Gyerek

Üdítő hűsítők: variációk limonádéra

Egy édesanyának a gyermekei élelmezése során a legnagyobb kihívást - szerintem legalábbis - a jó minőségű, elegendő mennyiségű, lehetőség szerint folyamatosan biztosított folyadék előállítása jelenti.

Az enyémek rendszertelenül, vagy túl sokat, vagy túl keveset isznak, de soha nem eleget és soha nem a megfelelő időben. Valahogy mindig az esti lefekvés után jut eszükbe, hogy szinte semmit nem ittak egész nap, akkor persze három pohárral is lemegy a torkukon, fél óra múlva pedig sorban állás van a mosdók előtt – alvás helyett.

A következő üdítőkkel azonban kifogtam rajtuk, illetve magamon. Ezekből soha nem tudok annyit készíteni, hogy ne fogyjon el pillanatok alatt, és ne álljanak sorba a konyhapult előtt a következő adagért. Mivel gyerekekről van szó, ezért olyan recepteket válogattam, amelyekben nincs cukor, az ital édesítéséről másképp gondoskodunk.

Remélem, mindenki megtalálja közöttük a kedvére valót.

Klasszikus limonádé (kb. 2 liter)

Hozzávalók:

6+1 db friss citrom

1 teáskanál folyékony stevia

1,8 liter víz

Elkészítés:A citromokat megmosom, hat darabot félbevágok, kicsavarom a levüket, a magokat eltávolítom. A maradék egy citromot vékonyan felkarikázom. Egy nagy üvegbe beleöntöm a frissen préselt citromlevet, a vizet, hozzáadom a steviát (ha valaki édesebben szereti, növelheti az adagot ízlése szerint). A hozzávalókat alaposan összekeverem, majd hozzáadom a citromszeleteket is. Fogyasztás előtt két órára hűtőbe teszem. Jól illik hozzá a friss mentalevél. Én szoktam bele pár szem magozott meggyet vagy cseresznyét is dobni a látvány kedvéért.

Bazsalikom

Bazsalikomos limonádé juharsziruppal (2 adag)

0,6 dl frissen facsart citromlé

5 dl víz

3 evőkanál juharszirup

1 evőkanál apróra vágott friss bazsalikomlevél

(TIPP: A juharszirup melegen könnyebben oldódik a vízben.)

Az összes hozzávalót egy nagy kancsóba tesszük és alaposan összekeverjük, amíg a bazsalikomlevelek össze nem törnek.

Azonnali fogyasztás esetén nem szükséges leszűrni, ebben az esetben a limonádét jégkockával töltött poharakba töltjük. Ha hűtőben tároljuk fogyasztás előtt (érdemes legalább egy órát várni, hogy az ízek összeérjenek), akkor szervírozás előtt mindenképpen szűrjük le.

Málna

Málnás limonádé

A receptben található mérték alapja egy 2,5 dl-es bögre.

1 bögre frissen facsart citromlé

¾ teáskanál folyékony stevia

1 bögre friss vagy fagyasztott málna

5 bögre víz

3 bögre jégkocka

A málnát, a steviát és a citromlevet turmixgépbe teszem és pár pillanat alatt összekeverem. A keveréket kancsóba töltöm, hozzáadom a vizet és a jeget. Alaposan összekeverem és máris fogyasztható. A málna helyett fekete áfonyával is érdemes kipróbálni.

Üdítő hűsítők: variációk limonádéra

A házilag készített limonádé nagy előnye, hogy pontosan tudom, mi kerül bele, a mennyiséget is én határozom meg, nincs pazarlás, felesleg, friss hozzávalókból készül, amiket akár a balkonon is megtermeszthetünk.

Az italok elkészítésében a gyerekek is segédkezhetnek: a kisebbek szuperül tudják a jégkockákat az üvegbe, pohárba dobálni, a nagyobbak összekészíthetik a fűszernövényeket, hozzávalókat (közben megbeszélhetjük, hogy melyik növény mi másra használható még, mi jut eszükbe az illatukról, formájukról stb.), a még nagyobbakra a citromok felvágását, kifacsarását is rábízhatjuk szülői felügyelet mellett. Igazi családi csapatmunka!