Baba

Anyatej és tápszer ellátás: hogyan vehető igénybe?

Kinek jár tb támogatással anyatej vagy tápszer? Hogyan vehető igénybe tb támogatás az anyatejre vagy a tápszerre?
2021. Február 19.
Anyatej és tápszer ellátás: hogyan vehető igénybe? (Fotó: Getty Images)

Előfordulhat, hogy valamilyen okból az anyuka szoptatással nem tudja biztosítani a kisbabája számára a szükséges anyatej mennyiséget. Annak érdekében, hogy minden csecsemő hozzájuthasson a számára leginkább megfelelő természetes táplálékhoz, az egészségbiztosítás meghatározott feltételek mellett, a szülészeti ellátás keretében támogatást nyújt az anyatej árához. A kisbabák speciális táplálkozási igényei kielégítésére lehetőség van egészségbiztosítási támogatással tápszert is vásárolni is.

Kinek jár tb támogatással anyatej?

Az anyatej ellátás az egészségbiztosítás természetbeni ellátása, a csecsemőnek járó egészségügyi szolgáltatás. A társadalombiztosítási támogatással nyújtott anyatejre jogosult a baba a fekvőbeteg gyógyintézeti kezelése alatt, illetve a járóbetegként ellátott csecsemő is, a következőkben részletezett feltételek teljesülése esetén.

  • Anyatej ellátásra az egészségbiztosítás keretében akkor jogosult a csecsemő, ha az anya saját tejével nem tudja táplálni és a baba koraszülött, vagy kis súlyú (2500 g testsúly alatti) újszülött.
  • Támogatott anyatej ellátásra abban az esetben jogosult az érett újszülött és a csecsemő, ha súlyos táplálkozási allergiában, felszívódási zavarban, vagy hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved és az anya nem tudja őt saját tejével táplálni.

Az a csecsemő is jogosult a támogatott anyatej ellátásra, akinek az anyja

  • fizikailag alkalmatlan az anyatejjel való táplálásra,
  • olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti,
  • olyan gyógyszert szed, amely szedése a szoptatás időszakában ellenjavallt,
  • súlyos, gyakori tudatvesztéssel járó állapotban van,
  • pszichés állapota a szoptatást lehetetlenné teszi,
  • a szoptatás időszakában meghalt, vagy
  • a gyermeket elhagyta.

A fenti esetekben a térítésmentes anyatejellátásra a csecsemő 8 hónapos koráig, a súlyától függetlenül a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátása során, továbbá járóbeteg-szakellátása során, a gyermekgyógyász szakorvos, illetve a házi(gyermek)orvos rendelése alapján jogosult.

Hogyan vehető igénybe tb támogatás az anyatejhez?

A rendelésre jogosult orvos rendeli vényen a csecsemő részére tb támogatással anyatejet – egyszerre annyi anyatej rendelhető, amennyi a vény kiállítása szerinti hónapra elegendő. A vényen a rendelés jogcíméhez az “Eü kiemelt” jogcímet kell megjelölni.A járóbeteg-ellátás során rendelt anyatejet igénybe lehet venni az anyatejgyűjtő állomásokon, illetve az anyatejet adományozó személytől közvetlenül is.

  • A támogatással igénybe vett, illetve leadott anyatej mennyiségét az anyatejet adó és az átvevő személy által is aláírt úgynevezett átadás-átvételi nyilatkozat igazolja. A nyilatkozat letölthető innen.
  • Annak, aki anyatejgyűjtő állomáson veszi át az anyatejet, egy átvételi nyilatkozat elnevezésű nyomtatványon aláírásával kell igazolnia az átvett anyatej mennyiségét. A nyilatkozat letölthető innen.

Mindkét nyilatkozatra a társadalombiztosítási támogatás elszámolásához van szükség.

Hogyan vehető igénybe tb támogatás a tápszerhez?

A babák részére tb támogatással felírható tápszer úgynevezett különleges táplálkozási célú élelmiszernek minősül. Egészséges csecsemők esetében az anyatej helyettesítésére (anyatej-helyettesítő tápszer), illetve az anyatej mellett, annak kiegészítésére (anyatej-kiegészítő tápszer) szolgál, nem egészséges csecsemők esetében pedig speciális, gyógyászati célra szánt tápszer alkalmazható.

A speciális tápszer vagy élelmiszer a csecsemők és kisgyermekek számára készült, a speciális gyógyászati célra szánt, valamint testtömeg-szabályozás céljára szolgáló teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszer, amely megfelel az Európai Unió vonatkozó irányelveinek. Ennek három fajtáját különböztetjük meg:

  • állandó tápanyagtartalmú, a tápanyagtartalom szempontjából teljes értékű élelmiszerek;
  • tápanyagtartalom szempontjából teljes értékű élelmiszerek, meghatározott betegséghez, rendellenességhez vagy egészségügyi állapothoz igazított tápanyag-összetétellel;
  • állandó tápanyagtartalmú, a betegséghez, rendellenességhez vagy egészségi állapothoz igazított tápanyag-összetételű, tápanyagtartalom szempontjából nem teljes értékű élelmiszerek.

Akkor jogosult a csecsemő a tápszer árához nyújtott támogatásra, ha a tápszert az orvos a szakmai szabályok szerint vényen rendeli (felírja). Nem minden tápszer árához jár támogatás, hanem csak azokhoz, amelyeket a NEAK a társadalombiztosítási támogatásba befogadott.Az egyébként támogatással nem rendelhető, de különleges táplálkozási igényt kielégítőnek minősülő tápszer árához az egészségbiztosító méltányosságból támogatást nyújthat. Ennek módjáról bővebb információ található a gyógyszerek egyedi támogatásáról szóló tájékoztatóban.Forrás: neak.gov.hu