Terhesség hétről hétre

Terhesség hétről hétreFőoldal

A terhesség hányadik hetében jársz?

első trimeszter

második trimeszter

harmadik trimeszter

Rólad

A 37. hét végére a magzat orvosilag érettnek számít, ezért ha megindul a szülés, már nem próbálják késleltetni a kicsi világra jövetelét. Kérd meg kezelőorvosodat vagy a szülésznőt, hogy mutassa meg a vajúdót, a szülőszobát és a mosdót illetve zuhanyzót, hogy rendelkezz bizonyos helyismerettel, mire a kórházba kerülsz. A baba ekkorra már elhelyezkedett a szülési pozícióban. Ha a farfekvést "választotta", az orvos valószínűleg "csak" javasolni fogja a császármetszést, ha azonban harántfekvésben helyezkedett el, biztosan elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás. Ma már egyre több esetben végeznek császármetszést - itthon az összes szülés 25%-ban! - ezért érdemes átfutni az alapvető tudnivalókat. Altatást szinte csak sürgősségi esetben végeznek. Ha a kismama már korábban epidurális fájdalomcsillapításban részesült, akkor a beültetett kanülön keresztül kapja meg a további érzéstelenítőt. Ellenkező esetben egy úgynevezett spinális injekciót kap szintén a csigolyák közötti résen keresztül az alsó háti szakaszon, általában már a műtőben. A műtéti előkészületekhez hozzátartozik az infúzió bekötése, a szeméremszőrzet borotválása és a katéter felvezetése a húgycsőbe. A kismama semmit nem lát a beavatkozásból, mert a műtőasztal felett a válltájékon egy "függönyt" hoznak létre: ez egy határt képez a steril és a nem steril terület között. Ha a papa is benn van a műtőben, ő a kismama feje mellett foglal helyet. A metszés az esetek döntő hányadában haránt irányban történik, és az egy órás beavatkozás nagy részét a seb zárása tölti ki: a baba gyakorlatilag percek alatt jön világra.

A babádról

Ha a baba ezen a héten jönne a világra, már nem számítana koraszülöttnek. Súlya még gyarapszik, ám nem szabad elfelejteni, hogy a születési hosszt és súlyt tekintve igen nagy egyéni változatosságok mutatkoznak. A koordinációs készség a 37. hétre olyan fejlett, hogy a magzat bármit meg tud ragadni az ujjaival. Ha fényt érzékel a méhen belül, arrafelé fordul. A kicsi feje ekkora már elhelyezkedett a kismedencében, ezért az édesanya légzése is könnyebbé válik, ahogy a méh "visszavonul" a rekeszizom alól.

Ultrahang-kép (minta)

ultrahang képultrahang kép3D

Adatok:

BPD: 94 mm

Súly: 2950 g

Hossz: 47 cm

Rövidítések

Jó tudnod

Lehet, hogy már összekészítetted a kórházi csomagodat, de legyen rá gondod, hogy a kezed ügyében - és lehetőleg egy helyen - legyen minden, ami megkönnyítheti a vajúdás időszakát. A legfontosabb a meleg zokni, mert a vajúdó kismama könnyen felfázhat a folyosói séták alatt. Legyen a piperetáskádban egy csomag frissítő kendő, hogy le tudd hűteni magad, illetve hajgumi és csat, ha hosszú a hajad. A rágcsálnivaló - csokoládé, keksz vagy szárított gyümölcs - nem csak neked lesz áldásos, de a partnerednek is, aki nem fog elkóricálni a kórházban automatát keresgélve két perccel azelőtt, hogy begurítanának a szülőszobára. Ugyanezen megfontolásból érdemes a táska mellé készíteni két üveg ásványvizet is. Ne feledkezzetek meg a videokameráról, illetve a fényképezőgépről és a telefonról - töltővel együtt.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Tipp

Miután a vajúdás hosszú ideig is eltarthat, jó, ha van nálad a kórházban egy-két könyv vagy keresztrejtvény, esetleg egy rádió, ha a zene mellett könnyebben megy az ellazulás.

Nyerd meg a 600 új Kis Felfedezők nyereményjáték

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések