FórumFőoldal

Belépés a fórumba

Regisztráció

Keresés a fórumokban


Részletes keresés

Részletes keresés

Eredmények mutatása szinten.

Egyszerű keresés

Időrendben
Válasz/oldal:

Összesen: 38 db üzenet, 4 oldalon

Nyitó hozzászólás:

MegjelenítBezár

alexannaofflineüzenet

regisztrálva: 2003.05.21.

hozzászólások: 1211

életkor: 45 év

gyerekek:
 • Lány
 • Utolsó belépés:
  2012.05.23. 17:09:59
 • Gyerekek:
  - Alexandra Anna, 2000. 12. 06.
alexanna  2003.11.03. 17:14

1.

Az origón találtam a következő cikket! ÉRDEKES!

Ausztriában a közelmúltban két neves üzletláncban is sikerült elérnie a Greenpeace aktivistáinak, hogy beszüntessék két, az emberi egészségre ártalmas vegyületet tartalmazó termék forgalmazását. Ami pedig az osztrákokra veszélyes, az bizonnyal ránk nézve is az - hívták föl a figyelmet a szervezet magyarországi képviselői, ezért Magyarországon is elvárják a veszélyes kozmetikumok forgalomból való kivonását.
Osztrák Greenpeace-aktivisták október közepén egy akciójuk során egyszerűen lepakolták a Billa-Bipa üzletlánc linzi áruházának polcairól az összes Penaten babakrémet, mivel abban egészségre ártalmas MDGN (metildibromo-glutaronitril) vegyület található. Ezzel egyidejűleg aktivisták egy másik csoportja a bolt előtt "Ki a veszélyes kemikáliákkal a polcokról!" feliratú transzparenssel tiltakozott. A REWE cégcsoport, melyhez a Billa is tartozik, az akció után konkrét ígéretet tett arra, hogy megszünteti a Penaten babakrém értékesítését.

A környezetvédő szervezet egy másik akciója is hasonló sikerrel járt: a Greenpeace nyomására az osztrák Zielpunkt üzletlánc (a magyar Plus üzletláncot is birtokló Tengelmann cégcsoport osztrák tagja) október elején ultimátumot adott beszállítóinak, hogy 30 napon belül változtassák meg azon MDGN-t és triklozánt tartalmazó termékek összetevőit, vagy cseréljék le a termékeket. Az ultimátum lejártakor a Zielpunkt azonnali hatállyal megszünteti mindazon termékek értékesítését, melyek továbbra is MDGN-t, illetve triklozánt tartalmaznak. A Greenpeace követeli, hogy minden magyar üzletlánc szüntesse be a triklozán- és MDGN tartalmú kozmetikumok, fogkrémek és tisztálkodószerek forgalmazását Magyarországon.

"Bízunk benne, hogy a Plus cégcsoport minden ország lakosait azonos értékrendnek veti alá, így egy veszélyesnek ítélt terméket nem csupán egy országban, hanem mindenhol kivon a forgalomból" - nyilatkozták a Greenpeace Magyarország munkatársai. A cégcsoporthoz ezért eljuttaták levelüket, amiben a MDGN tartalmú kozmetikumok, fogkrémek és tisztálkodószerek forgalmazásának beszüntetésére szólították föl az üzletláncot, ám választ mindeddig nem kaptak. Amenyiben november folyamán a cég nem tesz eleget a fölszólításnak, az ausztriaihoz hasonló akciókra kell számítania hazai boltjaiban - tudta meg az [origo] Nemes Noémitől, a Greenpeace kampányszervezőjétől.

A triklozán fertőtlenítő- és tartósítószer, mellyel legtöbbször fogkrémek összetevőjeként találkozhatunk, megtalálható például a Blend-a-med Complete fogkrémben is. Fogászati tanácsadók nem javasolják használatát, mert a triklozán nem tud különbséget tenni barát és ellenség között: nem csak a lepedék kialakulásáért felelős csírákat pusztítja el, hanem az egészséges szájflóraért felelős mikroorganizmusokat is.

Az MDGN tartósítószer, amely embereknél allergiás tüneteket válthat ki, és súlyos bőrgyulladást okozhat. Az EU kozmetikai adalékanyagok vizsgálatáért felelős tudományos bizottsága a jelenleg megengedett 0,1-es határértéket a felhasználókra nézve veszélyesnek ítélte. A kutatási eredmények hatására az Európai Unió 2003. szeptember végén olyan direktívát fogadott el, amely 2005-től megtiltja az MDGN használatát a bőrbe felszívódó kozmetikai szerek (pl. krémek) előállítása során.

MDGN :
A metildibromo-glutaronitril Európában a leggyakrabban használt tartósítószer a kozmetika terén, melyet babaápolókrémekben, arc- és kézkrémekben, arclemosókban, napkrémekben és tusfürdőkben találhatunk meg. Az MDGN embereknél allergiás tüneteket válthat ki, és súlyos bőrgyulladást okozhat. Új, dániai vizsgálatok kimutatták, hogy krémekben már a 0,015 % MDGN-tartalom is allergiát okozhat. Ezenkívül az is kiderült, hogy a bőrünkről lemosható termékek is, mint a szappan, tusfürdő, samponok, már a 0,1 százalékos határérték alatt (ez jelenleg az EU-ban megengedett) is érzékenységet, sőt többszöri érintkezés esetén bőrgyulladást okoznak.

Mindezek ellenére csak két év múlva vonják ki az EU piacáról azokat a bőrbe szívódó krémeket, amelyek MDGN-t tartalmaznak. A lemosható kozmetikai cikkekben viszont ezután is megengedett lesz ez a veszélyes tartósítószer 0,1% koncentrátumban. Az Európai Bizottság új direktívája az MDGN felhasználásának korlátozásával tehát nem tud teljes mértékű védelmet biztosítani - főleg nem kisgyermekek számára.


Triklozán:
A triklozán szintetikus alapú tartósítószer, amelyet baktérium- és gombaölő hatása miatt a kozmetikaipar számos termékében, illetve fogkrémekben, szappanokban és lábápolókban is megtalálható. A triklozán allergiát okozhat, megtámadhatja a bőr természetes savvédőköpenyét, és károsíthatja a májat. Ha egy fogkrém triklozánt tartalmaz, a szájhigiénia veszélyessé válhat, ha lenyeljük és az emésztőrendszerbe kerül, az emésztéshez fontos bélbaktériumokat is károsíthatja.

A triklozán előállítása során mérgező anyagok keletkezhetnek, pl. dioxinok és furánok. A triklozán széles körben való alkalmazása bizonyíthatóan ellenálló csírák kialakulásához vezet, a triklozán rendszeres használatával pont az ellenkezőjét érjük el, mint amit akartunk: a kórokozók ellenállóvá válnak, és már nem lehet őket célzottan legyőzni.

A triklozánt az Európai Unió a környezetszennyező anyagok kategóriájába sorolja. Biológiailag nehezen bomlik le, mérgező az élővizek és a halak számára. Ha a triklozán bekerül a folyókba, UV-sugárzás hatására enyhén mérgező dioxinok keletkezhetnek belőle. Klórral kezelt vízzel a folyókba kerülve a triklozán az enyhén mérgező dioxinnál viszont már lényegesen veszélyesebb anyaggá alakul át, s a folyamat végén az antibakteriális szappan, fogkrém egy súlyosan mérgező dioxinfajtával szennyezi a környezetet, ami rendkívül káros a vízben megtalálható organizmusokra, és maradandó károkat okozhat a folyóvizekben.


Enikő
:| :| :| :| :| :| :| :| @char @char @char :| :| @char

Válaszolok

anon_482659offline

regisztrálva: 2003.03.14.

 • Utolsó belépés:
  2005. 08. 02. 20:52:49
anon_482659  2003.11.06. 11:24, előzmény:  1.

8.

Sziasztok!
Ha valakit bővebben érdekel a dolog, a www.greenpeace.at oldalról kérhet listát a "gyanús" kozmetikumokról, csak regisztrálni kell.
Ági ;)

Válaszolok

dolinelofflineüzenet

regisztrálva: 2003.01.28.

hozzászólások: 1787

gyerekek:
 • Fiú
 • Lány
 • Utolsó belépés:
  2011. 12. 04. 22:18:22
 • Gyerekek:
  - Gábor, 2002. 12. 01.
  - Katalin Paula, 2005. 08. 01.
dolinel  2003.11.05. 20:39, előzmény:  6.

7.

Sziasztok,
Tán nem mondok újat, de úgy tudom, hogy pár éve végigsöpört az országon egy papír, egész részletesen leírta, hogy az egyessel kezdődőek egyszerű, természetes anyagok,a kettesekre nem emlékszem, ezzel szemben pl. az E330, amit mindenbe beletesznek, a citromsav, rákkeltő, és senkit nem érdekel, hogy az, mert tartósítószer.És tartósít.Bébiételt is.Hirtelenjében ennyi.D Kati

Válaszolok

anon_458264offline

regisztrálva: 2003.07.21.

 • Utolsó belépés:
  2005.01.11. 13:30:06
anon_458264  2003.11.04. 08:41, előzmény:  4.

6.

Kedves kkata!

Ezekből a "fincsi" termékekből sajnos a mai napig nem vonták ki a káros anyagokat, mivel nálunk nem vonták vissza ezeknek az adalékanyagoknak a használatát. Érdekességképpen nézzétek meg a kaják összetevőinek leírását. Az E110 pl minden második kajánál fel van tüntetve... @char

Válaszolok

piukaofflineüzenet

regisztrálva: 2002.10.28.

hozzászólások: 25851

piuka  2003.11.04. 08:13, előzmény:  4.

5.

....és helyettesíttték mással amiről majd a jövőben derül ki,hogy káros.
@char @char
De ez megdöbbent, hogy a halrudakban is van ilyen izé! @char

Válaszolok

kkataofflineüzenet

regisztrálva: 2003.04.07.

 • Utolsó belépés:
  2012. 04. 24. 20:52:12
kkata  2003.11.03. 23:00, előzmény:  3.

4.

E-számokról írt cikk részlete:
Az USA-ban és a volt Szovjetunió utódállamaiban már megtiltották az E 110 és az E 123 használatát.Ezt tartalmazzák többek között a MAMBA, SMARTIES, HARIBO, A CSOKIGOLYÓ CUKORKÁK, AZ IGLO HALRUDAK, A VANILIAPUDING, EGYES SZÓSZOK.
:( :( :(
A cikk kb. egy éve jelent meg, hátha azóta már kivonták ezekből az egyébként fincsi termékekből a káros anyagokat...
Éva

Válaszolok

alexannaofflineüzenet

regisztrálva: 2003.05.21.

hozzászólások: 1211

életkor: 45 év

gyerekek:
 • Lány
 • Utolsó belépés:
  2012.05.23. 17:09:59
 • Gyerekek:
  - Alexandra Anna, 2000. 12. 06.
alexanna  2003.11.03. 17:51, előzmény:  2.

3.

HAli!
Persze nem kell mindent annyira komolyan venni, de én is ezt használtam és gondoltam érdekel még valakit! @char
Amúgy mindenben van olyan anyag amiről előbb vagy útóbb kiderül, hogy ezért vagy azért nem jó! ( jó mondat lett, bocsi)
De legyünk óvatosak! @char
E.

Válaszolok

siposemofflineüzenet

regisztrálva: 2003.03.23.

hozzászólások: 7185

gyerekek:
 • Fiú
 • Utolsó belépés:
  2010. 12. 21. 12:34:20
 • Gyerekek:
  - Máté, 2001. 01. 26.
siposem  2003.11.03. 17:29, előzmény:  1.

2.

