Kisgyerek

A labdázás fejlesztő hatása

A labda olcsó, és szinte minden gyerek szeret így vagy úgy játszani vele. Ez pedig igazán jó hír, mert kevés eszköz fejleszti őket ilyen nagymértékben.
2018. Október 11.
A labdázás fejlesztő hatása

A labdák olyannyira hasznos játékok, hogy lényegében kötelező darabnak nevezhetjük a gyerekek környezetében már néhány hónapos koruktól fogva. A labdázás ugyanis váratlanul sok területen fejleszti a kicsiket.

Gurítástól dobásig

Ezek egyike a szem-kéz és a szem-láb koordináció. Gurításnál vagy dobásnál és elkapásnál ennek fejlesztéséhez járul például hozzá, amikor a gyerek megtanulja, hogy mikor kell elengednie a labdát, illetve merre kell nyúlnia érte.Mindez persze nem megy egyik napról a másikra. Míg a gurítás már 9-12 hónaposan is sikerülni szokott nekik, a labdák elkapása csak később jön össze a gyerekeknek – jellemzően 3-4 éves kortól, és eleinte akkor is inkább csak nagyobb méretű labdákkal, mert a kar megfelelő mozgatásának kiszámítása igen összetett agyi feladat. Még inkább igaz ez a láb lendítésére, főleg, ha mozgó labdát kell magabiztosan megrúgni. Gyakorlással viszont nemcsak a konkrét mozgássor elvégzésében lesz érzékelhető a fejlődés: a magabiztosság például a stabil, olvasható kézírásos betűformálásban is megmutatkozik.A labda szemmel követése mindemellett az olvasást is megkönnyíti, nem beszélve még számos egyéb mindennapi tevékenységről (ilyen például a cipőfűző bekötése), amely jó szem-kéz koordinációt igényel.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

A labdajátékok a motoros képességek fejlesztéséhez is sokat hozzá tudnak tenni, mert lényegében az egész test, de különösen a kéz, a lábak, a fej, a hát és a szemek izmainak megmozgatása szükséges hozzájuk. A finommotoros képességek fejlesztése pedig rendkívül fontos, mert e nélkül a gyerekeknek problémájuk lehet az önálló evéssel, öltözéssel, pakolással, sőt még a bilizéssel és később a vécéhasználattal is.

Gyermekünk és a valószínűségszámítás

Az időzítés képességét a gyerekek úgyszintén lényegében bármilyen labdajáték során elsajátíthatják, amelyben feléjük repül vagy gurul egy labda. A pontos időzítés megértése és gyakorlása aztán az élet megannyi területén jól jön majd nekik – gondoljunk csak arra, amikor meg kell tanulniuk időben megállni az úttesteknél! Ugyanilyen helyzetekben segíthet, ha a gyerekek megtanulnak bizonyos mozgásokat előrejelezni magukban – a labdajátékok során pedig igen sokféle mozgás valószínűségét szükséges meghatározniuk.Ha már képesek előrejelezni, a gyerekek könnyebben tudnak választ találni olyan kérdésekre, hogy mi történik azután, ha megváltozik valami a szemük előtt – ilyen lehet például a közlekedési lámpa színe, a nappali világosság (mondjuk, egy esőfelhő miatt) vagy egy ember arca is.Labdázással az erejüket is megtanulják használni a gyerekek. Eleinte még látványosan nem érzik, hogy mekkora erővel kell dobniuk vagy rúgniuk a labdát, hogy a vágyott távolságra jutassák, de szép fokozatosan megtanulják, ez pedig nagyon lényeges: ennek segítségével kerülhetik el például a barátaikkal közös játékok során a baleseteket.

Kulcserények a játszótérről

A labdák mozgatása mindezeken túl már a babáknak is megadja a tapasztalatot, hogy más dolgokat is irányíthatnak a saját testükön kívül. Ha pedig egymásnak gurítgatjuk gyermekünkkel a labdát, akkor ezzel megerősítjük közöttünk a köteléket, miközben ok és okozat viszonyáról is lényeges tényeket tanulhat a gyermek.A labdázás során eltanult erények – fair play, együttműködés, szabálykövetés, a játékok önzetlen megosztása, türelem, tárgyalási képesség, elfogadás – mindenféle egyéb sportban is hasznosak lehetnek, ám ennél is fontosabb, hogy ezek mind olyan vonások, amelyek lényegében az élet minden területén sokat segítenek gyerekeink beilleszkedésében és érvényesülésében. Labdázzunk hát velük olyan sokat, amennyit csak lehet!Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: