Baba

Babaholmik, melyeket nyugodtan megvehetsz használtan

Bárki bármit mond, egy kisbaba bizony sokba kerül. Szerencsére, jó néhány holmit beszerezhetsz használtan is! De azt is elmondjuk, miből érdemesebb inkább újat vásárolni.
2018. Szeptember 28.
Játékot és ruhát is vehetünk használtan a gyereknek

Egész iparág épül a kisbabát váró szülőkre, és szinte csak a pénztárcánk szab határt annak, hogy mennyit is költünk a babakelengyére: babakocsitól kiságyig, az apró ruháktól a lázmérőig rengeteg nélkülözhetetlen (vagy éppen annak tűnő) holmit megvásárolhatunk. De nem mindenkit vet fel a pénz, és arról sem feledkezhetünk el, hogy az első években bizony kieshet az egyik szülő keresete, éppen ezért sok anyuka keresi azokat a lehetőségeket, melyekkel egy kicsit spórolhat.

Vannak olyan szerencsések, akik sok holmit megörökölnek, és olyanok is, akik ajándékba kapják a babakelengye egy részét. A többieknek nagy segítség lehet használtan vásárolni, így ugyanis az eredeti vételár akár 50-70 százalékát is megtakaríthatjuk. Rengeteg lehetőségünk van használt babaholmikat vásárolni: érdemes böngészni az aukciós oldalakat, belépni facebookos csoportokba vagy ellátogatni a helyi bababörzékre.

Mit éri meg használtan megvenni?

Életük első hónapjaiban rengeteget nőnek a babák, és könnyen előfordulhat, hogy az imádnivalóan apró babaruhákat csak egy-egy alkalommal adjuk rájuk. Nincs idő arra, hogy “elhordják”, elhasználják ezeket, úgyhogy szinte új, hibátlan holmikat találhatunk fillérekért!

A játékokat is gyorsan “kinőhetik” a kicsik, hiszen más érdekel egy mászni tanuló babát, mint egy totyogót. Azt sem lehet előre megjósolni, hogy mely játékokkal játszik majd szívesen a baba, és melyek lesznek azok, melyek csak porfogónak jók. A babákat egyáltalán nem érdekli, hogy játszott-e már egy másik gyerek a játékukkal, és a bébijátékok nem is használódnak el annyira, hogy ne lehetne őket továbbadni.

Azokból a tárgyakból, bútorokból is nyugodt szívvel kereshetünk használtat, melyet csak viszonylag rövid ideig használnak a kisbabák. Ezek közé tartoznak például a pihenőszékek, babahinták, járókák, játszószőnyegek, utazóágyak, sőt még a kiskádak is.

A babakocsi általában az egyik legdrágább tétel a babakelengyében, de ha használtan vesszük, százezer forintot is megspórolhatunk! A babakocsit mindenképpen nézzük meg személyesen vásárlás előtt, és az sem árt, ha még vásárlás előtt utánanézünk, van-e lehetőség hiányzó vagy hibás alkatrészek cseréjére, külön kiegészítők vásárlására, rendelésére.

Amiből inkább vegyél újat

Célszerűbb újat vásárolni (vagy legalábbis csak nagyon megbízható ismerőstől) beszerezni azokat a holmikat, melyeknél különösen fontos a higiénia, a sterilitás. Ezek közé tartozik például a mellszívó, melyet nagyon körültekintően kell megtisztítani ahhoz, hogy ne szaporodjanak el benne a kórokozók, melyek akár súlyos betegségeket is okozhatnak. Természetesen cumiből, cumisüvegből is csak újat vásároljunk! Az autós babaülésekkel is legyünk óvatosak: egyrészt, a régebbi modellek lehet, hogy nem olyan biztonságosak vagy nem felelnek meg a legújabb előírásoknak; másrészt, az autós ülések biztonságossága minden sérüléssel csökken, és ezt nem tudjuk szabad szemmel, laikusként megállapítani!

Ezt is érdemes elolvasni: