Terhesség

Orosháza Városi Önkormányzat Kórháza

Az orosházi kórház munkatársai új szemlélettel és nagy szeretettel várják a babát váró családokat.
2011. Április 08.

Soha ilyen kevés szülésünk nem volt – mondja szomorúan dr. Patakfalvi János. – Évek óta csökken a születésszám, ez máshol is így van. Központi terhesgondozást végzünk, a Mozgó Szakorvosi Szolgálat nem működik, mivel a védőnői rendelők felszereltsége nem jó. Ma már a beutalóhoz kell számítógép, naplószám, online kapcsolatra lenne szükség a kórházzal. A felkészítő tanfolyamot védőnőink tartják. A szülőszobát meg lehet nézni, de ha valaki lemaradna a csoportos látogatásról, külön is szívesen körbevezetjük. A császármetszés aránya városi kórházhoz képest viszonylag magas, de ez jelentős százalékban az előző műtétek miatt van.

– Mindig az első császármetszést kell jól meggondolni, mert legtöbbször az vonja maga után a többit – folytatja az osztály vezetője. – Ikerszülés, a baba medencevégű fekvése esetén eleve császármetszést tervezünk. Kivéve, ha a medencevégű fekvés nem az első szülésnél fordul elő. Ekkor annak alapján mérlegelünk, hogyan halad a szülés, mekkora a becsült súly, mekkorák voltak az előző babák.

Orosháza Városi Önkormányzat Kórháza

Hüvelyi szülés után a kisbabát a mama hasára fektetik, császármetszésnél az előmelegített asztalra, ahol vizsgálatra, nyákszívásra, mérésre kerül sor. Ezután pólyát kap a pici, a kétórás megfigyelési időben megszoptathatja az édesanyja, majd az inkubátorban melegszik. Minden kórterem rooming-in rendszerben működik, de éjszakára a legtöbb babát beviszik az újszülöttszobába. Reggel fél 7-kor viszik ki először a piciket édesanyjukhoz.

Látogatásunkkor a babák egy része az újszülöttszobában tartózkodott.

– Az anya beviheti a kisbabát az újszülöttszobába, ha pihenni szeretne – mondja a főorvos. – A többedszer szülők már tudják, mi vár rájuk otthon, itt kell kihasználni a segítséget és a nyugalmat. A nővérek szakszerűen támogatják a szoptatást, hiszen nincs jobb az anyatejnél. Volt időszak, amikor nem volt divat a szoptatás. Én az igény szerinti etetést tartom jónak: ha éhes a pici, egyen, ha nem, nem erőltetjük. Teát minden baba kap, de tápszeres pótlásra ritkán van szükség. Jó csapat dolgozik itt, szeretjük a szakmánkat, jöjjenek ide szülni! – zárja a beszélgetést Patakfalvi főorvos.

Tények, adatok:

Éves születésszám: 430 körül

A császármetszés aránya 28-30 százalék.

Egy egyágyas és egy háromágyas szülőszoba van, modern, szülőszékké alakítható ággyal.

Vajúdást segítő labda rendelkezésre áll.

Szülésznőválasztás lehetséges.

Beöntést rutinszerűen végeznek, a borotválás nem kötelező, gátmetszésre a súlyos sérülések elkerülése érdekében kerül sor, a gátvédelmet mindig megpróbálják.

A fájdalomcsillapítás injekcióval, masszázzsal, meleg zuhannyal történik, a kismama vihet be magával természetes szereket.

A császármetszések túlnyomó részét gerincérzéstelenítésben végzik.

Szülésnél családtag lehet jelen. Gyakori az apás szülés, de volt már testvér- és nagymamás szülés is.

A gyermekágyas részlegen összesen négy szoba van, három- és négyágyasak.

Terhespatológia, újszülöttpatológia működik.

Látogatni a folyosón és az előtérben lehet.

(A cikk a 2011 februári állapotot tükrözi.)

Forrás: Kismama magazin