Terhesség hétről hétre

Terhesség hétről hétreFőoldal

A terhesség hányadik hetében jársz?

első trimeszter

második trimeszter

harmadik trimeszter

Rólad

A terhesség során legalább két alkalommal ajánlott felkeresni a fogorvost, tehát itt az ideje az első vizsgálat időpontjának egyeztetéséhez. A baba kihordása alatt különös gondot kell fordítani a szájápolásra. Egyrészt a magzati csontok egészséges fejlődéséhez rengeteg kálciumra van szükség, amelyet a kicsi az anyai szervezetből von el, ha nincs kellő utánpótlás. Másrészt a hormonális változások negatív hatást gyakorolnak az ínyre: a harmadik és a kilencedik hónap között gyakoribb az erőteljes duzzanattal és fájdalommal járó ínygyulladás. A fogak védelmének legegyszerűbb módja a kellő kalcium-, fehérje- illetve B, C és D vitamin bevitel mellett történő gondos szájápolás. Érdemes elkezdeni a fluoridos fogkrém és a fogselyem használatát. Különös gondot kell fordítani a fogmosásra azoknak a kismamáknak, akiknél rendszeres a reggeli rosszullétek jelentkezése. A hányás után a szájban maradó gyomorsav erősen károsítja a fogzománcot, és szuvasodáshoz vezet, ezért érdemes nemcsak vízzel, hanem szájvízzel is átöblíteni a szájüreget.

A babádról

A 10. hétre a magzat összes létfontosságú szerve kialakult, és megkezdik összehangolt, közös működésüket. Az agy rohamos fejlődésnek indul: percenként 250 000 idegsejt jön létre az embrionális agyban! Ha a kicsi fiú lesz, a herék megkezdik a tesztoszteron hormon termelését. A külső felépítés is folyamatosan változik, már kialakult a legtöbb ízület: a váll, a könyök, a csukló, a térd és a boka éppúgy, mint az ujjak és a lábujjak. Ez a hét több szempontból is vízválasztó a terhesség szempontjából: a hét végére befejeződik az embrionális szakasz, és kezdetét veszi a magzati periódus. Ez azt is jelenti, hogy ezt követően a veleszületett rendellenességek kialakulására már igen kevés esély van.

Ultrahang-kép (minta)

ultrahang képultrahang kép2D

ultrahang képultrahang kép3D

Adatok:

CRL: 26 mm

Rövidítések

Jó tudnod

Fontos, hogy elkezdjétek a terhességgel járó támogatások és segélyek böngészését, és ha valami hiányzik a feltételek közül, még idejében pótoljátok. Terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőző két éven belül legalább 180 napon át biztosított volt, és a biztosítás fennállása alatt szült. Jogosult továbbá mindenki, aki a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül, illetve a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl táppénz illetőleg baleseti táppénz folyósításának ideje alatt szül, valamint a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül szül. Az előzetes 180 napi biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie, és bele lehet számítani a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának idejét, illetve a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok idejét. A segély a gondozásba vétel napjától a szülési szabadság hátralévő tartamára annak is jár, aki a csecsemőt örökbe fogadta, ha az örökbefogadáskor rendelkezik a szükséges feltételekkel. Az ellátás a szülési szabadság időtartamára - 168 napig - jár, és összege a napi átlagkereset 70%-a. Az összeg megállapításánál azt a jövedelmet veszik figyelembe, amely után a biztosított szülő egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett volt. A végkielégítés, a prémium és a jutalom összegét illetve az egyéb nem rendszeres jövedelmeket arra az időszakra kell figyelembe venni, amelyre tekintettel adták. Ha az anya az adott időszakban nem rendelkezik 180 napi jövedelemmel, az ellátás összegét az érvényes minimálbér kétszerese - 2004-ben 106000 forint - harmincad részének figyelembevételével állapítják meg. A terhességi-gyermekágyi segély összegéből kizárólag személyi jövedelemadó előleget vonnak. A segély megállapítása iránti igényt a munkáltatóhoz kell benyújtani; ha az nem rendelkezik társadalombiztosítási kifizetőhellyel, akkor továbbítja a székhelye szerint illetékes Egészségbiztosítási Pénztár részére.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Tipp

A kálcium beépülését elősegítő D-vitamin elsősorban a tojásban, a tejtermékekben, az olajos halakban és a margarinban található meg. A napfény szintén növeli a D-vitamin szintjét.

Nyerd meg a 600 új Kis Felfedezők nyereményjáték

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések