Baba

Az újszülötteknek is van testtudatuk

A kisbabák olyan testtudattal jönnek a világra, melynek segítségével meg tudják különböztetni saját testüket másokétól.
2013. December 08.

“A háttérben húzódó folyamatok megértése új fényben tünteti fel az emberi testtudat fejlődését” – nyilatkozta a Maria Laura Filippetti, a londoni Birkbeck College munkatársa. “Eredményeink hozzájárulhatnak a fejlődési rendellenességek mielőbbi felismeréséhez, amennyiben a gyerekeknél vizsgálati rutinná válik a saját test megkülönböztetésének ellenőrzése másokétól” – tette hozzá a kutató.

Korábbi értekezések szerint a különböző érzékszervek útján érkező információk integrációja képezi a testtudat alapján. Amennyiben valaki azt látja, hogy valaki másnak az arcát megérintik, miközben az övét is, az énhatárok észlelése megváltozik. Ez azt jelenti, hogy egy gumiarc simogatásának láttán a saját arc simogatásának érzete kelthető.

A mostani kutatás ugyanezt az elvet alkalmazta újszülötteknél. Húsz egészséges csecsemőnek – akik az elmúlt 12 óra és négy nap közötti időintervallumban születtek – mutattak egy videót, amelyen egy másik baba arcát érintették meg egy puha ecsettel. Aztán a kisfilmet figyelő apróságok arcát is megérintették.

Kiderült, hogy a babák kisebb érdeklődést tanúsítanak, ha a kijelző fejjel lefelé van, mert kevésbé tudták önmagukhoz kötni a látott képet. A Current Biology című szakfolyóiratban megjelent eredmények alapján az újszülöttek “értő lények”, akik “képesek különbséget tenni saját maguk és mások között, valamint koherens észlelésre a saját testükkel kapcsolatban”.

“Az autizmussal kapcsolatos kutatások hosszú időn át csak a társas interakció rendellenességeire összpontosultak” – figyelmeztetett Filippetti az új kutatási irány fontosságára.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Titkos mérföldkövek a babafejlődésben
  • Mit tud a baba?
  • Forrás: Medipress