Gyerek

Az ombudsman vizsgálja az iskolaérettség új szabályozását

Még mindig sok a kérdés az iskolaérettségi vizsgálattal kapcsolatban, az ombudsman átfogó vizsgálatot indított az új szabályozással kapcsolatban.
2019. November 11.
Az ombudsman vizsgálja az iskolaérettség vizsgálat új szabályozását (fotó: iStock)

Korábban mi is megírtuk, hogy 2020. január elsejétől az óvoda egy évvel történő meghosszabbítását már szakértői döntéshez kötik. Ugyan korábban is az volt az alapszabály, hogy az adott év augusztus 31. napjáig az a gyerek, aki betölti a hatodik életévét meg kell kezdenie az iskolát az év szeptemberében, de a szülő az óvodavezetőtől kérhette, hogy a gyerek még maradhasson egy évet óvodás.

Ezt változtatta meg a kormány nyáron, ez most már nem a szülő az óvodavezetővel közösen meghozott döntése, hanem szakértői döntéshez kötik. Az erre vonatkozó kérelmet a szülőnek január 15-ig kell beadnia az Oktatási Hivatalhoz. Az iskolakezdés eldöntéséhez szükséges vizsgálatokat a pedagógiai szakszolgálatok folytatják le.

Szél Bernadett független parlamenti képviselő az eljárással kapcsolatban megkérdezte Kozma Ákost, az alapvető jogok biztosát, hogy nem ütközik-e alapvető jogokba, hogy nem ismertek az iskolaérettség felmérésére vonatkozó részletszabályok. Szél többek között azt írta:

Álláspontom szerint alapvető joggal összefüggő visszásságot okoz, hogy a nevelési év kezdetét megelőzően nem születtek meg az iskolaérettségre vonatkozó rendelkezések végrehajtási szabályai. Az Alaptörvény B) cikk (1) bekezdésében rögzített jogállamiságból levezetett jogbiztonság követelménye sérül azzal, hogy az érintettek nem értesülhettek kellő időben a rájuk vonatkozó szabályokról. A jogalkotónak kellő időt kell biztosítani a jogszabállyal érintett szervek és személyek számára annak eldöntéséhez, hogy miként alkalmazkodjanak a jogszabály rendelkezéseihez.

Az alapvető jogok biztosának tájékoztatása szerint 20 egyéni panaszbeadvány érkezett hozzá, amelyekben azt hangsúlyozták, hogy az iskolaérettség nem egy dátumhoz kapcsolódik, hanem ahhoz szükség van a gyerek biológiai, pszichikai, szociális érettségére – írja a 24.hu.

A szülők felvetették azt is, hogy az új szabályozást nem fokozatosan, felmenő rendszerben vezették be, hanem a következő tanévtől.

Az ombudsman a panaszbeadványok alapján ezért átfogó vizsgálatot indított és megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkárát is.

Az alapvető jogok biztosa többek között azt akarja feltárni, hogy az intézkedés várhatóan hány gyereket érint, ezt felmérte-e a szaktárca, és hogy ha az új szabályozás miatt megnő az elsős gyerekek létszáma, erre milyen intézkedéssel válaszol a minisztérium (új osztályok indítása, tantermek kialakítása, tanárok felvétele).

Szél Bernadett a minisztériumnak is küldött kérdéseket, de csak egyre kapott választ, hogy mikor jelenik meg a kormányrendelet. A tárca tájékoztatása szerint a rendeletnek december 31-ig meg kell születnie.

A minisztérium ezzel a hozzáállással a gyerekeket és a szülőket bünteti és bízom abban, hogy az ombudsman kiáll az érintettek érdeke mellett –  mondta Szél Bernadett.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu