Baba

8+1 étel, ami segíti a babád agyi fejlődését

Hatnak-e az élelmiszerek a baba agyfejlődésére? Segítik-e a mentális fejlődést, és ha igen, akkor milyen ételekkel érdemes kínálgatni a babát?
2019. Május 27.
8+1 étel, ami segíti a babád agyi fejlődését

A gyerekek agya három éves korukig fejlődik a leggyorsabban, ezért ebben az időszakban kiemelten fontos a megfelelő környezet a baba számára. Több összetevője is van annak, hogy megfelelően fejlődik-e egy kisgyerek: ingergazdag környezet, nyugodt, szeretetteljes család, sok szabad játék mellett a kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás is hozzájárul a baba idegrendszerének megfelelő működéséhez. Lássuk, melyek azok az ételek, amelyek elengedhetetlenül fontosak az egészséges fejlődéshez, vagy más szóval melyek az okosító élelmiszerek.

Joghurt

Miben gazdag: fehérje, B-vitaminok, amelyek az agyszövet fejlődéséhez fontosak.

Mikortól adható: 6 hónapos kortól (allergén élelmiszer, ezért csak a gyermekorvos beleegyezésével).

Hatalmas a választék a boltok polcain a joghurtokban, ajánlott natúr joghurtot vásárolni, cukor nélkülit, és otthon idény gyümölcsökkel felturbózhatod.

Tojás

Miben gazdag: B12-vitamin, D-vitamin, omega-3, cink, kolin, aminosavak. Kedvező hatással van a memóriára és növeli a tanulás hatékonyságát is.

Mikortól adható: 6 hónapos kortól (allergén élelmiszer, ezért csak a gyermekorvos beleegyezésével).

Tengeri halak

Miben gazdag: omega-3 zsírsav, A-vitamin, D-vitamin.

Az omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek az idegrendszer megfelelő fejlődése szempontjából, nagyon fontos szerepet töltenek be az agy idegsejtjeinek felépítésében. Javítja a gyermek koncentrációképességét, memóriáját és figyelmét.

Különösen magas az omega-3 tartalom a makrélában, a szardíniában, a heringben, a lazacban és a busában is.

Mikortól adható: 1 éves kor előtt kis mennyiségben bevezethető (allergén élelmiszer, ezért csak a gyermekorvos beleegyezésével).

Zabpehely

Miben gazdag: fehérje, vas, rost. Kutatások azt támasztják alá, hogy serkentőleg hat a memóriára.

Mikortól adható: 6 hónapos kortól.

Olajos magvak

Miben gazdag: magnézium, B-vitaminok, telítetlen zsírsavak.

Mikortól adható: 10-11 hónapos kortól, darálva (allergén élelmiszer, ezért csak a gyermekorvos beleegyezésével).

Bogyós gyümölcsök

(eper, áfonya, málna)

Miben gazdag: polifenol.

Védik az agysejteket az oxidációs folyamatok okozta károsodástól, ami azt eredményezi, hogy a memória jobban működik. A polifenolnak köszönhetően regenerálja az agyi idegsejteket.

Mikortól adható: 10-11 hónapos (allergén élelmiszer, ezért csak a gyermekorvos beleegyezésével).

Olívaolaj

Miben gazdag: E, K-vitamin, telítetlen zsírsavak.

Jótékonyan hat a kognitív képességekre és a memóriára, nemcsak az agyra, hanem a szívre jó hatással vannak a telítetlen zsírsavak.

Mikortól adható: 6 hónapos kortól.

Zöld leveles zöldségek

Miben gazdag: K-vitamin, lutein, folsav, béta-karotin. Az agy kognitív folyamatait befolyásolja jótékonyan.

Mikortól adható: 10-11 hónapos kortól.

Avokádó

Miben gazdag: telítetlen zsírsavak, B-vitamin, réz, vas, foszfor, magnézium, kálium, omega-3 zsírsav, folsav.

Növeli a véráramlást az agy azon területére, amely pl. a tervezésért felel. A központi idegrendszer és az agy növekedéséhez szükséges.

Mikortól adható: 6 hónapos kortól.Kapcsolódó cikkeink: