Kisgyerek

Nyolc kreatív játékötlet só-liszt gyurmával

Amellett, hogy a gyurma remek kreatív játék, még a kisgyerekek fejlődésér is jó hatással van. Adunk néhány ötletet a só-liszt gyurmás játékhoz.
2023. Október 30.
(Kép forrása: Getty Images)

A gyurmázás nem csak azért remek játék a kisgyerekeknek, mert a formázás, tapicskolás, dekorálás nagyon szórakoztató, de az ezekhez szükséges mozdultok alaposan megdolgoztatják a kéz kisebb izmait. A játék a gyurmával tehát jól fejleszti a kézügyességet, a finommotorikát – ami nagyon fontos lesz a későbbiekben az írás elsajátításához.

A játék többek között a szem-kéz koordinációt is fejleszti, hiszen formázás közben a gyurmát nézi a kisgyerek, kiválasztja a számára szükséges, megfelelő színeket, és különböző eszközökkel is alakíthatja az anyagot. A gyurma-szobrászkodáshoz tehát a kezek és a szemek összehangolt munkájára van szükség. Nyílt végű játékként pedig a kreativitást is fejleszti a gyurma és a só-liszt gyurma, hiszen kedve szerint alkothat belőle a kisgyerek bármit, ami eszébe jut.

Most ehhez a szuper játékhoz hoztunk néhány tippet, kreatív ötletet, amit só-liszt gyurmából is el tudtok készíteni. Ehhez korábban itt mutattunk egy receptet, itt pedig egy másik otthon elkészíthető gyurmát, ami hasonló alapanyagokból áll, viszont egy kicsit melegíteni is kell a tűzhelyen.

A só-liszt gyurmát színezhetitek is, ételfestékkel (a legjobb ehhez a folyékony változat). Az elkészült alkotásokat ki lehet szárítani a levegőn, vagy gyorsítva a folyamatot akár a sütőben is.

Gyurma-sütik és ételek

A kisebbekkel a sütős-főzős szerepjátékhoz is készíthettek különböző játékételeket vagy süteményeket a só-liszt gyurmából. A kekszformák és dekorálók nagyon jól jönnek ennél a játéknál, és a kész alkotásokra tudtok akár mintát is festeni.

Falevél nyomat

Remek őszi projekt, ha a séta során gyűjtötök néhány szép falevelet, majd ezekkel készítetek lenyomatot egy kerek, kinyújtott gyurmadarabra. Ez szép dísz lehet akár így is, ha lyukat fúrtok rá, és majd fellógatjátok. De a levelet körbe is vághatjátok. Száradás után érdemes kifesteni a leveleket.

Madárka és fészek

Formázzatok kismadarakat a só-liszt gyurmából. Különböző magokat, színes gyöngyöket is bele tudtok nyomkodnia szemeinek, illetve dekorálásra, míg a farktolla készülhet akár valódi tollból is – ha ezekkel a módszerekkel díszítitek, levegőn szárítsátok ki a gyurmát! A madárkáknak fészek is kell, ezt is formázzátok meg!

Kézlenyomat, láblenyomat

Már önmagában aranyos lehet egy-egy lenyomat a kis kezekről és talpakról, amikből készíthetted díszeket. De akár körbe is vághatod késsel a lenyomatokat, és kisebb tálkát is formázhattok belőlük.

Só-liszt gyurma állatkert

Készítsetek különböző állatfigurákat: erdei állatokat, háziállatokat, a szavanna lakóit vagy akár dinoszauruszokat. Az elkészült állatkáknak készíthettek egy kis parkot is építőkockákkal felépítve, vagy éppen kartonpapírból.

Házi gyöngyök

A só-liszt gyurmából akár saját gyöngyöket is készíthettek. Ezeknél arra figyeljetek, hogy úgy formázzátok, hogy egy hurkapálcára fűzitek fel, így lesz lyukas a közepe. A gyöngyök lehetnek egyszerű kerek gyöngyök, vagy bármilyen formájúak. Készülhet eleve színes gyurmából, de utólag is meg tudjátok festeni. Száradás után fűzzetek belőlük ékszert.

Felfüggeszthető díszek

Akár már most készülhettek a karácsonyra fehér vagy színes só-liszt gyurma díszekkel. Ehhez sütikiszúróval vágjatok ki különböző formájú díszeket. Szárítás előtt tudtok ezekbe mintákat karcolni vagy különböző sütemény mintázókkal nyomtatni rá, illetve belenyomkodott színes gyöngyökkel díszíteni. Ha pedig száradás után dekorálnátok, akkor kifesthetitek vagy ragaszthattok rá csillámokat. Ne felejtsetek el a formákra lyukat fúrni az akasztónak.

Mozaik

Egy kerekre vagy négyzetesre nyújtott só-liszt gyurma lapra mozaikképet is alkothattok a kisgyermekeddel. Ehhez a legjobb alapanyagok a különböző formájú száraztészták és más száraz alapanyagok, a kagylók, kavicsok, gyöngyök, gombok. A kész alkotást levegőn szárítsátok.

 

(Források: sunshinehouse.com, momjunction.com, artfulparent.com)