babaszoba.hu


Bereczky Nóri baba naplója


2009.január 19-én 14.55-kor születtem Nyíregyházán édesanyám és édesapám legnagyob örömére.A szülésnél Leskó doktor úr anya 8 órás vajúdása után császármetszéssel hozott világra:) Anya a gyermekágyi időszakban talált erre az oldalra, s úgy döntött megörökíti mindennapjainkat, örömteli pillanataimat...

10 -12 hónapos csecsemö fejlödése

2009.12.21. 10:27
A 10-12 hónapos csecsemő fejlődése
A csecsemő testi, mozgás-, értelmi, érzelmi és beszédfejlődés területen nagy léptekkel halad előre. Ezt akár szó szerint is vehetjük, hiszen babánk ebben a korban már lépeget. Ebben az időszakban hallhatjuk tőle az első szót, kifejezést.

10 hónapos kor:
Kapaszkodva feláll és lépeget. A járás kezdetben bizonytalan, széles alapon, merev térdekkel történik, közben pedig keresi egyensúlyát. A már biztossá vált ülés miatt leggyakrabban ülve játszanak. A manipuláció egyre inkább tökéletesedik. A kéz lágy porcos csontozata fokozatosan megszilárdul. Fogás közben a hüvelykujját harapófogószerűen használja, mivel még nem áll szembe a többi ujjával. A legtöbb gyermeknél már ilyenkor megfigyelhető, hogy előnyben részesíti valamelyik kéz használatát. A tárgyakat már egymásra rakja és elkezd építeni.

Öltöztetéskor karját, lábát kihúzza ill. bedugja a ruhákba.

Kérdéseket, felszólításokat megért, ha ismerős személy mondja neki, sőt reagál is rá. A kettőzött ajakhangokat ismételgeti („ma-ma”, „pa-pa”).

11-12 hónapos kor:
Egy éves korukra a gyermekek megháromszorozzák születési testtömegüket, testhosszuk pedig átlagosan 25 cm-rel több, mint születési hosszuk, így átlagosan 75-80 cm hosszúak. A fej a test teljes hosszának már csak 20 %-át teszi ki. Egy éves korára a legtöbb csecsemőnek nyolc foga van. A test felezési pontja átkerül a köldök alá, ami járáskor megkönnyíti az egyensúlyozást.

Kapaszkodva, kezét fogva vagy segítség nélkül, önállóan sétál. Még mindig sokat mászik, mert úgy nagyobb biztonságban érzi magát.

Két-három tárggyal manipulál, kivesz, berak, illesztget, gyűjtöget, egymásba rak, 2-3 darabbal épít. Ujjait már olyan helyzetbe tudja rendezni, ami megfelel a megfogni kívánt tárgy méretének.

Ragaszkodik a családtagokhoz, ismerősökhöz, idegenekkel tartózkodó. Az anyjával szoros, meghitt kapcsolatban van, átveszi hangulatát, ismeri a leggyakoribb reagálási módjait. Jól ismeri a napirendjét. Szeret fürödni, öltöztetés, etetés közben egyre több önálló megnyilvánulása van. Tudja, mit jelent a „Nem szabad!”. Hallgat a nevére. Tiltakozik, ha valami nem tetszik neki. Néha dühkitöréseket produkál, s ezzel azt próbálgatja, hogy milyen hatást tud gyakorolni embertársaira.

A gyermekek többsége egy éves kora körül mondja ki az első szót. Első szónak tekinthető minden olyan kifejezés, amit a gyermek következetesen használ valaminek a megjelölésére. A szótagsorokat olyan hangsúllyal mondja, ami az anyanyelvére jellemző. Ezt halandzsának nevezzük.

Ebben a korban a gyermekek legjellemzőbb tevékenysége a próbálgatás és kísérletezés, ami a beszédükben, a mozgásukban és a játékukban egyaránt megfigyelhető. Tudatosan utánozzák a felnőttek mozdulatait, beszédét, gesztusait, cselekvéseit. Késleltetett utánzásra is képesek, vagyis olyan személyeket is utánoznak, akik nincsenek is jelen.

Közvetlen környezetét jól ismeri, tud benne tájékozódni. Rendelkezik emlékezettel. A tárgyakat színük és formájuk alapján csoportosítja. A gyakran ismétlődő eseményeket időhöz és térhez kapcsolja. Az elguruló labda után nem a legrövidebb úton megy, hanem annak nyomvonalán.

(A cikket beküldte: paratamatu)
Címkék:
Tetszett ez a bejegyzés?Értékeld!
(1 értékelés eddig)

Hozzászólások (Még nem érkezett hozzászólás)

Szeretnél hozzászólni Te is? Kérjük lépj be előbb!
Sikeres belépés után a rendszer automatikusan visszadob ide!

A blog létrehozója és / vagy tulajdonosa kizárólagos felelősséget vállal az általa létrehozott és / vagy szerkesztett blog teljes tartalmáért. A HáziPatika.com Kft. - mint a babaszoba.hu oldal tulajdonosa - a portálon látogatói által szerkesztett blogok igazság- és valóságtartalmért, valamint az azokban elhelyezett tartalommal összefüggésben semmilyen felősséget nem vállal.

Ugrás a lap tetejére

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s
A blogról
Szerző:antekÜzenetoffline
antek
  • Összesített tetszési index:

  • Bejegyzések száma: 354 db
  • Létrehozva: 2009.03.28. 09:14
  • Módosítva: 2009.07.26. 18:30
Címkék
Mi ez?

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2017 Central Digitális Média Kft. - Minden jog fenntartva