Baba

4 szoptatási tanács, amit elereszthetsz a füled mellett

Most olyan tévhiteket és ezekből fakadó káros javaslatokat gyűjtöttünk össze, amelyek gyakran okozzák a tejmennyiség csökkenést. Neked is mondtak ilyeneket? Van visszaút!
2011. Augusztus 06.

4 szoptatási tanács, amit elereszthetsz a füled mellett

Nem keveredhet a pocakban a tej!

A kórházban igény szerinti szoptatást javasoltak, de amikor hazajöttünk, a doktornő rám szólt, hogy legalább két, de inkább három órának el kell telnie két szoptatás közt, különben keveredik a baba hasában a friss tej a félig emésztettel. A kisfiam most egy hónapos, és lassan ott tartunk, hogy tápszert kell kapnia, mert nem hízik eleget. Ráadásul két szopás közt sokat sír.

Mi a megoldás?

A gyarapodási problémát gyorsan és hatásosan megoldotta az, amikor az édesanya visszatért a baba igény szerinti szoptatására. A szoptatási tanácsadó gyakran találkozik azzal a vélekedéssel, hogy a babagyomornak előbb tökéletesen ki kell ürülnie, mielőtt újra mellre tennénk a picit.

Ennek azonban semmi tudományos alapja nincs, sőt, a mindennapokban pont azt tapasztaljuk, hogy sok kisbabának csökken a gyarapodása, ha nem hagyjuk annyiszor és annyi ideig enni, ameddig ő szeretne. Az anyatejet nagyon gyorsan megemészti, ennek általában tapasztaljuk is a látványos jeleit: a szoptatás hatására megindul a bélműködés, és a baba telerottyantja a pelust. Ha gyakran szopik, egy-egy alkalommal viszonylag kisebb anyatejmennyiség kerül a gyomrába, így könnyen lehet, hogy valóban éhes már egy óra elteltével is. Az újszülöttekre egyébként is jellemző, hogy nagyon gyakran és hosszasan mellen szeretnének lenni.

Éjszaka pihenjen a gyomra!

Azt a tanácsot kaptam, hogy ne szoptassam éjszaka három hónapos lányomat, és fektessem le külön szobában, mert így majd átalussza az éjszakát. Így is történt. Most már mi is nyugodtan tudunk aludni, és az orvos azt mondta, a kislányomnak is jó, ha legalább éjszaka pihen a gyomra. A gond csak az, hogy alig hízik az utóbbi időben, pedig pár héttel ezelőttig minden a legnagyobb rendben volt, két és fél hónapos korára megduplázta a születési súlyát. Most meg ott tartunk, hogy tápszeres pótlást javasolt a doktornő.

Mi a megoldás?

A babák többségénél lassul a gyarapodás üteme, amikor megduplázzák születési súlyukat. Az addig heti 25-30 dekát is hízó babánál a 10 deka vagy annál is kevesebb gyarapodás három hónapos kor táján valóban kevés lehet, de akár normális gyarapodás-lassulásként is felfogható. Ilyen esetben azonban nem árt meggyőződni arról, hogy nem az éjszakai elkülönítés okozza-e a változást.

Az éjszakai szoptatás gyakoriságát jelentősen befolyásolja az anya közelsége. Bár fárasztó lehet, ha éjszaka többször is kér a baba, a tejmennyiség és a fejlődés szempontjából mégis ez az előnyös. Érdemes kipróbálni, nem hízik-e többet, ha megint szopik éjszaka. A példánkban szereplő kislány például azután, hogy visszakerült anyukája mellé, 15-18 dekát gyarapodott hetente, vagyis szüksége volt az éjszakai etetésekre! A gyomornak pedig csak szoptatott, egészséges csecsemő esetében biztosan nincs szüksége éjszakai pihenőre.

Egyszerre csak egy mellből!

Mindent elkövetek, hogy legyen elég tejem, például tejmennyiség-növelő teát iszom, és homeopátiás gyógyszert is szedek, sőt, egy alkalommal csak egy mellből szoptatok, hogy azt alaposan kiürítse két hónapos kisbabám, Juli. Ennek ellenére csak keveset hízik. Mit kellene másképp csinálnom?

Mi a megoldás?

Sokan tartanak attól, hogy akkor indulnak el a lejtőn, ha két mellből kezdenek szoptatni egy-egy alkalommal. Talán abból a feltételezésből fakad ez a gyakori, de alaptalan aggodalom, hogy igazán sok teje annak van, akinek egy melléből is jóllakik a kisbabája. Valójában mindkét megoldás jó, ha figyelünk néhány fontos részletre. Az mindenképpen célszerű, ha a baba alaposan kiüríti az első mellet. Körülbelül két hónapos korig mellenként nagyjából 15-20 percnyi aktív szopásra van szüksége ehhez az átlagos csecsemőnek.

Sok kisbaba magától jelzi, ha jóllakott, vagy szeretne a másik mellre kerülni: elengedi, és várakozóan néz. Ha megkínáljuk ilyenkor a másikkal is, ehet, ha még éhes. A példánkban szereplő kislány, Juli alkalmanként 60-80 grammal szopott így többet, mint korábban, így a gyarapodás heti húsz deka fölé emelkedett, ami ékesen bizonyítja, hogy neki szüksége volt a másik oldalra is.

Etesd ritkábban, mert kövér!

Ezt mondta a védőnőm a két hónappal ezelőtti tanácsadáson. És valóban tény, hogy akkor három hónapos kisfiam már hét kiló fölött járt, pedig 3550 grammal született. Nem volt könnyű kihagyni a megszokott etetéseket, a kisfiam szinte egész nap kézben volt emiatt, amit a derekam is alaposan megsínylett. Most viszont úgy érzem, nagyon kevés lett a tejem, és Robi is sokkal kevesebbet hízott. Érdekes, hogy egy idő után zokszó nélkül átállt a négy-, néha ötóránkénti evésre. Nem értem, miért nem kér enni, ha még éhes.

Mi a megoldás?

Kizárólag és igény szerint szoptatott csecsemőknél kiindulhatunk abból, hogy annyit híznak, amennyi alkatuk alapján normális, ugyanis anyatejjel nem lehet túltáplálni a kisbabát. Nem célszerű eltérni attól, hogy a baba irányítsa az etetést. Robi eleinte tiltakozott a ritkább szoptatás ellen, de idővel feladta. Valószínűleg hozzászokott a kisebb mennyiségekhez, s mivel úgy tapasztalta, hogy éhségét nem nagyon érdemes jeleznie, mert szoptatás helyett úgyis csak ringatják és sétáltatják, leszokott a reklamálásról. Nem is olyan könnyű ezt helyretenni! Ha valami segít, akkor az, ha kizárólag az ő jelzéseire hallgatunk, és megpróbáljuk újból elhitetni vele, hogy csak az számít, amit ő jelez és kér.

Ami biztosan segít

  • gyakoribb szoptatás gyakorlatilag minden adandó alkalommal
  • szoptatás éjszaka is, alvás a baba közvetlen közelében
  • jó mellrehelyezés, amely hatékony szopást tesz lehetővé
  • szoptatás kényelmes testhelyzetben
  • a szopott tejmennyiség mérése helyett a gyarapodás nyomon követése, a pisis pelenkák és baba állapotának, hangulatának megfigyelése
  • cumi, cumisüveg használatának teljes kiiktatása, ha pótlás szükséges, akkor azt pohárból, kiskanállal, Medela Soft Cuppal vagy Medela Szoptaníttal adjuk
  • a pótlás mennyiségének fokozatos csökkentése szoptatási tanácsadó segítségével

Ami biztosan NEM segít

– a szopások között több órás szünet, a kötött időrend szerinti szoptatás;

– a baba külön szobában altatása éjszaka;

– a szopott mennyiségek mérése, majd kiegészítése előre megszabott mennyiségre;

– a stratégia naponkénti változtatása aszerint, hogy a legutóbbi ismerős mit javasolt;

– ételektől, italoktól, teáktól, gyógyhatású készítményektől várni a hatást a szoptatás gyakoriságának és hatékonyságának növelése nélkül;

– cumi, cumisüveg használata.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin