Terhesség hétről hétre

Terhesség hétről hétreFőoldal

A terhesség hányadik hetében jársz?

első trimeszter

második trimeszter

harmadik trimeszter

Rólad

A méhboltozat ekkor már a szegycsont magasságában van, és ez megnehezítheti a légzést, különösen étkezés után. Jó hír viszont, hogy lassan itt az ideje, hogy a baba feje lesüllyedjen és rögzüljön a medencében. Ekkor a hasi tájék felszabadul a teher alól, ami "cserébe" a kismedencébe vándorol. Ennek következtében még gyakoribbá válik a vizelési inger, sőt, ha eddig még nem jelentkezett, most a vizeletcsepegés is észlelhetővé válhat. Noha a vasraktárak a terhesség alatt szinte minden esetben hiánnyal küszködnek, most újra kezdenek feltöltődni. Ennek az egyik oka, hogy az anyai szervezet felkészül a szülés alatt várható természetes vérvesztésre, a másik, hogy a magzati vértermelés - amely eddig a mama vasraktáraiból gazdálkodott - lelassul.

A babádról

A magzat erre a hétre elérheti a 2550 grammot, és még csak most kezd hízni igazán! A terhesség utolsó hónapjában a súlygyarapodás elérheti az egynegyed-egyharmad kilogrammot hetente. A zsír egyenletesen oszlik el a testén, de elsősorban a végtagokra és a vállak környékére rakódik le. A növekedéssel arányosan tovább szűkül a baba mozgástere, de az egyes mozgások intenzitása egyre nő. Az édesanya ekkor már jól ismeri a kicsi általános aktivitását, és ha nem is alkalmaz mozgásszámolási módszert - amelyből több fajta is létezik, a legelterjedtebb a 10 rúgás/mocorgás észlelése óránként -, figyelnie kell a változásokra. Fontos, hogy a mama értesítse a védőnőt vagy a kezelőorvost, ha a magzatmozgások gyengülnek, lényegesen ritkábbá válnak, vagy ha változás áll be a mozgás mintázatában.

Adatok:

BPD: 91 mm

Súly: 2550 g

Hossz: 45 cm

Rövidítések

Jó tudnod

A nyolcadik hónap vége felé egyre fáradtabb lehetsz, ezért ha eddig rendületlenül dolgoztál, most már megérdemled a pihenést. A terhességi-gyermekágyi segély a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár. A terhes, illetve szülő nőt 168 naptári nap szülési szabadság illeti meg úgy, hogy abból 28 nap lehetőleg a szülés várható időpontja elé essen (a szülési szabadság legkésőbbi kezdő időpontja a szülés napja). Ha a gyermeket koraszülöttként egészségügyi intézetben ápolják, gondozzák, a szülő nő megszakíthatja a szülési szabadságot és az igénybe nem vett részt a gyermeknek az intézetből történő elbocsátása után igénybe veheti a szülést követő egy éven belül.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Tipp

A méh elhelyezkedése gyakran okoz gyomorégéses panaszokat. Hígítsd a gyümölcslét vízzel, kerüld a szénsavas, üdítőket és mindig tarts magadnál pár szem korpás vagy szójás kekszet.

Nyerd meg a 600 új Kis Felfedezők nyereményjáték

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések