Gyerek

Szénanátha: mit tehetünk a kezelés mellett?

Becslések szerint a magyar lakosság több mint 20 százaléka szenved valamilyen allergiától, ami nagyjából megfelel az európai átlagnak. Az allergiát leggyakrabban okozó pollenek azonban régiónként eltérőek - nálunk a parlagfű dominál.
2017. November 07.

Sajnos részben ez utóbbi számlájára is írható, hogy Magyarországon az allergiás szénanáthások száma az elmúlt évtizedben duplájára nőtt: országosan 15-17 százalék, Budapesten 20 százalék fölötti értékre. Tetézi a gondot, hogy a pollen körülbelül minden harmadik erre érzékeny szénanáthásnál asztmát is kiválthat.

Mi a következménye az allergiának?

A pollenek által kiváltott allergiás tünetek a nappal tapasztalt kellemetlenségek mellett az éjszakai pihenést, regenerációt is lehetetlenné teszik, milliók életét keserítve meg. Az állandó fáradtság, ingerlékenység, koncentrációs nehézségek otthoni és munkahelyi konfliktusokhoz is vezethetnek, jelentősen rontva az emberi kapcsolatokat, a teljesítőképességet, a teljes életminőséget. A legrosszabb, hogy közlekedési baleseteket is kiválthat a figyelem lanyhulása, a fáradtság. Sajnos sok páciensnek a pollenszezon elmúlta sem hoz enyhülést: a beltéri allergének (poratka, penészgombák, állati szőrök) az év bármely szakában kiválthatnak allergiás tüneteket az arra érzékenyeknél.

Az allergiás nátha kezelése

Az allergiás nátha és az allergiás kötőhártya-gyulladás kezelésében eddig két megközelítési módról beszélhettünk. Egyrészt a “klasszikus” terápiáról, azaz tüneti kezelésről, melynek alapját az antihisztamin-készítmények adják, másrészt az allergénspecifikus immunterápiáról. Utóbbi már oki kezelést jelenthet, ráadásul az allergiás nátha mellett az allergiás asztma kezelésében is sikeresen alkalmazható az esetek jelentős részében.

Mit tehetünk ezek mellett? A nemzetközi és a hazai szakmai irányelvek is felhívják a figyelmet az allergénmentesítés fontosságára a tünetek megelőzése érdekében.

Mit jelent az allergénmentesítés?

Az allergénmentesítés alapja a megfigyelés, hogy a tünetek erőssége szoros összefüggést mutat az allergiát kiváltó anyagok (pollen, állati szőr, poratka stb.) légköri koncentrációjával. Száraz, meleg időben általában magasabb a pollen koncentrációja, emellett a szél felkavarhatja a polleneket, így a pollenszám gyakran olyan magas is lehet (akár a szobában is), hogy a hagyományos kezelés mellett is megmaradhatnak a tünetek. Az esők kimossák a polleneket a légkörből, ilyenkor enyhülnek az allergiás panaszok is. Ugyanakkor lakáson belül is sokat tehetünk a pollenszám csökkentése érdekében, a tünetek enyhítéséért.

Jelentősen csökkenthetőek a tünetek például:

  • a pollenszezonban végzett, rendszeres esti öblítő hajmosással, amely kimossa a hajban, szemöldökben napközben megragadt, nagyobb koncentrációjú polleneket
  • az ablakok zárása szintén segíthet a pollenek lakáson kívül tartásában (persze, időnként muszáj szellőztetni)
  • az utóbbi években elterjedtek azok a légtisztító készülékek, amelyek képesek a szoba levegőjét átszűrve tisztítani a különböző méretű beépített szűrők segítségével.
  • Fontos azt is tudni, hogy a polleneket a levegőben lévő nedvesség, valamint a légszennyező anyagok, különösen a kipufogógázok képesek tovább roncsolni, így eredeti méretüknél jóval kisebb, de annál agresszívebb pollentöredékek, molekulák is nagy számban keletkeznek ilyenkor, melyeket a hagyományos pollenszűrők és a kisebb kapacitású légtisztítók nem tudnak hatékonyan kiszűrni.

    A különféle beltéri levegőtisztító berendezések otthon és a munkahelyen is képesek a levegőt megtisztítani. Amennyiben ilyen beruházásban gondolkodik valaki, mindenképpen célszerű szakemberrel konzultálni a vásárlás előtt. Légúti allergiában szenvedőknek olyan levegőtisztító készüléket érdemes választaniuk, amely alkalmas az egészen kicsi, a hagyományos polleneknél is kisebb méretű szennyező részecskék eltávolítására. Így az agresszív, “roncsolt” pollenek is kiszűrhetőek. Mindez jó kiegészítője lehet a gyógyszeres kezelésnek, hozzájárulva a tünetek jelentősebb enyhüléséhez, megszüntetéséhez. (X)

    A cikk megjelenését a Philips Magyarország támogatta.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • Légúti allergia tünetei és kezelése gyerekeknél
  • Nem tudni, miért van ennyi allergiás
  • Asztma és szénanátha együtt járhat