Terhesség hétről hétre

Terhesség hétről hétreFőoldal

A terhesség hányadik hetében jársz?

első trimeszter

második trimeszter

harmadik trimeszter

Rólad

Ahogy a terhességi hormonok szintjeinek rapszodikus váltakozása múlófélben van, megjelenhet a székrekedés, ami végigkísérheti a terhesség fennmaradó hónapjait. Ez most már nem kizárólag a hormonális hatás következménye: a növekvő méh egyre jelentősebb nyomást gyakorol a bélrendszerre. A magasabb kockázattal járó terhességek esetén - ha az édesanya elmúlt 35 éves, a családi kórtörténetben előfordult genetikai rendellenesség, illetve ha az AFP-érték (ld. 16. hét) a normálértékeken kívül esik -, a kezelőorvos amniocentézis elvégzését javasolhatja, amelyet a 14. és a 18. hét között szoktak elvégezni. A vizsgálat során egy vékony tűt vezetnek be az amnionzsákba, és mintát vesznek a folyadékból. Ez végig ultrahangos ellenőrzés mellett zajlik, hogy a tű meg ne sértse a méhlepényt vagy a magzatot. A vizsgálat segítségével olyan kromoszómális rendellenességek szűrhetők ki, mint a Down-szindróma. Maga a vizsgálat igen alacsony kockázattal jár, de a vetélés lehetősége 0,5%-os, ezért érdemes a kezelőorvossal tisztázni az amniocentézis előnyeit és hátrányait a terhesség szempontjából.

A babádról

Ahogy a magzat nyaka növekedésnek indul, a fej és az áll felemelkedik a mellkasról. A szemek és a fülek folytatják útjukat az őket megillető helyre. Az arc jellegzetességei és az egyedi ujjlenyomatok kezdeményei ekkor már kivehetők. Az izmok fejlődésével a baba egyre élénkebben mozog: ezek még inkább reflexesek, de a karok és a lábak mozgása kezd összehangolódni. Előfordul, hogy ezeket a mozgásokat már apró rebbenésekként éli meg az édesanya - különösen akkor, ha már nem az első gyermeket várja -, de aggodalomra akkor sincs semmi ok, ha netán észrevétlenül maradnak: a magzati mozgás első észlelése általában a 20. hét környékére esik.

Ultrahang-kép (minta)

ultrahang képultrahang kép2D

ultrahang képultrahang kép3D

Adatok:

CRL: 76 mm

BPD: 29 mm

Rövidítések

Jó tudnod

Még a baba meg sem született, de a magzat a fogantatás 91. napjától - a terhesgondozást végző orvos igazolása alapján - családi adókedvezményre jogosít. A kedvezményt a családi pótlékra jogosult szülő, nevelőszülő, hivatásos nevelőszülő, gyám, valamint a várandós nő vagy házastársa veheti igénybe. Összege az eltartottak számától függ, havi 3 és 10 ezer forint közötti összeg változhat, amelyre az igényt a személyi jövedelemadó bevallásakor lehet érvényesíteni.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Tipp

A meleg fürdő - különösen relaxáló illatú aromaterápiás olajjal vagy habfürdővel - jótékonyan enyhíti a szalagfájdalmak kellemetlen tüneteit.

Nyerd meg a 600 új Kis Felfedezők nyereményjáték

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések