Terhesség

20 dolog, amit csak kismamák érthetnek

Nem hiába hívják a várandósságot más állapotnak, a nők kismamaként tényleg más állapotba kerülnek. Mind testileg, mind lelkileg.
2019. Május 09.
20 dolog, amit csak kismamák érthetnek

Jó pár dolog van, amit csak az érthet meg, aki már hordott egy új életet a szíve alatt – annak minden csodájával és kellemetlenségével együtt.

1. Amikor a zöldségekről, gyümölcsökről csak a gyerek méreteire asszociálsz.

“Jé, pont akkora a babám, mint ez a citrom!? Persze a várandósság végéhez közeledve már nem feltétlenül leszel ennyire lelkes, amikor meglátsz egy görögdinnyét.

2. Egy vizeletes kis műanyag izét szorongatni, őrizgetni, ölelgetni.

Ki ne tenné el az első pozitív terhességi tesztet emlékbe? Ami azért laikusként mégiscsak egy pisis műanyagdarab. De egy igazi csoda, felbecsülhetetlen értékű kincs.

3. A várva várt nyákdugó.

Valószínűleg egy átlagos nő nagyjából ki sem ejti ezt a szót a száján, mielőtt terhes lesz. Kismamaként viszont, ahogy telik az idő, egyre jobban várjuk, hogy végre meglássuk, hiszen amikor a nyákdugó távozik, az azt jelenti, hogy végre úton van a baba. Persze jó lenne, ha nem épp akkor találkoznánk vele, amikor vendégségben vagyunk.

4. Vécére menni, de bárhol.

Benzinkút, könyvtár, bevásárlóközpont. Teljesen mindegy, hova mész, milyen programod van, de a tervezés során a legfontosabb szempont, hogy bárhol is vagy, 5 perces körzetben legyen egy elérhető vécé.

5. Félve nevetni, hapcizni.

Nem annyira szívderítő, de a várandósággal (főleg a többedikkel) már könnyen együtt járhat a terhességi inkontinencia. Sokszor hiába sportolsz, hiába figyelsz oda magadra, terhesség alatt könnyen előfordulhat, hogy egy-egy nevetés vagy tüsszentés alkalmával néhány csepp vizelet becsurran. Ettől nem kell megijedni, de tudd, hogy ez a probléma kezelhető intimtornával!

6. Cukiság egyenlő sírás.

A kismamákban olyan szinten dúlnak a hormonok, hogy tényleg szinte bármin képesek elbőgni magukat. Szomorú filmet, drámát ilyenkor nem érdemes nézni, de a reklámokkal is óvatosan, hiszen az a kiskutya annyira nagyon édes, hogy a százas zsepi sem elég utána.

7. Napokig ugyanazt enni.

És ez most nem ugyanaz, mint amikor kamaszként akár napokig is elvoltál szendvicseken, vagy pizzán. Annyira rá lehet kattanni valamilyen ételre, hogy úgy érzi az ember, ha nem kapja meg abban a pillanatban, vége a világnak. Legyen ez egy decemberi hajnalon az eper, vagy nyári éjszakán az ecetes savanyúság. Akár napokon át. Igen, ilyenkor szoktak a hős férfiak ugrani, és a leglehetetlenebb napszakokban boltba menni. Ezúton is köszönjük nekik!

8. A királyi többes szám.

Sokan hajlamosak már kismamaként megszűnni önálló személyiségként létezni, az “én”-t átveszi a “mi”. S a gyerek születése után a helyzet csak fokozódik.

9. A hetekben számolás művészete.

A hónapok, napok lassan elveszítik az értelmüket, helyettük csak hetekben mérhető az idő múlása. És ez így lesz a 40. hétig. Csak szólunk, hogy onnantól pedig úgy nagyjából 36 hónapon át a heteket a hónapok váltják le.

10. Olyan közel kerülsz a férjedhez/párodhoz, amit sosem gondoltál volna.

Hiszen az utolsó hetekben, hatalmas pocakkal már egyre nehezebb a szőrtelenítés, a sarokreszelés. És mivel attól, hogy terhes vagy, ugyanúgy nő maradtál, ezeket a fontos dolgokat nem akarod elhanyagolni. Sokan bizony “rákényszerülnek”, hogy ezeknek a dolgoknak az elvégzését apára bízzák. Ugye, hogy a kapcsolatotok elején kizártnak tartottad, hogy valaha Ő fogja leborotválni a lábadat, most pedig mindketten csak nevettek rajta?

11. Borsószemkirálykisasszony lettél.

Sehogy sem jó feküdni, se a hátadon, se oldalt, se úgy, hogy alattad összeráncolódott a lepedő. Tényleg semmi nem jó, mindenhogy kényelmetlen. (Aztán pár hónap múlva pedig eljutsz arra a pontra, hogy a küszöbön fekve is el tudnál aludni, ha az az édes, drága, pici kisbaba nem sírna éjjel.)

12. Amikor belülről rúgják szét a vesédet, bordádat, és egyéb olyan szerveidet, amelyek létezéséről csak a tankönyvekből tudtál.

Bizony, minél nagyobb a magzat, annál kevesebb helye van, és annál erősebb mozdulatokat tud tenni. Néha mintha valami egészen furcsa, bizarr balhéba keveredtél volna, csak itt éppen belülről kapod a rúgásokat.

13. Bunkó módon parkoló autósok.

Az megvan, amikor a bevásárlóközpont parkolójában valaki annyira meg akar állni a bejárat közelében, hogy inkább kicentizve odapréseli a kocsiját két autó közé, ahelyett, hogy kényelmesen megálljon úgy 10 méterrel hátrébb? Na igen, lehetne lenyűgöző is, milyen technikás sofőrök vannak az utakon, de nagyon kiborító tud lenni, amikor pont egy ilyen miatt konkrétan nem tudod teljesen kinyitni a kocsiajtót, hogy beférj az autóba.

14. Sosem voltál még ilyen szétszórt.

Előző nap mész el a megbeszélt találkozóra. A benti papucsodban indulsz el otthonról. (Micsoda mázli, hogy csak a pár percre lévő kisboltba indultál el!) A kismamák gyakran megmosolyogtatóan feledékenyek tudnak lenni,

15. Amikor kétszer is meggondolod, hova ülj le.

Tök jó végre kimozdulni, és az a fotel is annyira csábító, már érzed is, ahogy kényelmesen belesüppedsz. De hopp, onnan egyszer fel is kell kelni! Mit választasz? Hogy hárman húznak fel, vagy inkább egy kevésbé csábító ülőhelyre esik a választásod, de onnan legalább egyedül is fel tudsz majd állni?

16. Csúcsra jár a vásárlási mánia.

Azt hitted, a több tucatnyi pár cipőddel már “shopaholic” vagy? Egy frászt! Visszagondolva az a kis virágos blézer (ami csak egyszer volt rajtad az elmúlt három évben, mert amúgy nem passzol a ruhatáradhoz) is jobban megérte, mint a huszonötödik “annyiracukicsakmégezt” body. Meg többi holmi, ami annyira édes és annyira pici, hogy már amikor megláttad, egy hatalmas könnycsepp gurult ki a szemedből, így M-U-SZ-Á-J hazavinned. Vagy a popsitörlő-melegítő, aminek elsőre talán nagyon örültél, mert kuponnapok alatt 5 százalék kedvezménnyel tudtad megvenni. De aztán rá fogsz jönni, hogy az égvilágon semmi, de semmi értelme nem volt. Viszont legalább az ajtót ki tudod támasztani vele.

17. A mindentől IS félés művészete.

Néha a kismamák már egészségtelenül tudnak aggódni a magzatuk miatt – persze náluk még ezt is mosolyogva elnézi az ember. Te jó ég, a hajfestékes doboz hozzám ért, lehet baja a babámnak? Hiába mondja az ember nekik, hogy csak nyugi, legyenek lazábbak, ez olaj a tűzre.

18. Volt már valaha, hogy bárki, akivel találkoztál, rögtön elkezdte simogatni a hasadat?

Ugye, hogy nem annyira jellemző a mi kultúránkban, sőt… Kivéve, ha kismama vagy. Mintha a pocakod közügy lenne, boldog-boldogtalannak hozzá kell érnie. Egy ideig kedvesen tűrsz, hárítasz, aztán úgy a tizedik alkalommal robbansz. És senki nem érti, miért kell ennyire bunkó módon viselkedned, amikor ők csak kedvesen érdeklődtek a hogyléted felől. Csak az az ismeretlen nő mutat némi egyetértést, aki kicsit messzebbről figyeli a jelenetet. Ahogy kicsit lentebb téved a tekinteted, megérted, miért: ő is kisbabát vár, és valószínűleg átélte, amit te.

19. Reggeli rosszullét.

Ami reggeltől reggelig tart. Ki volt az, aki elterjesztette, hogy csak a nap elején érzi magát rosszul a kismama? Igen, a reggeli rosszullét nem ritkán egész nap tart. Kösz!

20. Végletes érzések.

Volt már, hogy ugyanattól a dologtól rettegtél, de izgatottan is vártad? Nos, egy kisbaba érkezése pont ezt váltja ki a kismamától: türelmetlen várakozásba oltott félelem. Nagyon furcsa, nagyon kettős, és lehetetlen körülírni, meg kell tapasztalni, hogy ez igazából milyen is

Kapcsolódó cikkeink: