Egyéb

A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számára készített, 21 ország 240 millió lakosára vonatkozó felmérés szerint az élve születettek 0,8%-a, vagyis közel minden századik újszülött veleszületett szívbetegséggel jön a világra.
2007. Július 04.

Hazai vonatkozásban ez azt jelenti, hogy Magyarországon évente mintegy 800 szívbeteg gyermek születik, akik magukra hagyatva többségében halálraítéltek; kellő időben történő adekvát kezelésük esetén azonban 95%-uk megmenthető. Ehhez azonban 50-60%-ban újszülött, vagy csecsemőkorban, 30-40%-ban pedig beiskolázásuk előtt szívkatéteres beavatkozást, vagy szívműtétet kell végezni.

A “Szívbeteg Gyermekek Védelmében” Alapítvány 1991 óta segíti a szívbeteg újszülöttek, csecsemők és gyermekek gyógyulását. Székhelyük a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központja, ahol a Magyarországon végzett gyermekkori szívműtétek több mint 80%-a, a szívkatéteres terápiás beavatkozások közel 100%-a zajlik. 2007-ben 12730 szívbeteg gyermek ellátása történt; ebből 7827 ambuláns vizsgálat (beleértve a magzati ultrahang vizsgálatokat is), 1068 betegfelvétel, 498 szívkatéterezés (ebből 224 szívműtétet kiváltó intervenció), 5000 feletti egyéb műszeres beavatkozás, valamint 527 szívműtét. Sürgősségi, életmentő beavatkozások az eseteknek mintegy felében történtek. A támogatóknak köszönhetően az alapítvány az elmúlt 17 évben számos olyan eszköz beszerzéséhez tudott anyagi hátteret biztosítani, amely segített abban, hogy a Gyermekszív Központ mára európai színvonalú, évente sok száz gyermeknek gyógyulást adó kórházzá válhasson.

Az intézeti ellátás igen sokrétű: a szívkatéteres beavatkozásoktól a nyitott szívműtétekig terjed, amelyeket követően a szívgyengeségben szenvedő gyermekek több napos intenzív támogatásra (mesterséges keringésfenntartásra, gépi lélegeztetésre stb.) szorulnak. Gyógyításuk nemcsak a műtéti beavatkozások során, hanem azokat követően is sokszor csak egyszer használatos speciális eszközökkel és készülékekkel történhet, amelyek beszerzése komoly anyagi nehézségeket támaszt. Az Alapítvány mindezen problémák megoldásához évente átlag 20-30 millió Ft támogatással járul hozzá és biztosítja a szívbeteg újszülöttek, csecsemők és gyermekek zavartalan gyógyítását.

“Felgyorsult világunkban nem vesszük észre, hogy a humánum helyébe lépett un. értékek valójában lélektelen, talmi árucikkek és azért küzdünk, hogy azokat időről-időre újabbakkal cserélhessük fel. És hogy mindezeket megszerezhessük, önmagunkból kivetkőzve az együttélés erkölcsi normáit hágjuk át. Már nem felebarátainkat, hanem dolgainkat tartjuk számon. A fejlődés mítosza a haszonszerzésbe fordul és hirdeti, hogy ez az emberi boldogság záloga. Mindig csak kapni akar, pedig ahhoz, hogy igazán örülhessen és boldogabb legyen, először adnia kell.” (Molnár Tamás).

Különösen ezt várják el tőlünk a gyermekek, hiszen ők mindent tőlünk, felnőttektől várnak. Az alapítványok karitatív tevékenysége többek között abban rejlik, hogy támogatói útján éppen annak a szakadéknak az áthidalását célozzák, amit a humánum, az emberszeretet hiánya okoz. A kiszolgáltatott gyermek – még inkább a beteg gyermek – sorsa a betegellátás feltételein, tehát azon múlik, hogy számukra milyen körülményeket teremtünk. Az Önök támogatása ahhoz a lelki emelkedettséghez és testi elégedettséghez járul, amit a szívbeteg gyermekek számára egy-egy készülék, műszer, vagy akár egy játék beszerzése, kórházi környezetük otthonosabbá tétele jelent.

Kérjük támogassa munkánkat adója egy százalékával!

“A Szívbeteg Gyermekek Védelmében” Alapítvány

Számlaszám: 10102086-14544002-00000006

Adószám: 19661964 – 1 – 43

Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány kuratóriuma nevében:

Prof. Dr. Lozsádi Károly

alapító

Dr. Sápi Erzsébet

elnök

Forrás: HáziPatika.com