ANYAAKADÉMIA

Érintésmasszázs kisbabáknak

Szerző: Balányi Klári, szakértő: Máramarosi Rita edző

2007. november 10. | Frissítve: 2016. május 10.

Forrás: Kismama magazin

A simogatás, a lágy masszírozás és a gyengéd pillantások a türelem, a szeretet és a bizalom üzenetét hordozzák - az érintés ősi nyelvét már a kisbabák is értik.

Érintésmasszázs kisbabáknak

Ritkán gondolunk arra, hogy a kisbabát is gyötörhetik testi kínok, ő is lehet feszült, amikor jön a foga, fáj a hasa, nem jön álom a szemére, vagy egyszerűen csak órák óta melege van, és nem tud szólni, hogy vékonyabb takarót szeretne, hogy zavarja a zene vagy az utcáról hallatszó munkagép zaja.
Amikor egy kellemesen meleg szobában lassan levetkőztetjük, kedvesen elmondjuk neki, mire készülünk, és megérintjük őt meleg kezünkkel, szép lassan oldódik benne a feszültség. Ráadásul néhány szakszerű fogás és mozdulat segítségével számos fontos élettani hatást is elérhetünk.

Miért jó a masszírozás?

 • fokozza az ellenálló képességet;
 • serkenti a belső szervek vérellátottságát és fejleszti az érzékelést;
 • csökkenti a fájdalomérzetet;
 • elősegíti mozgásának összerendezését;
 • erősíti a szülő-gyerek közötti érzelmi köteléket;
 • az édesanyánál a baba szeretetteljes érintése fokozza a tejtermelődést, meghosszabbíthatja a szoptatási időszakot.


 • Hogy fogjunk hozzá?

  Naponta negyedóra vagy hetente egy alkalom, ezt döntsék el együtt a kisbabával. A szülő látni fogja, mennyire kedveli, igényli a kicsi a szeretgetésnek ezt a formáját.

  Az ajánlott életkor a betöltött nyolc hét. Ilyenkor bátran elkezdhetjük a has és a végtagok masszírozását. Gyógyszertárban vagy drogériában szerezzünk be jojoba-, búzacsíra- vagy mandulaolajat. Cseppentsünk egy csepp levendulaolajat egy deciliternyi mennyiségbe, ez nyugtatóan hat. Kimondottan babák számára készült a Johnson?s baby olaj. Fontos, hogy a szoba, a kezünk és az olaj is kellemesen meleg legyen, csak így tud ellazulni a kisbaba.

  Tipp: Állítsuk öt percre az olajosüveget meleg vízzel telt edénybe, a hideg olaj kellemetlenül érintené a babát. Dörzsöljük össze a kezünket, hogy felmelegedjen a tenyerünk, és öntsünk a markunkba némi olajat. Ne takarékoskodjunk vele, a csúszós érintés jobban esik, mint a száraz.

  Puha plédből vagy nagy tollpárnából készítsünk fészket, ahol biztonságban érezheti magát a kisbabánk. Figyeljünk a jelzéseire és hagyjuk, hogy ő vezessen. Testtartása elárulja, hogy élvezi-e a masszírozást, vagy inkább zavarónak érzi.

  A masszírozást kezdjük a lábaknál, a hason folytatva, a karokig. Majd megfordítjuk a babát, és a hátát, popsiját is végigmasszírozzuk. Bármikor abbahagyhatjuk, de a sorrenden ne változtassunk. A kisbaba hamar megszokja, és már előre örül a mozdulatoknak, míg a kiszámíthatatlanság összezavarja. Ne hagyjuk el soha a masszírozás levezetését! Ha a szakszerű babamasszázs-technikával szeretnénk megajándékozni a kicsit, megtanulhatjuk képzett babamasszázs-oktatóktól.
  Szaktanácsadó: Némethné Gregor Judit védőnő, nemzetközi csecsemőmasszázs-oktató és -tréner

  Jó, ha tudjuk

  Hazánkban lehetőség van arra, hogy okleveles csecsemőmasszázs-oktatótól sajátítsuk el a babamasszázst. Már a terhesség alatt is meg lehet tanulni az alapfogásokat, ilyenkor életnagyságú babákon gyakorolnak a szülők. Természetesen saját gyerekünkön is megtanulhatjuk a masszázstechnikát. A csecsemő visszajelzései segítenek egymásra hangolódni, s gyorsan megtapasztaljuk, mikor esik jól a kicsinek a kényeztetés.
  További információ: www.magye.hu
  Magyar Gyermekmasszázs Egyesület: 06 30/589 34 32
  Magyar Védőnők Egyesülete: 06-1-785-42-04


  Masszázs-tippek

  Lábszár és lábfej
  Nyújtsuk ki a baba lábát: simítsunk végig a lábszárán az ágyéktól a lábfej felé haladva. Fogjuk át két kézzel a térdét, és körkörösen masszírozva haladjunk felfelé a lágyékig, majd kezdjük a bokától a térdig. Simítsuk le ismét fentről lefelé haladva az egész lábszárat, és ugyanezeket a mozdulatokat végezzük el a másik lábszáron is. Ezután vegyük kézbe a lábfejeket: hüvelykujjunkkal körkörösen dörzsölgessük végig finoman a talpakat a saroktól a lábujjak felé haladva. Végül egyenként morzsolgassuk meg a lábujjakat.

  Has és mellkas
  Simogassuk meg a baba pociját a köldök körül az óramutató járásával megegyező irányban - ez segíti az emésztést, ellazítja a beleket. Öntsünk egy kis adag olajat a tenyerünkbe, és oszlassuk el a mellkason. Hüvelykujjainkkal kis körkörös mozdulatokat végezve haladjunk szimmetrikusan középről, a szegycsonttól indulva a kulcscsontok felé.

  Karok, kezek
  A vállaktól csúsztassuk lefelé kezünket végig a karokon. Ujjbegyünkkel masszírozzuk meg a karok belső oldalát a csuklótól a könyök irányába. Középső ujjunkkal haladjunk felfelé a felkaron egészen a vállig. Végül simítsuk végig a tenyeret és minden egyes ujjacskát külön-külön.

  Hát és popsi
  Ha kisbabánk néhány alkalommal már megbarátkozott a test első felének masszírozásával, fordítsuk a hasára, és masszírozzuk meg hátulról is. Oszlassuk el a langyos olajat a hátán fentről lefelé, és ujjbegyünkkel körkörös mozdulatokkal haladjunk a gerincoszlop két oldalán alulról felfelé, majd tenyerünkkel ismét simítsuk le. A lábszárakon ugyanígy haladjunk végig a bokától a térdig, majd a combokon felfelé. Még néhány csepp olaj a popsira, és gyúrjuk át a kis cipókat.

  Fej
  Széttárt ujjainkat támasszuk a baba fejbőréhez, és enyhe nyomással mozgassuk meg egy kicsit a fejbőrt. Néhányszor helyezzük át ujjainkat. Álljunk a baba feje mögé, támasszuk tenyerünkbe a tarkóját, és hüvelykujjunkkal masszírozzuk meg a homlokot középről a halánték irányába haladva. Hasonlóképpen masszírozzuk meg az arcot az orrcimpáktól a fül felé, majd az orrcimpáktól az orrnyereg két oldalán fel a homlokközépig, és kétoldalt tenyerünkkel simítsuk körbe az arcot le az állcsúcsig. Az arcot csak a harmadik hónap végétől masszírozzuk, ekkor már nem váltódik ki a szopóreflex, ha a pofikat érintjük.

  Levezetés
  Mire végigdögönyözzük a babát, biztosan egészen felélénkül. Lezárásul nyugtató, ellazító mozdulatok következnek: a kicsi ebből már tudni fogja, hogy befejeztük.
  Simítsuk végig néhányszor a végtagjait és a mellkasát lassan, gyengéden fentről lefelé. Fogjuk át az ökleit, és keresztezzük a karjait háromszor-négyszer a mellkas előtt: egyszer a bal, majd a jobb kar van fent. Ezután a lábak következnek. A térdek alatt megfogjuk, kinyújtjuk a lábszárat, majd a térdeket behajlítva a mellkasra nyomkodjuk egy kicsit. Óvatosan fordítsuk a bal térdet a hason keresztül jobbra, a jobb térdet pedig balra

  Hasfájós babáknak
  A felfújódásra, szélgörcsre hajlamos babáknál rendszeresen, naponta kétszer végezzük ezt a megelőző masszázst, de ne a hasfájás idején:
 • 1. Fogjuk két kezünkbe a baba egyik combját, és masszírozzuk meg gyengéden a belső oldalát és a lágyéki részt, majd a másik combot ugyanígy.
 • 2. A has masszírozáshoz hasonlóan körkörösen haladunk a köldök körül az óramutató járásával megegyezően, ám két tenyerünkkel egyszerre, folyamatosan és huzamosabb ideig.
 • Kapcsolódó cikkeink:
 • Babamasszázs - Meghitt érintések csecsemőknek
 • Nyugtató, ami a baba bőrén át hat
 • Torna hasfájós babáknak
 • A fürdetés fortélyai

  A fürdetés fortélyai

  Kisbabát fürdetni, tisztába tenni hatalmas megtiszteltetés és örök családi szertartás! Szinte minden fényképalbumban ott a helye a fürösztős pillanatképeknek.

  Elolvasom
  bezárás
  JOHNSON'S® Baby nyugtató aroma fürdető

  JOHNSON'S® Baby nyugtató aroma fürdető

  A klinikailag bizonyított esti rutin részeként segít gyermekének jobban aludni

  NaturalCalm™ nyugtató aromákat tartalmaz

  A NO MORE TEARS® ("Nincs több könnycsepp") gyengéd a szemekhez

  JOHNSON'S Baby nyugtató aroma fürdető

  JOHNSON'S® Baby nyugtató Aromasampon

  A puha hajért

  A NO MORE TEARS® ("Nincs több könnycsepp") formula gyengéd a szemekhez

  Nyugtató levendula kivonatot tartalmaz

  Szemészek által tesztelt

  Megveszem
  bezárás
  Csendes pihenő

  Csendes pihenő

  A lefekvés előtti szertartások segítenek abban, hogy az ébrenléttel és az alvással töltött idő élesen elkülönüljön egymástól, így a kicsik "belső órája" gyorsabban összhangba kerül a természettel. A rendszeres közös szertartásoknak köszönhetően a babák gyorsabban merülnek álomba, és jobban is alszanak.

  Az általunk javasolt altatási szertartás egy meleg fürdővel kezdődik, egy gyengéd babamasszázzsal folytatódik, végül egy közös, nyugtató programmal, például egy altatódallal vagy mesével zárul.

  Egy kutatás szerint azok a babák, akik ilyen háromlépcsős szertartás után kerülnek ágyba, gyorsabban merülnek álomba és tovább is alszanak, ezért érdemes minél hamarabb beépíteni őket a mindennapokba.

  bezárás
  JOHNSON'S® Baby nyugtató aroma testápoló

  JOHNSON'S® Baby nyugtató aroma testápoló

  Az esti rutin részeként segít a babáknak jobban aludni.

  A klinikailag bizonyított esti rutin részeként segít gyermekének jobban aludni

  NaturalCalm™ nyugtató aromákat tartalmaz

  CLINICALLY PROVEN MILDNESS® ("Klinikailag bizonyított lágyság"). Bőrgyógyászok által tesztelt.

  További Cikkek
  A JOHNSON'S esti rutinja
  Alvás

  A lefekvés előtti szertartások segítenek abban, hogy az ébrenléttel és az alvással töltött idő élesen elkülönüljön egymástól, így a kicsik "belső órája" gyorsabban összhangba kerül a természettel.

  A JOHNSON'S esti rutinja klinikailag bizonyítottan segít nekik gyorsabban álomba merülni és tovább aludni.

  További információ