Terhesség

Jódhiány

A jód a pajzsmirigy megfelelő működését biztosítja, fontos alapanyaga a pajzsmirigyhormonnak (tiroxin). Jódhiány esetén zavar keletkezik az anyagcserében, a növekedés elmarad, szélsőséges esetben golyva, anyagcsere-betegség alakulhat ki.
2007. Szeptember 06.

Az UNICEF Magyar Nemzeti Bizottsága és az ÁNTSZ közös kampányba fogott annak érdekében, hogy mindenki a szervezetének megfelelő mennyiségű jódhoz jusson. Életünk során összesen egy kiskanálnyi jódra van szükségünk, ám ezt folyamatosan, kicsi adagokban kell elfogyasztanunk. A várandósság idején különösen fontos, hogy elegendő jódot fogyasszunk, mert ilyenkor a magzatról is gondoskodnunk kell. A szülés utáni időszakban a pajzsmirigy-alulműködés elégtelen tejelválasztást okozhat. Az anyatej összetevőinek mennyisége általában állandó, az egyik fontos kivétel a jód: ha az anya jódhiányos, az anyatejben is túlságosan alacsony lesz a mennyisége. Hazánkban a termőtalaj nagy része jódszegény, ezért a növényi táplálékok nem tartalmaznak elegendő mennyiséget ebből a fontos nyomelemből. Jó forrást jelentenének még a tengeri állatok: halak, kagylók, rákok, de ezek a mi étkezési kultúránkban igencsak háttérbe szorulnak. A jódhiány megelőzésére sok országban kötelezővé tették a kereskedelmi forgalomban kapható összes konyhasó jódozását. Az UNICEF-kampány hosszú távú célja, hogy hazánkban is jogszabály írja elő: csak jódozott sót lehessen forgalmazni. Addig is, amíg ez a cél megvalósul, ügyeljünk a vásárlásnál, melyik sófélét tesszük a kosarunkba. Ne feledjük, hogy sem a közkedvelt leveskockák, sem az ételízesítők nem tartalmaznak jódozott sót, ezért fogyasztásuk emiatt sem ajánlatos.

Forrás: Kismama magazin