Ez marha jó, én a lányomnál az a penaten krémet használtam méghozzá jó drágán vettem utóbb kiderült hogy nem jó, mosom a fogam rendesen de mint látjuk nem jó az sem, lassan már tényleg azt sem tudjuk hogy mi jó. Mostanság annyira írják hogy koleszterin így koleszterin úgy, és hogy fözzünk olajjal mert az milyen nagyon jó, erre nemrég olvastam valahol, hogy ugye utóbb kiderült hogy az olaj sem olyan jó mit ahogy azt mondják, oké én egyébként csak libazsírral főzök ez ugye rám nem vonatkozik, de könyörgöm kb. 4-5 órát kéne vásárolni ahhoz hogy végigolvassam a termékek papírját, hogy nekem mi jó és mi nem jó.
Pl. amikor a lányom kicsi volt csak egyfajta gyerekgrízt volt hajlandó megenni de azt is csak a boltit (dobozos ha jól emlékszem egy bohóc volt rajta) mert az neki nem volt jó amit én főzök, hát jó akkor egye azt amit szeret gondoltam, de egyszer amikor keresem a grízt a polcon csak egy papírt találok ott amire ki volt írva, hogy HATÁROZATLAN IDEIG NEM KAPHATÓ MERT RÁKKELTŐ ANYAGOK MIATT BEVIZSGÁLJÁK, vagy valami ilyesmit olvastam.
Anett

Válaszolok

alexannaofflineüzenet

regisztrálva: 2003.05.21.

hozzászólások: 1211

életkor: 45 év

gyerekek:
 • Lány
 • Utolsó belépés:
  2012.05.23. 17:09:59
 • Gyerekek:
  - Alexandra Anna, 2000. 12. 06.
alexanna  2003.11.03. 17:14

1.

Az origón találtam a következő cikket! ÉRDEKES!

Ausztriában a közelmúltban két neves üzletláncban is sikerült elérnie a Greenpeace aktivistáinak, hogy beszüntessék két, az emberi egészségre ártalmas vegyületet tartalmazó termék forgalmazását. Ami pedig az osztrákokra veszélyes, az bizonnyal ránk nézve is az - hívták föl a figyelmet a szervezet magyarországi képviselői, ezért Magyarországon is elvárják a veszélyes kozmetikumok forgalomból való kivonását.
Osztrák Greenpeace-aktivisták október közepén egy akciójuk során egyszerűen lepakolták a Billa-Bipa üzletlánc linzi áruházának polcairól az összes Penaten babakrémet, mivel abban egészségre ártalmas MDGN (metildibromo-glutaronitril) vegyület található. Ezzel egyidejűleg aktivisták egy másik csoportja a bolt előtt "Ki a veszélyes kemikáliákkal a polcokról!" feliratú transzparenssel tiltakozott. A REWE cégcsoport, melyhez a Billa is tartozik, az akció után konkrét ígéretet tett arra, hogy megszünteti a Penaten babakrém értékesítését.

A környezetvédő szervezet egy másik akciója is hasonló sikerrel járt: a Greenpeace nyomására az osztrák Zielpunkt üzletlánc (a magyar Plus üzletláncot is birtokló Tengelmann cégcsoport osztrák tagja) október elején ultimátumot adott beszállítóinak, hogy 30 napon belül változtassák meg azon MDGN-t és triklozánt tartalmazó termékek összetevőit, vagy cseréljék le a termékeket. Az ultimátum lejártakor a Zielpunkt azonnali hatállyal megszünteti mindazon termékek értékesítését, melyek továbbra is MDGN-t, illetve triklozánt tartalmaznak. A Greenpeace követeli, hogy minden magyar üzletlánc szüntesse be a triklozán- és MDGN tartalmú kozmetikumok, fogkrémek és tisztálkodószerek forgalmazását Magyarországon.

"Bízunk benne, hogy a Plus cégcsoport minden ország lakosait azonos értékrendnek veti alá, így egy veszélyesnek ítélt terméket nem csupán egy országban, hanem mindenhol kivon a forgalomból" - nyilatkozták a Greenpeace Magyarország munkatársai. A cégcsoporthoz ezért eljuttaták levelüket, amiben a MDGN tartalmú kozmetikumok, fogkrémek és tisztálkodószerek forgalmazásának beszüntetésére szólították föl az üzletláncot, ám választ mindeddig nem kaptak. Amenyiben november folyamán a cég nem tesz eleget a fölszólításnak, az ausztriaihoz hasonló akciókra kell számítania hazai boltjaiban - tudta meg az [origo] Nemes Noémitől, a Greenpeace kampányszervezőjétől.

