Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Vitamin ABCFőoldal

Biotin

A biotin vízben oldódó vitamin, legalább ennyire elterjed elnevezése a H-vitamin is. Érdekessége, hogy molekulája ként tartalmaz. A szervezetben leginkább az anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórészeként szerepel. Tulajdonképpen ez a vitamin is termelődik a bélflórában, ezért szükséges mennyiségét és hiányállapotát nehéz meghatározni.

Mihez szükséges?

  • Fehérje-anyagcsere>
  • Szénhidrát-anyagcsere
  • Aminosav-anyagcsere
  • Koleszterin-anyagcsere

Mennyi szükséges belőle?

A biotin szintén rosszul szívódik fel az emberi szervezetben: mintegy fele hasznosul csak annak a mennyiségnek, amit a táplálkozásunkkal veszünk fel. Érdekes és fontos dolog, hogy a tojásfehérjében olyan anyagok találhatóak, melyek a biotin felszívódását rontják. A hiányállapothoz vezető jelenség már akkor is fellép, ha a napi fehérjebevitel megközelítőleg 30%-a tojásfehérjéből származik.

Miben található meg?

Legjobb biotinforrásaink a máj, a vese, a tojássárgája, az élesztő, a karfiol, a dió- és mogyorófélék. A gabonafélék - főleg a búza - szintén tartalmaznak biotint, de ez kötött formában van jelen, és nem szívódik fel. A gyümölcsök és a húsfélék igen keveset tartalmaznak ebből a vitaminból.

Napi szükséglet / adagolás
ÉletkorSzükséglet (milligramm)

Félévesnél fiatalabb

0,3

7-12 hónap

0,6

1-3 év

1,6

4-6 év

1,1

A hiány és többlet hatása


Hiányállapotok

Biotin hiányában bőr és az ajkak gyulladásos megbetegedése lép fel, illetve megfigyelhető a szőrzet kihullása és a nemi vágy csökkenése is. Általánosan jellemző a lehangoltság, étvágytalanság, vérszegénység, érzészavarok, koleszterinsznt-emelkedés.

Túladagolás

Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.

Vissza a főoldalraUgrás a lap tetejére