Terhesség

Erős vagy, de másképp!

Emelgetés, hajolgatás, cipekedés: ezeket a tornagyakorlatokat a babavárás idején sem kerülheted el, főként akkor nem, ha még a nagyobb, de még mindig kicsi gyerekeid is körülötted vannak.
2012. Március 14.

Erős vagy, de másképp!

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy miért is kellene elkerülnöd ezeket a mindennapos mozgásokat. Sokan azért jutnak erre a következtetésre, mert a hónapok múlásával egyre erősebben érzik a derekuk, hátuk tiltakozását. Van, amikor ez a tiltakozás olyan erős, hogy ki sem tudsz egyenesedni, máskor meg minden mozdulat sajog, legszívesebben hanyatt feküdnél a padlón. Rosszabb esetben a pocakod is keményedni kezd a megerőltetéstől, akár úgy is érezheted, hogy kipottyan belőled a gyerek.

Ez persze nem megy olyan gyorsan, de azért komolyan kell venni ezeket a jelzéseket. Ennek ugyanis egyáltalán nem kellene így lennie! Nem véletlenül hangsúlyoztuk sorozatunkban eddig is a helyes testtartás jelentőségét és a tartóizomzat fejlesztésének szükségességét, mert valahol itt van a kutya elásva!

Most megtudhatod, hogyan kell ezeket az egyszerű, mindennapos és elkerülhetetlen mozgásokat úgy kivitelezni, hogy semmid se fájjon, sőt, még erősödj is tőle!

Hányszor hajolsz le egy nap?

Szétszórt játékok, szemét összeszedése, söprögetés, gyerek felnyalábolása, kifolyt löttyök feltörlése – nos, úgy tűnik, tornázunk eleget. Ne hajolgass ezentúl! Guggolj le inkább! Gyakorold először terhelés nélkül: guggolj le, miközben megfeszíted a popsidat, a medencédet, és behúzod a hasizmaidat. Tartsd megfeszítve az izmokat, majd áll fel úgy, hogy közben változatlanul egyenesen tartod a felsőtestedet. Lehet, hogy túlságosan megerőltetőnek tűnik, de ez csak a kezdet.

Ezek az izmok képesek arra, hogy jól megtartsanak, nem a derekadnak kell viselnie a terheket. Erősítsd őket tudatosan! Most próbáld meg ugyanezt úgy, hogy nehéz tárgyat emelsz fel. Ne lazíts egy pillanatra se a medencefenéken vagy a hasizmokon addig, amíg egészen fel nem álltál. Segíthet, ha a talpak nem egy vonalban vannak, hanem az egyik egy kicsit előrébb.

Gyerekcipelés

A legjobb megoldás az, ha jön a lábán a nagy. Ha ez mégsem működik, akkor tedd babakocsiba vagy hordozókendőbe, amelyben a hátadra kötöd fel. Rövid távon jó megoldás lehet a baba csípőre csúsztatva hordozása kendőben vagy anélkül. Váltogasd a terhelést, tedd hol egyik, hol másik oldalra a gyereket.

Hordozás közben mindig húzd ki magad, húzd a köldöködet jó erősen a gerinced irányába, és billentsd előre a medencédet, a válladat pedig ereszd le! A hordozókendő azért jó megoldás, mert széles felületen terhel, jó súlyeloszlást biztosít, a teher nagysága pedig jó esetben fokozatosan nő.

Ha teli táskákat kell cipelned, szintén ügyelj az egyenletes terhelésre. Oszd el a csomagokat két- vagy háromfelé: egy-egy táska a jobb és bal válladon, a többi hátizsákban a hátadon. Csomagcipelés közben ugyanaz a mozdulatsor váljon rutinná, amelyet a gyerekcipeléssel kapcsolatban ajánlottunk.

Tippünk

Ha gondot jelent a gyerek emelgetése, helyezz el a lakás különböző pontjain zsámolyt, kisszéket, és kérd meg a kicsit, hogy álljon erre, mielőtt felemeled. Így nem kell egészen leguggolnod, csupán a térdedet hajlítsd be, és úgy emeld fel őt, hogy közben a hátad egyenes maradjon, a hasizmaid, medencefenék izmaid pedig legyenek megfeszítve. Ne feledd: köldököt a gerinc felé húzni!

Hasznos tárgy

Pluszbiztonságot adhat egy jól tartó kismamaöv is! 

Kapcsolódó cikkeink: