Baba

Az 5 legnagyobb tévhit az anyatejes táplálással kapcsolatban

A szoptatás olyan, mint a foci - mindenki ért hozzá, mindenki jobban tudja az édesanyánál, mit és hogyan kellene csinálni, és a véleményét sem rejti szinte senki sem véka alá. Azonban a jóindulatú tanácsok gyakran nem teljesen fedik a valóságot.
2019. Június 25.
Az 5 legnagyobb tévhit az anyatejes táplálással kapcsolatban

Ki ne hallott volna édesanyaként számtalan kéretlen tanácsot arról, hogyan is kell ellátni egy újszülöttet? Kétségtelenül többnyire a jóindulat beszél mindenkiből, ám mint tudjuk, a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve… És a kezdő, kevésbé rutinos édesanyákat könnyű elbizonytalanítani.

Összegyűjtöttük a leggyakrabban mondogatott tévhiteket, amelyek kifejezetten károsak tudnak lenni egy szoptatáspárti édesanya számára. A magyarázatok megértésében dr. Kungler-Gorácz Orsolya, IBCLC szoptatási tanácsadó segít.

1. Alkoholmentes sör / teakeverék / egyéb csodaszer fog segíteni, hogy sok legyen a tej!

Az anyatej addig termelődik, amíg a mell valamilyen formában ürül – mondja a szakértő. A tej mennyiségét az fogja meghatározni, hogy milyen gyakran és mennyire alaposan van kiürítve a mell: minél többször szopizik a baba és minél üresebb a mell, annál több lesz a tej mennyisége és magasabb a zsír (kalória) tartalma. A tejtermelést serkentő csodaszerek legtöbbjének hatása tudományosan nem bizonyított, a tejmennyiséget hatékonyan a gyakori szoptatás és/vagy fejés képes növelni.

2. 6 hónap után semmi tápértéke nincs az anyatejnek

Az anyatej minősége a szoptatás teljes időtartama alatt tökéletes és alkalmazkodik a szoptatott baba, kisgyerek igényeihez. A kalória 100 ml anyatejben 67 kcal és ez nem változik a gyermek korával. A második életévben ráadásul a tejben az immunanyagok mennyisége több is lesz, hogy még hatékonyabb legyen a fertőzések elleni védelem a totyogó számára – teszi hozzá dr. Kungler-Gorácz Orsolya.

3. Ne legyen 20 percnél tovább mellen a baba

Ha egy kisbaba megfelelő technikával van mellen, akkor nem kell attól tartani, hogy kisebesíti vagy feláztatja a mellbimbót ha túl hosszú időt tölt a mellen. A sebek vagy a fájdalom valamilyen technikai problémára utal, nem a szoptatás természetes velejárója – hívja fel a figyelmet a szoptatási tanácsadó.Vannak kisbabák, akiknek 20 percnél jóval hosszabb idő kell ahhoz, hogy jóllakjanak, de ez normális. Ha a baba gyarapodása megfelelő, akkor ez teljesen rendben van.

4. Hőségben vizet vagy teát kell adni az újszülöttnek az anyatej mellé

Az anyatej 87,5 százaléka víz, kitűnő szomjoltó a legnagyobb hőségben is – emeli ki az IBCLC szakértő. Nagyon gyakori, hogy kánikula idején a babák sokkal gyakrabban, rövidebb ideig kéredzkednek mellre, hogy szomjukat csillapítsák. Ha a vizelet mennyisége elegendő (napi 4-5 darab pisis pelenka) és színtelen vagy halványsárga a színe, akkor a baba biztosan elegendő folyadékhoz jut.

5. “Adj neki cumit, nem lesz semmi baja!”

A cumi használatát jobb kerülni, több ok miatt is.Egyrészt cumizavart okozhat, ami akár a szopás részleges vagy teljes elutasításához vezethet. A cumi, különösen az első pár hétben a baba puha, formálható szájpadját deformálhatja, valamint a hosszú távú cumihasználat a fogazat és az állkapocs fejlődését negatívan befolyásolja, ellenben a szopással, komfortszopással ami éppen az optimális áll-és fogazat fejlődést segíti elő.Mivel a cumizás csökkenti a mellen töltött időt, ezért a tej mennyiségét is visszavetheti, illetve egy hormonnak a termelődését is kiváltja, ami jóllakottság esetén termelődik a kisbaba szervezetében. A veszélye ennek az, hogy a baba jóllakottnak érezheti magát, miközben nem evett semmit, így ez akár a megfelelő gyarapodást is veszélybe sodorhatja – figyelmeztet dr. Kungler-Gorácz Orsolya.Kapcsolódó cikkeink: