Terhesség

4 lépés a szép szülésért

Vajon milyen körülmények segítik leginkább a csoda megélését, gyerekünk világrajövetelét? Szülész-nőgyógyász szakértőnk véleményét kérdeztük.

Tudatosság

A szülőszobán az ismeretlentől való félelem okozza a legnagyobb bizonytalanságot. Aki feszülten érkezik, az a szülési fájdalmaikat is sokkal nehezebben fogja viselni. A szülésre, a fájdalom megélésére tudatosan kell készülni. Ha tudjuk, hogy minden egyes méhösszehúzódás előreviszi a szülés folyamatát, minden egyes fájdalommal átélt görcs segíti kisbabánk megszületését, akkor az egész folyamat nem céltalan szenvedés, hanem tudatosan megélt küzdelem a babáért.

Biztonság és bizalom

Mindezek mellett fontos, hogy a kismama biztonságban érezze magát. Ezt leginkább a szülészorvos, a szülésznő, illetve a kórház iránti bizalom fogja megalapozni.

Tekintettel arra, hogy a szülés élettani jelenség, a szakembernek igazából nem kell beleavatkoznia a természetes folyamatokba. Ugyanakkor feladata, hogy ügyeljen a biztonságra. Így a kismama sokkal felszabadultabban tudja átélni a szülés pillanatait. Emellett fontos, hogy bízzon a testében, és tudatában legyen: a küzdelem végén fantasztikus és megismételhetetlen élményben lesz része.

Muszáj fájnia?

Felmerülhet a kérdés, hogy a szülés előtt előre el kell-e dönteni, hogy a kismama kér-e fájdalomcsillapítót. Persze érdemes előre tájékozódni, hiszen a szülészeti intézmények lehetőségei különböznek. Másrészt a szülést vezető orvos véleményét is hallgassuk meg. A legfontosabb azonban a választás szabadsága, vagyis a kismama a legkiszolgáltatottabb pillanatában is eldöntheti, hogy kér-e fájdalomcsillapítást.

A világon az egyik leggyakrabban alkalmazott szülészeti módszer az epidurális érzéstelenítés, az EDA. Hozzáértő kezekben kiváló módja a szülészeti fájdalomcsillapításnak. Lényege, hogy a gerincvelőből kilépő, a szülési fájdalomérzet kialakításában szerepet játszó idegek ingerülettovábbító funkcióját átmenetileg kiiktatja. Azonban ez csak a méh érzőidegeire hat, saját automatikus összehúzódására nincs hatással, így a szülés menetét nem, vagy csak kismértékben befolyásolja.

Egyedül nehezebb!

Dr. Szőnyi György

szülész-nőgyógyász

www.g1intezet.hu

A szülés igazi élményének átélésekor szerencsés, ha jelen van egy társ, a születendő gyerek édesapja. A kezdeti beszélgetésektől a deréktájék masszírozásán át a köldökzsinór átvágásáig számtalan feladat vár rá.

A legfontosabb azonban, hogy testi és lelki támaszt jelent feleségének, társának. Ekkor születik meg ugyanis igazából a család. A két emberből, a férfi és a nő szerelméből, beteljesült kapcsolatából megszülető kis élet tehát egyben a jövő záloga és szimbóluma is egyben.

Férfitársaimnak csak javasolni tudom, hogy bátran vegyenek részt a szülésfelkészítő tanfolyamon, aztán az apás szülésen, meglátják, megismételhetetlen élményben lesz részük!

A szülés utáni csodás pillanatok

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin