Terhesség hétről hétre

BabakonyhaFőoldal

Tökös rizs

   

A dietetikus véleménye:

Nagyon ízletes és változatosan elkészíthető köret. Helyes, hogy a sót és borsot kihagyjuk a baba részéből. Mindig friss, szezonális zöldségekkel készítsük.

Hozzávalók:

  • 1 ek olaj vagy vaj
  • 1 bögre rizs
  • víz vagy húsleves
  • zöldségek: cukkini, padlizsán, tök, 2-3 paradicsom gerezdekre vágva, egy kis fej lila-, póré- vagy újhagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, de lehet bele tenni: sárgarépát, paprikát, zöldbabot, zöldborsót, karfiolt, brokkolit.
  • Zöldfűszerek ízlés szerint: petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű vagy rozmaring, só, bors, őrölt kömény.

Elkészítés:

Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal vagy vajjal. A zöldségeket megtisztítom, a tökfélék magját eltávolítom - padlizsánt kettévágva besózom, a kiengedett levét felitatom (elő lehet sütni) - felaprítom és beleszórom a tepsibe, majd megszórom a sóval és a fűszerekkel. Hozzáadok egy bögre alaposan megmosott rizst, összekeverem. Annyi alaplevet vagy vizet locsolok rá, hogy ellepje a hozzávalókat. A tálat lefedem, és előmelegített sütőbe teszem. Fél-háromnegyed óra alatt elkészül. A kicsiét külön tálban készítem: nem sózom, borsozom, csak a zöldfűszerekkel, hagymával, fokhagymával ízesítem. Figyelek, hogy a padlizsán és a paradicsom magjai az ő ételébe ne kerüljenek.

Tetszett a recept? Értékeld!

(353 értékelés eddig)

Számításainkat aNutricompsegítségével végeztük!