Terhesség

Asztmás vagyok és babát várok, mire figyeljek?

Az asztma komplikációkat okozhat a terhesség alatt, ha nem kezelik megfelelően.
2019. November 05.
Asztmás vagyok és babát várok, mire figyeljek? (fotó: iStock)

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa összefoglalta, mire figyeljen a kismama.

Mielőbb konzultálni kell a kezelőorvossal

Már a tervezett teherbeesés előtt is érdemes a kezelőorvossal egyeztetni, mert a terhesség kapcsán a gyógyszerek cseréjére lehet szükség. Várandósság esetén helyileg ható – inhalációs szteroidok és inhalációs rövid hatású béta-agonista hörgőtágító – készítményeket részesítik előnyben. Ha ezekkel nem sikerül tünetmentességet elérni, akkor kombinált inhalációs gyógyszerek rendszeres alkalmazása lehet szükséges.

Biztonságosak-e a gyógyszerek a magzat egészségére?

A belélegzett szteroid tartalmú gyógyszereket kis-és közepes dózisban, az utasítások betartása mellett használva nem kell mellékhatásoktól tartani, ill. nincs káros hatása a magzatra. Szisztémás –  tablettás, injekciós – készítményt tartós tünetes állapot, vagy asztmás roham esetén kell beépíteni a kezelésbe, a feltétlenül szükséges ideig.

Szedni kell a felírt gyógyszereket

Sok kismama a mellékhatásoktól tartva inkább nem szedi, vagy csökkenti az orvos által felírt gyógyszer mennyiséget. A nem megfelelően kezelt asztma miatt azonban megeshet, hogy a magzathoz nem jut a fejlődéséhez szükséges oxigén. Emiatt növekedés- és súlyfejlődés elmaradás, preeklampszia vagy akár koraszülés is bekövetkezhet.

A súlyos asztmásoknál nagyobb a kockázat

Eltérő, hogy ki, hogyan reagál a terhességre. Míg egyes asztmás kismamák tünetei javulnak, mások kifejezett rosszabbodásról számolnak be. Ennek a kockázata a közepesen súlyos vagy súlyos asztmás kismamáknál még magasabb, s jellemzően a második trimeszter végén következik be.

Fontos a rendszeres kontroll

Annak érdekében, hogy a magzat oxigén ellátottsága megfelelő legyen, és így csökkenthessük a komplikációk esélyét, fontos, hogy a megbeszélt időpontban, de panaszok esetén soron kívül is konzultáljunk a kezelőorvossal. Szükség esetén a gyógyszerek beállítását módosítani lehet a terhesség alatt, annak érdekében, hogy a kismama tünetmentes legyen.

Amire még javasolt figyelni

– A légúti fertőzések miatt is fellángolhat az asztma, így téli időszakban mindenképp kérjük orvosunk tanácsát a védőoltásokkal kapcsolatban.

– Ha túlzottan stresszelünk, az asztma is rosszabbodhat. Ilyen esetben érdemes stresszcsökkentő foglalkozásokon részt venni.

– A gyomorégés felerősítheti az asztmás tüneteket. Előfordulhat, hogy valaki már ilyen panaszokkal kezdi a terhességét, de az idő előrehaladtával természetes állapot a reflux megjelenése. Ha a szokásos praktikák – kis adagokban többszöri étkezés, az ágy fejvégének megemelése – nem segítenek, konzultáljunk gasztroenterológussal a terhesség alatti kezelési lehetőségekről!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Tüdőközpont