Terhesség

5 tanács asztmás várandósok részére

Várandósság alatt a kismamák, ha csak lehet, inkább kerülnék a gyógyszerszedést. Olyan krónikus betegség, mint az asztma esetén azonban a magzat fejlődése szempontjából kockázatos a gyógykezelés abbahagyása.
2020. Január 28.
5 tanács asztmás várandósok részére (fotó: iStock)

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, mire figyeljünk, hogy a saját és gyermekünk egészségét is biztonságban tudjuk.

Ezért fontos a jól beállított asztma kezelés

Az asztma az alsólégutak krónikus gyulladásos betegsége. Meggyógyítani nem, de tünetmentessé tenni lehet a betegeket úgy, hogy az asztma ne korlátozza a hétköznapi tevékenységeik végzése közben.

“Az asztma kezelésének lényege, hogy elérjük a tünetmentes állapotot és a gyulladás kontrollálását a betegeknél. Ehhez az szükséges, hogy a mért vizsgálati adatok és tüneteik függvényében a gyógykezelést úgy állítsuk be, hogy a panaszok ne jelentkezzenek. Ezután az előírt dózisban a gyógyszereket szedni kell, mert csak így tudjuk megelőzni a tünetek fellángolását.”

Romló légzésfunkció, kevesebb oxigén

A gyógyszerek elhagyásával, vagy a kezelőorvos tudta nélkül történő csökkentésével a várandós betegek nem csak a saját egészségüket, hanem azt is kockáztatják, hogy a magzathoz nem jut elegendő, a megfelelő fejlődését biztosító oxigén. Ez a magzatnál a növekedés- és súlyfejlődés elmaradását okozhatja, és koraszüléshez is vezethet. A nem megfelelően kezelt asztma, a tünetek gyakori fellángolása növeli a preeklampszia kockázatát a terhesség alatt.

Dr. Potecz Györgyi ezért minden asztmás kismamának azt tanácsolja, hogy lehetőleg már a tervezett terhesség előtt, a várandósság alatt pedig rendszeresen konzultáljanak kezelőorvosukkal. Érdeklődjenek a várandósság alatt is biztonsággal szedhető készítményekről.

“Várandós hölgyeknél a helyileg ható – inhalációs szteroidok és inhalációs rövid vagy nyújtott hatású béta-agonista hörgőtágító – készítményeket részesítjük előnyben. A belélegzett szteroid tartalmú gyógyszereket kis-és közepes dózisban, az utasítások betartása mellett használva nem kell mellékhatásoktól tartani, ill. nincs káros hatása a magzatra.”

A legfontosabb tanácsok öt pontban

  • A gyógyszereket előírás szerint szedjük, ne csökkentsük, ne változtassunk az adagoláson, a kezelőorvos tudta nélkül! Ne mulasszuk el a rendszeres, a kezelőorvos által javasolt kontrollt.
  • Ha korábban nem tettük, nagyon fontos a dohányzás abbahagyása – már a tervezés időszakában.
  • Az asztma a téli időszakban gyakori légúti fertőzések miatt is fellángolhat. Terhesség alatt ezért különösen javasolt az influenza elleni védőoltás.
  • Ismerjük fel az asztma fellángolásának kezdeti jeleit! Vezessünk tüneti naplót, a kezelőorvos által megadott szempontok szerint. Romló tünetek mellett, soron kívül is vegyünk részt orvosi kontroll vizsgálaton!
  • A gyomorégés gyakori panasz a terhesség előrehaladtával, és a reflux is képes felerősíteni az asztmás tüneteket. Ezt elkerülendő, kis adagokban, többször kevesebbet étkezzünk, étkezés után ne feküdjünk le egyből. A panaszokról érdemes gasztroenterológussal is konzultálni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Tüdőközpont