Gyerek

A 8 legjobb dolog, ami 8 másodperc alatt a szemeddel történhet

A szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk, amelynek megóvásáért kevesebbet teszünk, mint amennyit a telefonunk képernyőjének a tisztaságáért. Pedig másodpercek alatt is nagy változásokat lehet elérni!
2018. December 12.
A 8 legjobb dolog, ami 8 másodperc alatt a szemeddel történhet

Moss kezet

Mielőtt megdörzsölnéd a szemed, vagy kicserélnéd a kontaktlencsédet, dugd a csap alá a kezed, mert egy szappanos mosással jelentősen lecsökkented a fertőzés kockázatát.

Hívd fel anyát

A legtöbb szembetegség örökletes. Sokat tehetsz a kialakulásuk megelőzéséért, ha érdeklődsz a családodban előfordult kóros esetekről.

Hagyd abba a dohányzást

Igaz, ami a cigaretta dobozokon áll, a dohányzástól akár meg is lehet vakulni. Ennek a mérgező anyagok mellett az is oka, hogy dohányzáskor a szemben oxigénhiányos állapot lép fel. De a bagó felelős lehet a szürke hályog kialakulásáért és a látóidegek elhalásáért is.

Jelentkezz be a szemészhez

Azoknak is ajánlott a rendszeres szemvizsgálat, akik nem tapasztalnak látásromlást. “A kontroll során ugyanis fény derülhet cukorbetegségre, magas vérnyomásra, szürke- vagy zöldhályogra és egyéb örökletes betegségekre is” – árulja el dr. Perényi Kristóf, a Saint James Szemészeti Központ szemész-, refraktív sebészorvosa.

Télen is dobj fel egy napszemüveget

Ebben az évszakban ugyan kisebb az UV-sugárzás mértéke, de amit kapunk belőle az ugyanolyan veszélyes, mint bármikor. Az ultraviola sugarak károsítják a szemben lévő pigmenteket és növelik a hályog kialakulásának esélyét.

Kapcsold ki a telefont

Ha sokat nézünk közelre, azaz monitorra vagy a telefon kijelzőjére, a szemben alkalmazkodási görcs alakulhat ki, ez pedig rövidlátáshoz vezet. A számítógép előtt végzett minden munkaórába legalább 10 perc szünet beiktatása javasolt, és ezalatt se a telefonunkra meredjünk, hanem nézzünk távolra.

Szabadulj meg a rövidlátástól

Az orvostudomány mára akkorát fejlődött a rövidlátás gyógyításában, hogy a modern lézertechnológiás eljárások segítségével másfél másodperc alatt egy dioptriányit lehet javítani a páciens szemén, így 8 másodperc alatt akár mínusz 5 dioptriás látásromlást is 100%-osan és fájdalommentesen lehet korrigálni.

Nézz jelentőségteljesen egy vadidegen szemébe

Mindennapi rohanásunk közepette rengeteg emberrel kommunikálunk, de valójában nem igazán figyelünk egymásra. Holnaptól adj 8 másodpercet mindenkinek, amíg nem osztod meg a figyelmed! Nézz mélyen az illető szemébe, és tényleg hallgasd meg, amit mond.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Whiteline