Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Vitamin ABCFőoldal

Lecitin

Mi is az a lecitin?

A lecitin (már néven foszfatidilkolin) egy természetes, zsírszerű anyag, a foszfolipidek egyike, semleges és poláros lipidek természetes keveréke. A sejtfal fontos építőeleme, szükséges az emberi szervezet élő sejtjeinek optimális működéséhez, kiemelt szerepe van a csontvelő, az idegrendszer, a szív és a máj működésében, jelentős mennyiségben található a sejtmembránokban, az izmokban, az idegsejtekben és az agyban. A lecitin többek között segíti a zsírok és a koleszterin szállítását a vérben, és a zsírok feldolgozását is az epében. A kereskedelemben többféle kiszerelésben (folyadék, drazsé stb.) kapható, más anyagokkal kombinálva, illetve tiszta alkoholban feloldva.

Miben található?

A táplálékaink közül természetes lecitinforrások a növényi olajok (például a szója, repce, len és napraforgó), a hüvelyesek (lencse és borsó), a kukorica és búzacsíra, a teljes kiőrlésű gabonafélék, az állati eredetűek közül pedig például a máj, a tojássárgája, a tej. A szója különösen gazdag lecitinben, nem véletlen, hogy az étrend-kiegészítőként kapható lecitinkészítmények legfontosabb alapanyaga a szója. A lecitin fogyasztásához kapcsolódó mellékhatás nem ismert, túladagolásának veszélye sem áll fenn. A természetes lecitinnel évente több, 3-4 hétig tartó kúrát is végezhetünk. A kereskedelmi forgalomban kapható lecitin (foszfatidilkolin) javasolt adagja 3-7 gramm naponta. Egyes felszívódási zavarok esetén kellő óvatossággal adható, mivel a foszfatidilkolin kiegészítés hatására hasmenés, zsírszéklet jelentkezhet.

Mi a szerepe?

A lecitin a szervezet szinte valamennyi funkciójában részt vesz. Fő alkotórészei a kolin és az inozitol. A kolin számos élettani folyamatban játszik szerepet, így például foszfolipidek alkotórésze, az acetilkolinnak nevezett idegi átvivőanyag szintézisének kiindulási vegyülete, valamint metilcsoport átadó. Az inozitol a kolinhoz hasonlóan "zsírégető" hatású, megakadályozza a zsírok lerakódását a májban és felgyorsítja azok eltávolítását. Kísérleti eredmények mutatnak arra, hogy a lecitin bevitel képes a szérum-koleszterinszintet csökkenteni. Ez a hatásmechanizmus azzal a feltételezéssel magyarázható, hogy koleszterin szövetekből való eltávolításáért az LCAT nevű enzim a felelős. A lecitin segíti az A- és a B1-vitamin felszívódását. Ezen kívül gyakran emlegetik mint az idegek táplálékát: szellemi és fizikai kimerültség esetén elősegíti a szervezet regenerálódását, javítja a memóriát és a koncentrációképességet. Mivel a sejtek felépítésében is szerepet játszik, hatására nő a szervezet teljesítőképessége. Csökkenti a koleszterinszintet, mert az emulgeáló tulajdonsága révén a koleszterint és egyéb lipideket elegyíti a vízzel, így azok kiürülhetnek a szervezetből. Tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot, hozzájárul az egészséges vérkeringés fenntartásához, májvédő hatású, elősegíti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását és védi a gyomor nyálkahártyáját. Mivel étrendünk általában a szükségesnél jóval több zsírt tartalmaz, szinte minden ember számára nélkülözhetetlen lenne a lecitin.

Kutatási eredmények

Vizsgálatok folynak a lecitinnek, illetve a benne lévő kolinnak a daganatos betegségekre gyakorolt hatásáról, de ezek még kezdeti szakaszban vannak. Állatkísérletekben a kolinhiányos étrenden tartott állatokban a máj rákos elváltozását figyelték meg, míg a kellő mennyiségű kolin májvédő hatásúnak bizonyult. Az amerikai prof. dr. Bernard F. Szuhaj kutatásokat végez a lecitin hatásairól. Tapasztalatai szerint vérnyomás-csökkentő, vérkeringést javító, epe- és májvédő, idegerősítő hatása van. Kutatások folynak arról is, hogy egyes neurológiai eltérések esetén és az Alzheimer-kór kezelésében is terápiás értékű lehet.

Vissza a főoldalraUgrás a lap tetejére