A triklozán fertőtlenítő- és tartósítószer, mellyel legtöbbször fogkrémek összetevőjeként találkozhatunk, megtalálható például a Blend-a-med Complete fogkrémben is. Fogászati tanácsadók nem javasolják használatát, mert a triklozán nem tud különbséget tenni barát és ellenség között: nem csak a lepedék kialakulásáért felelős csírákat pusztítja el, hanem az egészséges szájflóraért felelős mikroorganizmusokat is.

Az MDGN tartósítószer, amely embereknél allergiás tüneteket válthat ki, és súlyos bőrgyulladást okozhat. Az EU kozmetikai adalékanyagok vizsgálatáért felelős tudományos bizottsága a jelenleg megengedett 0,1-es határértéket a felhasználókra nézve veszélyesnek ítélte. A kutatási eredmények hatására az Európai Unió 2003. szeptember végén olyan direktívát fogadott el, amely 2005-től megtiltja az MDGN használatát a bőrbe felszívódó kozmetikai szerek (pl. krémek) előállítása során.

MDGN :
A metildibromo-glutaronitril Európában a leggyakrabban használt tartósítószer a kozmetika terén, melyet babaápolókrémekben, arc- és kézkrémekben, arclemosókban, napkrémekben és tusfürdőkben találhatunk meg. Az MDGN embereknél allergiás tüneteket válthat ki, és súlyos bőrgyulladást okozhat. Új, dániai vizsgálatok kimutatták, hogy krémekben már a 0,015 % MDGN-tartalom is allergiát okozhat. Ezenkívül az is kiderült, hogy a bőrünkről lemosható termékek is, mint a szappan, tusfürdő, samponok, már a 0,1 százalékos határérték alatt (ez jelenleg az EU-ban megengedett) is érzékenységet, sőt többszöri érintkezés esetén bőrgyulladást okoznak.

Mindezek ellenére csak két év múlva vonják ki az EU piacáról azokat a bőrbe szívódó krémeket, amelyek MDGN-t tartalmaznak. A lemosható kozmetikai cikkekben viszont ezután is megengedett lesz ez a veszélyes tartósítószer 0,1% koncentrátumban. Az Európai Bizottság új direktívája az MDGN felhasználásának korlátozásával tehát nem tud teljes mértékű védelmet biztosítani - főleg nem kisgyermekek számára.


Triklozán:
A triklozán szintetikus alapú tartósítószer, amelyet baktérium- és gombaölő hatása miatt a kozmetikaipar számos termékében, illetve fogkrémekben, szappanokban és lábápolókban is megtalálható. A triklozán allergiát okozhat, megtámadhatja a bőr természetes savvédőköpenyét, és károsíthatja a májat. Ha egy fogkrém triklozánt tartalmaz, a szájhigiénia veszélyessé válhat, ha lenyeljük és az emésztőrendszerbe kerül, az emésztéshez fontos bélbaktériumokat is károsíthatja.

A triklozán előállítása során mérgező anyagok keletkezhetnek, pl. dioxinok és furánok. A triklozán széles körben való alkalmazása bizonyíthatóan ellenálló csírák kialakulásához vezet, a triklozán rendszeres használatával pont az ellenkezőjét érjük el, mint amit akartunk: a kórokozók ellenállóvá válnak, és már nem lehet őket célzottan legyőzni.

A triklozánt az Európai Unió a környezetszennyező anyagok kategóriájába sorolja. Biológiailag nehezen bomlik le, mérgező az élővizek és a halak számára. Ha a triklozán bekerül a folyókba, UV-sugárzás hatására enyhén mérgező dioxinok keletkezhetnek belőle. Klórral kezelt vízzel a folyókba kerülve a triklozán az enyhén mérgező dioxinnál viszont már lényegesen veszélyesebb anyaggá alakul át, s a folyamat végén az antibakteriális szappan, fogkrém egy súlyosan mérgező dioxinfajtával szennyezi a környezetet, ami rendkívül káros a vízben megtalálható organizmusokra, és maradandó károkat okozhat a folyóvizekben.


Enikő
:| :| :| :| :| :| :| :| @char @char @char :| :| @char

Válaszolok

Ugrás a lap tetejére

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések