Terhesség

A magzat védelme szempontjából nem mindegy, mikor kapja a kismama az oltást

A kutatási eredmények szerint antitestes immunválasz alakul ki a várandósokban a koronavírus elleni vakcináció hatására, s az antitestek a méhlepényen keresztül eljutnak a magzathoz is. Nem mindegy azonban, mikor történik az oltás.
2021. Április 17.
A placentán és az anyatejjel is kapja a baba az ellenanyagot Fotó: Getty Images

Március 26-án a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélyezte a kismamák koronavírus elleni oltását, azóta soron kívül oltják a várandósokat. A vakcinálás a második vagy a harmadik trimeszterben lehetséges, és a háziorvoson vagy a nőgyógyászon keresztül intézhető. A második oltást a szülés után kaphatják a kismamák. A már szoptató anyák is felvehetik az oltást (időre vonatkozó kötöttség nélkül), a második adag öt héttel az első után adható.

Az oltás a magzatot is védi, de nem mindegy, mikor kapja a kismama

Azt már tudjuk, hogy a terhesség alatt kapott oltás az újszülött babát is védi, hisz a méhlepényen keresztül megkapja a kicsi az antitesteket. Úgy tűnik azonban, hogy a védettség függ attól is, hogy a terhesség melyik szakaszában kapja a kismama a vakcinát.

27 kismama bevonásával történt kutatás eredményét ismertették az American Journal of Obstetrics and Gynecology folyóiratban. A résztvevő várandósok 81,5 százaléka (22 fő) mindkét oltást megkapta terhessége során. IgM típusú antitestet a kismamák közül 15 anyánál találtak, ám az újszülött babáknál egyáltalán nem. A 27 várandósból azonban 26-nál kimutattak IgG antitestet, s ez az antitest a jelek szerint át is jutott a placentán – 23 újszülöttnél igazoltak a vizsgálatok IgG-t.

Mivel függhet össze az ellenanyaghiány? Az adatok szerint a szülés előtt 3 héten belül történt az oltás azoknál a kismamáknál, akik babáinál nem találtak ellenanyagot.

Az eredmények szerint minél több idő telik el az oltástól a szülésig, annál magasabb az IgG-szint az újszülöttnél. Az adatok szerint a második oltás szintén fokozza az ellenanyagszintet.

Nemcsak a méhlepényen keresztül, az anyatejjel is kapja a baba az ellenanyagot

A babákra vonatkozóan készült egy másik vizsgálat is, amelyben az anyatej ellenanyagszintjét mérték Pfizer/BioNTech-vakcinával oltott szoptató anyáknál. Azt találták, hogy a vakcinált édesanyák szervezetéből az anyatejbe jelentős mennyiségű IgA és IgG ellenanyag került. Az oltást követően IgA kezd el előbb termelődni, ám úgy fest, hogy hamarabb le is csökken az anyatejben a szintje a második oltás beadása után. Az IgG termelődés lassabban indul be a jelek szerint – az oltás után 20 nappal ér el egy jelentősebb szintre. 

Az immunrendszer megváltozott működése miatt a várandósoknál a COVID-19 gyakrabban okoz komolyabb tüneteket, így légzési nehézséget is. Ilyen esetekben szükség lehet a magzat és anya védelme érdekében a terhesség korábbi befejezésére. A fokozott kockázat miatt ajánlott tehát a terhesség alatti vakcináció, amellyel az anya és nagy valószínűséggel a magzat is magas százalékú védettséget kap. A jelenlegi hivatalos álláspont szerint az mRNS vakcinák (Moderna, Pfizer) adhatók biztonsággal a kismamáknak és szoptató anyáknak.