnéhány napos kortól legkésőbb 6 hetes korig
DTPa + IPV + HiB2 hónapos korban
DTPa + IPV + HiB3 hónapos korban
DTPa + IPV + HiB4 hónapos korban
MMR15 hónapos korban
DTPa + IPV + HiB18 hónapos korban
DTPa + IPV3 éves korban
DTPa + IPV6 éves korban ill. az általános iskola első osztályában
MMR11 éves korban
Energix B (+ BCG)14 éves korban (a BCG csak bizonyos gyermekeknél)

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések