Gyerek

A digitalizáció áldozata lesz a mutatós óra?

Leveszik a brit iskolák faláról az analóg (vagyis mutatós) órákat, mert a gyerekek egyszerűen nem tudják azokat leolvasni.
2019. Május 19.
Nem tudják leolvasni az órát a gyerekek

A 18 évnél fiatalabbak annyira hozzászoktak a digitális termékek és szolgáltatások kényelméhez, hogy már olyan alapvető képességek is nehézséget okoznak nekik, mint egy mutatós óra leolvasása. Emiatt több brit iskolában az analóg órákat digitálisakra, vagyis számkijelzősre cserélik le. “A mostani generáció már nem olyan jó a mutatós órák leolvasásában, mint az idősebbek. Ahhoz vannak hozzászokva, hogy a telefonok, számítógépek képernyőjén számok jelzik az időt” – mondta Malcolm Trobe, egy brit pedagógusszervezet főtitkára, aki korábban iskolaigazgatóként is dolgozott. “A tanárok pedig azt szeretnék, hogy a gyerekek minél nyugodtabbak legyenek, például egy vizsgahelyzetben, az analóg órák pedig felesleges feszültséget okozhatnak. A digitális órák esetében kisebb például annak az esélye, hogy eltévesztik az időt.”

Trobe szerint bár az analóg órák használatát tanítják az iskolában, sok gyerek mégsem sajátítja el ezt a képességet. “Egy kicsit szomorúnak tartom, hogy a középiskolások nem tudják leolvasni a mutatós órát, és remélem, hogy továbbra is része lesz ez az oktatási terveknek, ugyanakkor egyértelműen látjuk, hogy a digitális órák használatának is megvan a maga előnye” – mondta.

A digitalizációval kapcsolatban más szakértők is kifejezték már aggodalmukat, néhány éve például kiderült, hogy a táblagépek és telefonok használata miatt nehezebben tartják a ceruzát, tollat a gyerekek, gyengébbek az íráshoz, illetve más finommotoros tevékenységekhez szükséges izmaik.

(via)

Ez is érdekelhet: